Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
LÆKKERIER – I kølvandet på de voldsomme studenterdemonstrationer i Storbritannien har studerende nu lavet et website for at lække hemmelige oplysninger fra universitetsverdenen - uanset om universitetsledelser vil have det eller ej.
En studenterudgave af Wikileaks – Unileaks.org – skal holde verdens universitetsledelser, rektorer, dekaner og professorer i ørerne. Initiativet stammer fra Storbritannien og Australien, men Unileaks er for alle, der vil lække sensitivt materiale om akademia.
Ifølge et åbent brev på sitet er Unileaks.org »en modreaktion på neoliberaliseringen og den tiltagende lukkethed inden for den akademiske verden.«
I brevet står også, at Unileaks skal gøre det nemmere at få budskaber ud i medierne.
»Det, der ikke kan publiceres i private eller statslige medier, vil blive udgivet andetsted, på samme måde som vrede og fortørnelse over social uretfærdighed kun kan holdes under låg i en tid, før det eksploderer.«
Lige nu arbejder Unileaks-folkene fra både Melbourne i Australien og London i England. Der er omkring 10 journalister tilknyttet og i alt cirka 20 medarbejdere fra hele verden.
Indtil videre ligger der kun et par korte nyheder på Unileaks.org, men Unileaks’ administrator, som angiveligt også er sitets grundlægger, maner til ro.
»Unileaks har kun været i luften i to uger – folk er nødt til at give os tid – vi skal først have materialet. Vi vil også gerne have dansk materiale. Vi tilføjer snart alle universiteter i Europa, og danskerne har et anstændigt universitetssystem, som vi tror, de danske studerende også ønsker at beskytte, og det vil vi gerne hjælpe dem med,« skriver han i en mail til Universitetsavisen.
Det er ikke muligt straks at få sit indlæg offentliggjort på Unileaks.org. Først skal Unileaks’ egne journalister se på materialet, og derefter kan det måske komme på sitet i en redigeret form.
»Unileaks is a news organisation,« skriver Unileaks i en artikel om det materiale, de vil acceptere på sitet. Her kan man også se, hvordan man skal aflevere sit materiale.
Hvis man for eksempel vil sende en cd eller dvd med oplysninger, skal man ikke oprette sin disk med en brænder, man har betalt for elektronisk, det gør det nemlig muligt at spore afsenderen.
»Køb i stedet alting med kontanter,« råder Unileaks, »og undgå gerne butikker med videokamera.« Det gælder endog ved køb af de tomme cd-skiver, man vil brænde hemmelighederne på, fordi de også får et unikt nummer i batches, der gør sporing mulig.
Den internationale og engelsksprogede universitetsavis Chronicle.com skriver i artiklen A Wikileaks Clone Takes on Higher Education, at verdens universitetsledere fremover nok vil tænke sig om to gange, før de trykker ‘send’ på deres e-mail.
Det fremgår også af artiklen, at Unileaks især går efter at lække interne rapporter, evalueringer, hemmeligholdt forskning, kontrakter og e-mails; alt, der har forbindelse til videregående uddannelse.
Unileaks.org, som denne artikel handler om, har i øvrigt intet med Unileaks.com at gøre.
anfj@adm.ku.dk