Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
UDLICITERING - Det koster nu ni ud af de 37 rengøringsassistenter jobbet, at ledelsen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet valgte et privat rengøringsselskab, selv om fakultetets egne folk tilbød at gøre det bedre og billigere.
Rengøringspersonalet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Sund) frygtede for fremtiden, da ledelsen på deres arbejdsplads i slutningen af juni i år valgte et privat rengøringsselskab til at overtage rengøringen på Panum Instituttet fra september. Det til trods for, at fakultetets egen rengøringsafdeling tilbød at gøre det bedre og billigere.
Nu viser det sig, at deres frygt var begrundet.
Ifølge Søren Møller, fællestillidsrepræsentant for rengøringsassistenterne på Københavns Universitet (KU), er ni ud af 37 rengøringsfolk nu blevet opsagt i forbindelse med selskabet Allianceplus’ overtagelse.
»De er blevet sagt op fra Panum, da det nye selskab vil reducere antallet af timer, der bliver gjort rent og samtidig sætte timeprisen op,« siger Søren Møller.
Han gør opmærksom på, at selv om færre således skal gøre rent på Panum, skal firmaet have 843.000 kroner mere årligt for at klare opgaven end fakultets egen rengøringsafdeling. Det giver fakultetet en ekstraregning på i alt cirka fire millioner kroner over de fem år, kontrakten løber.
Læs også
Bedst og billigst eller dyrere og dårligere
Ledelsen: Ansattes bud var urealistisk
»Spørgsmålet er, om selskabet kan levere den kvalitet, det har lovet. Det er i hvert fald sikkert, at de ansatte, der bliver tilbage, kommer til at løbe hurtigere, medmindre der opfindes en ny genial rengøringsmaskine, som ingen har hørt om,« siger Søren Møller.
Han tilføjer, at de afskedigede rengøringsassistenter venter på at få afklaret, om de vil blive tilbudt en stilling et andet sted, hvor Allianceplus gør rent. Det sker sandsynligvis i denne uge, men uanset hvordan det ender, er rengøringsfolkene kede af at blive splittet op.
Samtidig fortsætter sagen i Klagenævnet for Udbud, hvor LO, Landsorganisationen i Danmark, har klaget på vegne af 3F – Fagligt Fælles Forbund, hvor rengøringsfolkene på Sund er organiseret.
Senest har LO indsendt sin såkaldte replik til nævnet den 7. oktober, og Københavns Universitet skal også have mulighed for at svare, inden der kan træffes en afgørelse.
LO mener, at ledelsen på Sund mangler at dokumentere, at det såkaldte kontrolbud, det vil sige tilbuddet fra fakultetets egen rengøringsafdeling, ikke var det bedste.
Dermed har universitetet handlet i strid med de udbudsretslige regler ved bevidst at påtage sig en meromkostning i forhold til at udføre opgaven selv, argumenterer LO.
clba@adm.ku.dk