Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Rent hasardspil

Anja Andersen er astrofysiker med speciale i stjernestøv. Hun mener at Nordita hører til på Københavns Universitet og at danske politikerne skal blande sig

En af de forskere der kommer til at mærke hvis Nordita flytter til Stockholm, er den unge forskerstjerne Anja Andersen.

Den 39-årige astrofysiker med speciale i stjernestøv har siden november 2002 været ansat på Nordita, og hun ser med bekymring på Nordisk Ministerråds beslutning om at skille Nordita og Niels Bohr Instituttet ad.

Anja Andersen skal dog ikke selv rykke med Nordita til Stockholm. Allerede før den sag kom frem, er hun nemlig blevet tilbudt en fastansættelse som lektor på Københavns Universitet fra 1. november.

»Så det gør ikke mig noget personligt. Men mit fag kommer til at lide under det. Jeg synes det er trist for Astronomi, for vi har især meget stor gavn af samarbejdet med de astrofysikere der er på Nordita,« siger hun.

I det hele taget kan Anja Andersen ikke forstå den beslutning Nordisk Ministerråd er kommet frem til, specielt i lyset af de protester den har mødt fra Norditas egne forskere.

At man således lader hånt om de ansattes ønsker og vurderinger, kan gøre det svært for Nordita at tiltrække forskere i fremtiden.

»Der kommer sådan lidt signalforvirring, og det kan godt betyde at man får svært ved at rekruttere nogle store, internationale kapaciteter til Nordita.

Fordi man har vist sig villig til at rykke rundt i Norden med de ansatte som man lyster,« siger Anja Andersen og påpeger at man som forsker jo ikke bare kan rykke sin familie til Island, Uppsala eller hvor som helst Nordisk Ministerråd skulle beslutte sig for.

»Det er lidt ligesom at købe sådan en nordrail-billet som man risikerer man ikke selv er herre over.«

Usikker gambling
Hvad grunden til flytningen af Nordita skulle være, er Anja Andersen heller ikke sikker på.

»Hvis Nordita kørte enormt dårligt, så var det måske nødvendigt at ruske lidt op i det. Men i en evaluering der i foråret blev foretaget af internationale eksperter, blev Nordita skamrost fra A til Z for at være alle plusordene: innovativt, igangsættende, al den slags,« siger Anja Andersen.

Der er simpelthen ingen grund til at flytte et institut der kører så godt, og selv om det godt kan gå hen og fungere lige så godt i Stockholm, så ser Anja Andersen ingen grund til at gamble med Nordita.

Regeringens rolle stiller Anja Andersen sig ligeledes uforstående overfor.

»Det der undrer mig mest, er at regeringen jo taler en masse om en styrkelse af forskningen. Men nu har man fx lige tabt Højteknologifonden på gulvet.

Og så kan man undre sig over at den danske forsknings- og uddannelsesminister er gået med til at give Nordita til svenskerne.«

Regeringen har simpelthen ikke taget sin egen målsætning om at styrke forskningen i Danmark seriøst. Og i en periode hvor man fra ministerhold vil opprioritere den naturvidenskabelige forskning, har man nærmest med et skuldertræk sendt Nordita til Sverige.

»Forsknings- og uddannelsesministeren har overladt det til en embedsmand at tage beslutningen om flytningen,« vurderer Anja Andersen.

Så fremtiden for den astrofysiske forskning kan meget vel være ganske dyster hvis Nordisk Ministerråd står fast på sin beslutning.

Og hvad der så skal ske med det frugtbare samarbejde der blandt andet har ført Anja Andersen til tops i den nordiske forskerverden, er der ingen der ved. Anja Andersen er klar over situationens usikkerhed og alvor.

»Det er som at blive slået hjem i Ludo og sidde og vente på en globus. Og så er det ikke engang sikkert at den terning man sidder med, har en globus.«

Seneste