Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
WHO og Danida har kun positivt at sige om Københavns Universitets indsats over for udviklingslandene
KU er med helt fremme i det internationale førerfelt når det gælder uddannelse og forskning i sundhed i udviklingslande. I alt fald var der var masser af ros fra World Health Organisations ny generalsekretær Dr. Margaret Chan under et debatmøde 10. april om kvinders sundhed i udviklingslande hvor blandt andre udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) deltog. »Sundhed kommer ikke af sig selv. Uddannelse af sundhedhedspersonalet er også væsentligt, derfor har jeres universitet en stor rolle at spille. I gør allerede meget, men kan måske gøre endnu mere med hensyn til at levere hjernekapacitet og arbejde i felten,« sagde den nye generalsekretær. WHO’s ny strategi i kampen mod de store dræbersygdommme som AIDS og malaria i fattige lande er at opbygge kapaciteten i sundhedsvæsnet, herunder forbedre uddannelsen af sundhedsmedarbejderne. Her passer KU’s Master in International Health på Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi (ISIM) perfekt ind.
Siden oprettelsen har 180 kandidater fra 26 lande taget masteruddannelsen og et tilsvarende antal et specialforløb omkring HIV/AIDS eller sundhed i forbindelse med katastrofer og flygtninge. Cirka halvdelen af deltagerne er kvinder fra ulande, og samtlige er efterfølgende rejst hjem og har formidlet og anvendt deres nye viden i deres hjemlande.
Højt niveau
Danida har været den primære samarbejdspartner og er yderst tilfreds med masteruddannelsen. »KU har virkelig noget at byde på inden for det her område. Uddannelsen tåler sammenligning med velansete masteruddannelser i andre lande,« siger Finn Schleimann, sundhedschef i Danida. Det høje niveau blev bekræftet af en international evaluering af uddannelsen i 2004 der fastslog at kandidaterne ofte implementerer nye arbejdsmetoder og skaber forandring i sundhedsvæsenet i deres hjemlande.
Flemming Konradsen, studieleder og viceinstitutleder mener at noget af det der gør KU’s masteruddannelse speciel er at omkring halvdelen af deltagerne kommer fra udviklingslande og medbringer en solid faglig baggrund. To års praktisk erfaring med sundhedsarbejde er minimumskravet for at komme ind. Resten af deltagerne kommer fra Danmark og andre vestlige nationer. Det betyder at deltagerne lærer at arbejde sammen med folk fra andre kulturer og får et nyt perspektiv på problemerne i forhold til den gængse opfattelse i deres hjemlande.
Et andet særkende er at KU’s masteruddannelse forsøger at kombinere en solid teoretisk baggrund blandt andet inden for sundhedsadministration med praksis hvor alle deltagere skal ud i felten opleve forholdene på første hånd i Indien.
Ny master på vej
Også Afdelingen for International Sundhed har store planer for fremtiden. ice-institut-
leder Flemming Konradsen håber at masteruddannelsen bliver en del af den nye University of Copenhagen School of Global Health som KU har planer om at etablere.
Afdelingen går desuden efter at kunne tilbyde en bredere palet af uddannelser i fremtiden, men planerne afhænger i høj grad af om universitetet er gearet til at bakke op med de nødvendige midler til at sikre tilstrækkeligt med personale, fleksible administrative procedurer samt sikre midler til international markedsføring af uddannelserne da konkurrencen er stor. Indtil videre har man valgt at spille ud med en ny master i katastrofehåndtering med optagelse fra næste år.
Ifølge adjunkt Peter Kjær Jensen der er i færd med at udvikle den nye Master of Disaster Management, henvender den sig primært til personale i internationale nødhjælpsorganisationer, beredskabsstyrelser, nationale NGO’er og FN-personale og sigter på at uddanne deltagerne både hvad angår bæredygtig genopbygning og forebyggelse.