Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Rumforskere løfter i flok

Snart åbner Københavns Universitet sit stjerne- og planetgrundforskningscenter, Center for Stars and Planets, der skal undersøge om der kan være liv i andre solsystemer end vores. Centerleder Martin Bizzarro kan ikke få armene ned

I har 55 millioner at gøre godt med fra Danmarks Grundforskningsfond og Københavns Universitets stjerneprogram. Hvad skal I på det nye center?

»Ja, det er helt overvældende at være kommet hertil. Dette center er enestående på verdensplan. Primært fordi det er første gang et tværvidenskabeligt forskerteam arbejder sammen om at forstå de processer der dannede vores solsystem. Vi samler topforskere fra forskellige fag, blandt andet rumgeologi, rumkemi, astrofysik og astronomi som sidder sammen i det daglige og kan koordinere deres resultater. Det er helt unikt at geologer der arbejder med isotoper og meteoritter, astronomer med deres teleskoper, og atrofysikere der fifler med matematiske modeller, på denne måde forener deres kræfter i et fælles mål.«

Hvad er så målet?

»Vi har netop publiceret en kontroversiel artikel i Science der undersøger det materiale der dannede vores solsystem for 4,5 milliarder år siden. Det kontroversielle består i at de seneste 30 års forskning har antaget at de kemiske processer der skabte vores solsystem, var diffuse og kaotiske. Men vi har fundet at den sky af gasser og støv der kollapsede og endte med i fast form at danne vores nuværende solsystem, tværtimod var forbløffende homogen.

Derfor er vi faktisk nødt til at gentænke tredive års teorier. Så nu skal vi stikke snuderne sammen og udtænke nye modeller der kan hjælpe os til at forstå denne kemiske homogenitet. Clouet er spørgsmålet: Er Jorden et helt unikt produkt af tilfældets musik – eller rummer de processer der skabte Jorden, en orden der vil kunne gentage sig under lignende betingelser?

Vi plejer at antage at vores planet er helt unik, men nu har vi fem år til at undersøge om der er basis for liv i andre solsystemer end vores eget – måske er der planeter som kan rumme liv drysset med løs hånd i universet?«

Og den frække teori er resultatet af en ny tværfaglighed?

»Ja. Det er centrets adelsmærke at vi har kapaciteten til at arbejde tværvidenskabeligt med den nye teori. Det er som om de enkelte fagdiscipliner har nået et niveau hvor de nye opdagelser udebliver. Vores tekniske udstyr bliver stadig mere avanceret, men hvis vi virkelig skal bringe videnskaben videre, er vi nødt til at række ud efter andre faggrupper og udfordre vores faglige snæversyn.

Vi er nødt til at stoppe op, tage et skridt tilbage og se til siderne for at kunne se det større billede.«

Det forlyder at NASA holder øje med jeres resultater?

»Vi får stor international opmærksomhed. Men vores center er også det eneste af sin art, så selvfølgelig får vi opmærksomhed fra mange kanter. Mit forsigtige bud er at Center for Stars and Planets bliver førende på vores felt i løbet af de næste to til fem år.«

gbg@adm.ku.dk

Seneste