Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Regeringens SU-reform kolliderer med fremdriftsreformen

LÅNEBYRDE – SF's Jacob Mark har kaldt regeringen i samråd for at få svar på, om regeringen har tænkt igennem, at en SU-reform vil forsinke de studerende og dermed kolliderer med fremdriftsreformens intentioner om hurtig studiegennemførelse.

Jacob Mark, MF for Socialistisk Folkeparti (SF), er overrasket over, hvor hårdt regeringens og Venstres udspil i finansloven til en SU-reform vil ramme de studerende. Derfor har han stillet et samrådsspørgsmål til regeringen.

Jacob Mark formoder, at de studerende vil begynde at arbejde så meget, at det vil gå ud over deres studier og dermed muligheden for at gennemføre på normeret tid, sådan som det ellers er intentionen med fremdriftsreformen:

»Jeg mener, at Venstre må acceptere, at de studerende vil komme langsommere igennem, og derfor bør de afskaffe fremdriftsreformen, når de alligevel giver køb på den logik, der ligger i fremdriftsreformen. Det har jeg bare ikke hørt dem sige,« siger Jacob Mark.

Ønsker diskussion om den oprindelige hensigt med SU

SU-reformen lægger op til, at de studerende får 1.200 kroner mindre i månedligt stipendium. Til gengæld kan de låne mere.

Den naturlige konsekvens af den barberede SU bliver, ifølge Mark, at de studerende er nødt til at arbejde mere. Det ser vi i andre lande. Han mener, at det er en helt forkert vej at gå. I stedet burde vi være stolte af – og holde fast i – det system, vi har i Danmark.

»Med samrådet vil jeg sætte fokus på, hvorfor vi oprindeligt indførte SU’en. Jeg har undersøgt det, og vi gjorde det jo for at de studerende skulle gennemføre deres uddannelse, flere studerende skulle blive dygtigere, og de skulle kunne fordybe sig. Det vil jeg gerne diskutere med regeringen,« siger Jacob Mark.

DJØF deler Jacob Marks synspunkter

Jacob Mark får opbakning til sine synspunkter af Forsknings- og Uddannelsespolitisk chef i DJØF Wenche Marit Quist.

»Jeg kan sagtens følge hans tankegang. Det er selvmodsigende, hvis de studerende i højere grad skal være selvforsørgende, når de samtidig mødes med et krav fra fremdriftsreformen om, at de skal studere på fuld tid 37 timer om ugen,« siger Wenche Marit Quist.

Hun mener ligesom Jacob Mark, at regeringens SU-reform kommer til at gøre det vanskeligere for de studerende at blive færdige på normeret tid, og at det ikke er måden at stimulere til uddannelse på.

Nogle studerende bliver hårdt ramt

På spørgsmålet om, hvorfor hun tror, at regeringen lader SU-reformen følge fremdriftsreformen, når reformerne tilsyneladende kolliderer, svarer hun:

»Jeg tror ikke, de anerkender problemstillingen. Jeg tror, regeringen mener, at de studerende bare må låne mere, og at de får pengene igen på den lange bane i form af højere løn. Udspillet til en SU-reform giver netop øgede lånemuligheder.«

Wenche Marit Quist mener, at den udvikling vil ramme nogle studerende virkelig hårdt:

»Problemet er, at det er en rigtig dårlig måde at starte sit arbejdsliv på at have en stor gæld, fordi det i forvejen er et tidspunkt, hvor de studerende skal gældsætte sig til bolig og andre ting. Regeringen mangler også et bud på, hvad den vil gøre for dem, der ikke får et job og ikke kommer igennem på normeret tid, for de kommer til at tabe rigtig meget på det her.«

anfj@adm.ku.dk

Seneste