Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK TORSDAG - RUC's prorektor: Drop kappestriden på uddannelsesområdet - Djøf kritiserer Statsministeriets forbrug af overarbejde - Det britiske uddannelseslandskab under hastig forandring - Forskere fra KU modtager to priser fra Carlsbergfondet - Brug ikke Explorer til eksterne hjemmesider - KU ramt af it-problemer i to dage - Nu kan yoghurt computeranimeres meget bedre - Folketingspolitikere uden uddannelse eller erhvervserfaring.
Når både universiteter, gymnasier og professionshøjskoler og alle mulige andre bruger store summer på at konkurrere, er det så hensigtsmæssigt? Det spørgsmål stiller prorektor på Roskilde Universitet (RUC) Hanne Leth Andersen i Altinget.dk. Hun mener selv, det er en forkert prioritering.
Dansk Jurist- og Økonomforbund (Djøf) kritiserer ifølge avisen.dk, at Helle Thornings regering fyrer løs blandt Djøfs medlemmer i Statsministeriet i tusindvis samtidig med, at man bruger enorme summer – 1,3 milliarder kroner – på at udbetale overarbejde. Djøf så hellere, at man begyndte at tænke på, hvor mange Djøf’er, der kunne ansættes for de mange penge.
Britiske studerende flygter fra deres egne universiteter, efter den britiske regerings reform af uddannelsessektoren og en tredobling i brugerbetalingen, i en grad, så universiteterne nu er begyndt at lokke dygtige studerende til med gode slagtilbud, efter at antallet af ansøgninger til universiteterne er faldet med 10 procent, skriver Information. Mange universiteter er som konsekvens heraf også begyndt at flytte ressourcer fra forskning til undervisning.
To forskere på Københavns Universitet har fået en million kroner hver til deres forskning fra Carlsbergfondet. Priserne er givet med en betydelig frihed til anvendelsen, siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher til nyheder.ku.dk. Det er Kristian Helin, professor i molekylærbiologi, BRIC, der modtager den ene pris, og Ole Wæver, professor i international politik, Institut for Statskundskab, der modtager den anden.
Efter opdagelsen af et alvorligt sikkerhedshul i Microsofts browser Internet Explorer advarer sektionsleder i KU’s kommunikation Jens Barslund Ellehauge og informationssikkerhedschef Henrik Larsen nu mod at bruge Explorer til at se websites uden for KU (link til KU’s intranet). Til det formål anbefaler de andre browsere som Chrome, Firefox eller Safari. Man kan dog fortsat bruge Explorer til at læse for eksempel www.ku.dk og www.kunet.dk samt KU’s it-systemer (ScanPas, Absalon m.fl.)
De studerendes virtuelle kursusrum Absalon på KU har ikke virket i to dage, skriver it-netmediet version2.dk. Onsdag morgen var der atter hul igennem for de studerende til deres kursusmaterialer og aflevering via Absalon. Fejlen lå ikke i selve Absalon, men i kommunikationen mellem de to andre af KU’s it-systemer, Syllabus og Stads. Det har ikke været muligt for version2.dk at finde ud af, hvor mange studerende, der har været ramt af fejlen.
Forskere fra KU har, sammen med forskere fra DTU og Alexandra Instituttet i Aarhus, fået succes med at fremstille en ny model for, hvordan man computeranimerer tyktflydende væsker og materialer som for eksempel yoghurt og olie. Det tog fem år at løse opgaven, men nu kan for eksempel Danisco så også meget bedre beregne, ved hjælp af computersimuleringer, hvordan yoghurt opfører sig og i hvor lang tid, det kan holde sig, skriver Ingeniøren.
I artiklen »Profession: politiker« har BT talt op, hvilke uddannelser og erhversvserfaring folketingspolitikerne har. Der er henved 35, der har studeret statskundskab (hvilket ikke siger noget om, hvor mange der har gennemført uddannelsen), men for eksempel handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) var 18 år om at færdiggøre sit universitetsstudium. En ud af fem har enten ingen uddannelse eller har aldrig haft et arbejde uden for politik, og statsminister Helle Thorning har blot haft et job i nogle få måneder hos LO. Professor i statskundskab på KU Peter Kurrild-Klitgaard kalder danske politikeres mangel på erfaring for ’næppe godt for demokratiet’. BT, 1. sektion, side 12, torsdag 20. september 2012.