Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
FÆLLESSKAB - Studenterrådets formand drømmer om et universitet, der minder om Hogwarts. Og det får de studerende ikke ved at vifte med en kvist, men ved engagere sig i deres universitet og arbejde sammen om at løfte barren for det gode studieliv. Læs Gwen Gruner Widdings tale til KU's russer her.
Kære venner, velkommen til!
Hold da op hvor er vi mange her i dag. Det giver det vildeste sug i maven at stå her oppe og være den første til at byde jer alle sammen velkommen. Jeg har glædet mig helt vildt til i dag – og til uden yderligere omsvøb at kunne sige: Velkommen til Københavns Universitet
Jeg tænkte på: hvor mange af jer har egentlig modtaget jeres studiekort? Dem af jer der ikke har, I skal glæde jer til det kommer.
For vores studiekortet er ikke bare vores fysiske adgangskort til at komme ind på KU. Det er også beviset på, at I har fået adgang til et helt specielt fællesskab. Det fællesskab, vi som studerende har adgang til, er stærkt, handlekraftigt og mangesidet. Lige nu oplever I det fællesskab for fulde gardiner. Rundt omkring jer står hundredvis af tutorer og aktive i Studenterrådet, klar til at tage imod jer. Og de har brugt hele sommeren på at forberede sig.
Jeg ved, at jeg taler på alle frivilliges vegne, når jeg siger, at vi har glædet os vildt meget til at møde jer her i dag. Og til at introducere jer til studielivet her på KU.
Da jeg selv startede på mit studie, mødte jeg efter en fed introuge, op til den første forelæsning. Jeg glædede mig vildt meget. Jeg forventede fysiske rammer a lá dem, vi ser her i dag på Humaniora. Noget med nogle whiteboards og strømstik til computeren – og selvfølgelig borde og en stol til alle.
Min første forelæsning havde dog nogle helt andre fysiske rammer, end jeg havde forestillet mig. Den foregik nemlig i Bethesta. Og Bethesta er altså ikke navnet på et fancy auditorium – men navnet på en kirke. Prædikestolen, der havde hjul på, blev rullet til side. Og en tavle blev kørt ind i stedet. De af os, der kom ind til sidst, ikke en plads foran tavlen, men måtte sidde bænket oppe ved orglet.
Og der sad jeg så. Højt under loftet, ved siden af orglet, på en gammel kirkebæk og så ned på mylderet af mine medstuderende og tænkte: »Det kan simpelthen ikke være rigtigt, det her!«
Det blev heldigvis heller ikke ved med at være rigtigt. Igennem det fællesskab, jeg fandt i Studenterrådet på mit studie, var jeg med til at sikre, at mit hold var det sidste, der fik undervisning i en kirke.
Studenterrådet er et stærkt eksempel på, hvad vi kan gøre sammen som universitetsstuderende Det er et fællesskab, der arbejder for, at studielivet i morgen bliver lidt sprødere end studielivet i går. Studenterrådet er til stede på alle studieretninger igennem fagrådene. Og vi mødes alle sammen på tværs af vores uddannelser i Studenterrådet. Det gør vi for at huske rektor på vores problemer, der let kan blive overset. Og for at minde de københavnske politikere om, at vi sammen kan gøre København til verdens bedste studieby
I har faktisk allerede mødt Studenterrådet, inden I kom i dag. Det er nemlig os, der har lavet den Studenterhåndbog, som I gerne skulle have fået med posten. En håndfuld studerende har knoklet for at fundraise, skrive og trykke den bedste Studenterhåndbog nogensinde. Og vi håber, at den kan gøre det lidt lettere for jer at finde ind i studielivet.
Som studerende på Københavns Universitet har man – alt for lidt at gøre med studerende fra andre studier. Man kommer nemt til at glemme, hvor mange og hvor forskellige vi egentligt er – alle os med studiekort til KU.
For et par årtier siden besluttede Studenterrådet sig for at gøre noget ved det. Siden da har vi hvert år inviteret alle nye studerende til lige præcist det her arrangement – til Rusarrangementet. Men en ting er jo at forsøge at samle alle nye studerende. Noget andet er at samle alle studerende på hele Københavns Universitet.
Den ide har vi gået og puslet med i Studenterrådet de sidste par år, vi gerne vil mødes mere, og vi vil gerne fejre os selv som studerende og vores kære universitet. Vi har derfor brugt de sidste års tid på at sammensætte et program for en forårsfest – som både indeholder faglighed og fest.
