Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Røg og blå blink gav skarp brandøvelse

ÅRETS BRANDØVELSE – Et samarbejde med Københavns Brandvæsen ogjorde årets brandøvelse på KU yderst realistisk. Det fik flere medarbejdere til at forlade deres kontorer. Alle 450 KU-ansatte kom ud på ti minutter.

En brandbils sirene høres først lidt væk. Så kommer den helt tæt på Museumsbygningens kontorer. Og stopper på Frue Plads helt tæt ved. Fra et kældervindue i Museumsbygningen, der er en af de store kontorbygninger på Københavns Universitet (KU), bølger hvid røg ud.

Brandfolk og røgdykkere fra Københavns Brandvæsen dukker op, mens medarbejderne fra Fællesadministrationen forlader deres kontorer i ‘firkanten’ i indre by. I forvirringen virker det hele meget realistisk.

»Er der ild?« spørger én.

»Ja, der er sgu brand i kælderen,« siger en anden.

»Der er et menneske dernede! Det er rigtig nok,« siger en tredje.

»Den er go’ nok! Det er sgu ikke engang for sjov,« lyder det fra en fjerde, mens flere og flere medarbejdere kommer ud fra deres kontorer. De bliver bedt om at gå til Frue Plads af udvalgte KU-medarbejdere, der er iført orange og gule veste med rygmærket ‘University of Copenhagen – EMERGENCY’.

»Hvor er Frue Plads?« spørger en femte.

Skarphed skulle få folk ud af kontorerne

Heldigvis er det dog kun KU’s årlige brandøvelse. Men i år er den tilført en snert af ‘skarphed’, som Tommy Bøgh Sillemann, sikkerheds- og beredskabskoordinator på KU, beskriver det.

»Vi håber, at når folk ser, at brandvæsenet kommer, og at der også kommer røg ud, så tænker de, at de bliver nødt til at gå udenfor i stedet for at blive siddende inde på deres kontorer for at sende flere mails. Forhåbentlig nøjes de ikke med at tænke, at det kun er den sædvanlige brandøvelse. Vores erfaring fra tidligere år er, at der er for mange medarbejdere, der ignorerer øvelsen. Det bliver interessant at se, hvordan KU-ansatte reagerer på de ekstra elementer,« siger han.

Der er installeret en røggenerator i et kælderlokale i Museumsbygningen. Nogle rengøringsassistenter skal opholde sig i et rum ved siden af. Københavns Brandvæsen skal rykke ud med blå blink og horn, og røgdykkerne skal øve sig i at finde rengøringsassistenterne i kælderlokalerne, hvor de ikke har været før.

Samtidig skal KU’s egne betjente gå ind og sige til medarbejdere i alle bygninger i ‘firkanten’, at brandvæsnet kræver dem ud på grund af eksplosionsfare.

Kunne ikke høre brandalarmen

Efterhånden samles alle KU-medarbejderne på Frue Plads. En af dem er Maria Khaksarian, der er systemadministrator i HR-Systemer. Hun arbejder i Kommunitetsbygningen, der ligger kun 30 meter fra Museumsbygningen. På hendes kontor kunne de slet ikke høre brandalarmen.

»Jeg opdagede kun, at der var brand, fordi jeg tilfældigvis var på vej over i Museumsbygningen, da alarmen gik i gang. Jeg gik tilbage og fik mine kollegaer med ud af kontoret,« siger hun, og fortæller at hun var overbevist om, at det var en rigtig brand. Mest fordi en KU-medarbejder stod i gården og sagde det.

Succes: 450 medarbejdere ude på 10 minutter

Efterhånden er der gået næsten 15 minutter fra brandalarmen gik i gang. Tommy Bøgh Sillemann skal til at tale i megafon fra hovedtrappen foran KU’s hovedbygning på Frue Plads, for at gøre status.

»Dette er en øvelse, men i år med en lidt skarpere tilgang. Samtlige bygninger er rømmet på ti minutter, og når man kan få 450 medarbejdere ud på så kort tid, så er det en succes. Desuden har vi fået øvet vores samarbejde med Københavns Brandvæsen,« siger han.

Der er dog plads til forbedringer. Tommy Bøgh Sillemann siger, at det for eksempel er nødvendigt at forklare noget mere om, hvad de gule og orange veste, der hænger på gangene, og som nogle medarbejdere skal tage på, alt efter den funktion de har i forbindelse med en brand, skal gøre godt for.

anfj@adm.ku.dk

Seneste