Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Rektor går 260.000 kroner ned i løn – beholder fratrædelse på en million og scorer gratis avis

ANSÆTTELSESVILKÅR – Rektor Ralf Hemmingsens nye ansættelseskontrakt betyder, at han må acceptere en betydelig lønnedgang, men samtidig får han en klækkelig fratrædelsesgodtgørelse, selvom han kan fortsætte som professor, når han går af. Han får også gratis avis og mobiltelefon.

Det er nok de færreste, der synes det er sjovt at gå 260.000 kroner ned i årsløn, men hvis du tjener lidt under to millioner kroner og får en samlet fratrædelsesgodtgørelse på en million kroner oveni, går det nok alligevel.

Ralf Hemmingsen, rektor på Københavns Universitet (KU) har i hvert fald ikke beklaget sig offentligt over sin nye ansættelseskontrakt, der træder i kraft den 1. november i år, hvor den nuværende aftale udløber.

I dag tjener han 1.982.032 kroner inklusiv pension årligt, men det bliver sat ned til 1.722.083 kroner, fremgår det af kontrakten, som Uniavisen har fået aktindsigt i.

Alligevel vil han fortsat være den suverænt højest lønnede på KU.
Se lønstatistikken her.

Ifølge Nils Strandberg Pedersen, formand for KU’s bestyrelse, der ansætter rektor, er det »ministeriet«, der har besluttet, at lønniveauet skal være lavere.

En million i fratrædelse

Til gengæld får Ralf Hemmingsen ved udgangen af oktober 2013 udbetalt 615.315 kroner i fratrædelsesgodtgørelse, selvom han altså fortsætter i jobbet.

Når den nye kontrakt udløber ved udgangen af februar 2017, hvor Ralf Hemmingsen vil være 67 år, udbetales yderligere 434.432 kroner i godtgørelse, når han vender tilbage til en tidsbegrænset stilling som professor, der udløber når han runder de 70 år.

Godtgørelserne blev kritiseret voldsomt i Politiken, hvor professor Flemming Ibsen fra Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet kaldte det »absurd teater«.

Udover rektor har tre institutledere, en direktør og en prodekan fået fratrædelsesgodtgørelser på samlet 1,5 millioner kroner i 2011/2012, selvom de blev genansat i lederstillinger på KU, viser aktindsigts-dokumenterne.

Slut med tryghed og risikotillæg

På anbefaling af rektor vedtog KU’s bestyrelse på møde den 29. maj en ny model, der betyder at ledere på institut-, dekan- og rektorniveau som hovedregel ikke fremover både kan få et risikotillæg i form af en fratrædelsesgodtgørelse og tryghed i form af en tilbagegangsstilling. Det bliver enten eller.

Kirsten Busch Nielsen, der tiltræder som dekan på Det Teologiske Fakultet den 1. juli, får dermed som den første ansatte efter de nye regler blev indført, ret til at vende tilbage til stillingen som professor, men ingen ret til et fratrædelsesbeløb.

KU vil altså fremover have samme politik som Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet allerede har indført.

Rektor beholder fratrædelse

De nye regler kommer derimod ikke til at gælde for Ralf Hemmingsen, oplyser Nils Strandberg Pedersen.

»Vi kan ikke begynde at rette i en kontrakt, som vi allerede har indgået, og som er helt efter reglerne. Du skal se på den samlede lønpakke, når du skal vurdere om kontrakten er rimelig. Det mener jeg absolut den er, så vi står ved den aftale, som vi har lavet,« siger bestyrelsesformanden.

Nils Strandberg Pedersen peger på, at det kan være nødvendigt at tilbyde en fratrædelsesgodtgørelse, fordi en leder ellers vil være tvunget til at begynde at søge nyt arbejde typisk et år inden vedkommendes kontrakt udløber, og det giver uro på de indre linjer.

Det kan derfor også betragtes som en slags fastholdelses-bonus, mener han.

Nils Strandberg Pedersen siger også, at rektor kommer til at opleve en betydelig lønnedgang, når han vender tilbage til et tidsbegrænset professorat, der udløber et par måneder efter det fyldte 70. år.

Får lidt fryns

I den mere kuriøse afdeling er rektors nye ansættelseskontrakt også en del mere detaljeret end den gamle. Det fremgår blandt andet, at han vil få stillet mobil-opkobling, fri mobiltelefon og en PC til sin disposition.

Og så kan han holde en avis efter eget valg. Vi ved ikke hvilken.

clba@adm.ku.dk

Seneste