Derfor er jeg sindssygt glad for at kunne være den første til at invitere alle jer med til Studenterrådets og Københavns Universitets allerførste forårsfest nogensinde. Det bliver den 9. maj 2014. Og I og alle de andre 38.000 studerende er inviteret. Det bliver vildt!
Som I nok har luret, er en universitetsuddannelse meget mere end det, der foregår i auditoriet eller på læsesalen. Som studerende på KU skal vi have mulighed for og lyst til at være på universitetet uden for vores undervisning.
Det skal være her vi læser. Det skal være her vi laver gruppearbejde, og måske oven i købet her vi hænger ud.
Det universitet vi i Studenterrådet drømmer om, minder faktisk ret meget om Hogwarts (Troldmandsskolen i Harry Potter-bøgerne, red.). De har lækre biblioteker og opholdsstuer med bløde lænestole. De har knitrende pejse – og så lige en Hermione til at hjælpe med det faglige! En anden ting ,som de har styr på Hogwarts, men som halter her i København, er nogle gode kollegier. Til tider kan det virke mere sandsynligt at få et optagelsesbrev fra troldmandsskolen end en betalelig studiebolig i København.
Det synes jeg ikke, er godt nok. Det kan ikke passe, at studerende må vente flere år på et kollegieværelse. Det kan ikke passe, at udvekslingsstuderende hvert år må rejse hjem fordi de ikke kan finde noget sted at bo. Det kan ikke passe, at der er studerende der i årevis sidder i bolighajernes klør og må betale deres husleje sort for at få tag over hovedet.
I den forbindelse kunne jeg her til sidste kunne jeg godt tænke mig at stille jer et par spørgsmål.
Hvor mange af jer er, eller skal flytte i forbindelse med at i skal starte på KU?
Hvor mange af jer mangler lige nu et permanent sted at bo?
Hvor mange af jer ved at I har en eller flere venner, der akut mangler et sted at bo? Som I kan se, er vi rigtig, rigtig mange, der er påvirket af problemet med de manglende studieboliger.
For præcist et år siden – da min forgænger på posten som formand for Studenterrådet ¬holdt sin tale til de nye studerende, havde han – efter 17 år uden bygning af en eneste kommunalt støttet studiebolig – et simpelt opråb til de københavnske politikere: »Vil i så ikke se at komme i gang med at bygge studieboliger?«
Efter at Studenterrådet havde ført kampagne i flere måneder for nye studieboliger, tog kommunen sig endelig sammen. Og politikkerne tog en beslutning om ophæve byggestoppet for almene studieboliger. Men Gud fri mig vel, hvor går det langsomt. So far kan vi se frem til 250 nye studieboliger i år. Det dækker jo overhovedet ikke det behov, vi lige så herinde. 250 boliger er et meget lille plaster på et meget stort sår.
Derfor vil vi i Studenterrådet bruge efteråret, hvor der er kommunalvalg, til at spørge de politiske partier, hvad de vil gøre for at løse studieboligkrisen: Vi tror nemlig på at København kan blive verdens fedeste studieby.
Imens politikerne tøver, så rykker vi. Vi har derfor besluttet os for at åbne Studenterrådets egen sofaformidling. Ideen er simpel. Vi sætter studerende, der har et sted at bo og lidt ekstra plads, fx på en sofa, i kontakt med nye studerende, der mangler tag over hovedet i de første par uger.
Så: Hvis der er nogle af jer, der mangler en sofa at crashe på i studiestarten, eller hvis der er nogen, der har en sofa i overskud, så kan I skrive jer op til en ude ved den bod der er opstillet her udenfor.
Studenterrådets Sofaformidling er bestemt ikke et ordentligt plaster på såret. Men forhåbentligt kan det gøre studiestarten lidt nemmere at komme igennem. Imens vil vi gøre vores for at både overborgmesteren og boligministeren får gang i studieboligbyggeriet.
Det er studerende, der laver faglige foreninger og fredagsbar. Det er studerende, der sætter barren højt for det her universitet. Og det er os studerende, der hele tiden finder nye måder at bruge det vi kan – og gerne til det fælles bedste. Det skal vi blive ved med.
Nu er I også blevet studerende på Københavns Universitet. Så jeg håber i vil være med til at sætte barren højt og vise verden hvad vi som studerende kan og vil. Jeg glæder mig mega meget til at skabe fremtidens KU sammen med jer!
Hav en sindssyg god studiestart, jeg glæder mig til at feste med jer i aften. Vi ses igen – senest i maj til den første fælles forårsfest for hele vores universitet.
Uni-avis@adm.ku.dk