Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
KU's bonusser til fakulteter, som ansætter kvindelige professorer har fremmet ligestillingen på universitetet, men ligestillingsministeren er utilfreds
Det kan betale sig for fakulteterne på Københavns Universitet (KU) at ansætte kvindelige professorer. Siden 2008 er fakulteter, der ansætter et bestemt antal kvinder inden for et år, blevet belønnet af universitetet med en ekstra professorstilling.
En stilling som ellers gennemsnitligt ville koste et fakultet 7-800.000 kroner om året, og som har medvirket til, at antallet af kvindelige professorater er fordoblet fra 2006 og 2007 til 2008.
Desuden deler KU i slutningen af i år ud af en pulje på 16 millioner kroner til fakulteter, som har øget procenten af nyansatte kvindelige professorer med fem procent.
Bonusordningen har således haft en hurtig effekt på den skæve kønsfordeling på universitetet, som for to år siden betød, at blot 13 procent af det samlede antal professorer på KU var kvinder.
Ordningen møder dog også kritik. 13 procent er også den andel af befolkningen, som ifølge en ny megafonmåling for Politiken og TV 2 mener, at bonusordningen er en god idé, mens halvdelen af de adspurgte mener, at metoden er en dårlig idé.
Heller ikke ligestillingsminister Inger Støjberg (V) bifalder KU’s metoder.
»Vi har givet universiteterne frihed til at indrette sig forskelligt, og her udnytter KU det lige til stregen. Jeg vil bestemt ikke opfordre andre til at følge deres eksempel« siger Støjberg til Politiken. Folk skal ansættes på deres kvalifikationer, og ikke på deres køn, mener hun.
Rektor på KU Ralf Hemmingsen er ikke bekymret for, om kvinderne bliver ansat på et forkert grundlag. Han understreger, at der ikke er tale om en kvoteordning, og at ingen har forrang frem for andre.
»Vores mål er at få rettet op på en voldsom og katastrofal skævhed,« siger han til Politiken.
Nyansatte professorer kvalifikationssikres altid i et eksternt bedømmelsesudvalg, og rektor ser ingen fare for, at ordningen medfører et fald i kvaliteten af professorer. Han mener, det er ledelsens ansvar at få rettet op på de kønsmæssige skævheder.
»Hvis man har som udgangspunkt, at mænd og kvinder er lige vakse – og det har jeg – har vi jo et kæmpe tab af talent, når mændene optager 87 procent af stillingerne,« siger Ralf Hemmingsen til Politiken.
ser@adm.ku.dk