Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Udland
ENSPÆNDER - Medierne skriver jævnligt og gerne om forskerverdenens intriger, hævn, konkurrencementalitet, jagten på patenter og nogle gange - mord. Nu er en sky russisk matematiker, måske verdens bedste, gået den stik modsatte vej: Sin banebrydende forskning lagde han tilgængeligt på internettet for alle, og han vil ikke modtage en million dollar for at have knækket en af verdens angiveligt syv største matematiske nødder
Et af verdens syv vigtigste matematikproblemer er ‘Poincarés formodning’, vurderede det amerikanske institut Clay Mathematics Institute i år 2000. Gåden har drevet gæk med matematikere i århundreder og er udråbt til et af de såkaldte Milleniumproblemer.
En russisk matematiker, Grigori Perelman, løste det imiderltid i 2002, men nu har han meddelt, at han ikke vil modtage Clay Mathematics Institutes pris på en million dollar, kom det angiveligt frem, da Daily Mail, ifølge Svenska Dagbladet, bankede på hans dør i Skt. Petersburg i Rusland for at tale med ham.
LÆS ARTIKEL: Mattegeni tacker nej til 7,3 miljoner
»Jeg har alt det, jeg behøver,« skal Grigory Perelman have sagt.
Ikke nok med det. Perelman lagde også løsningen på Poincarés formodning frit tilgængeligt på internettet i stedet for at kontakte et videnskabeligt tidsskrift. Han blev derefter tildelt Fields-medaljen, matematiker-verdenens svar på Nobelprisen, men den ville han heller ikke have.
Grigory Perelman lever i en lejlighed, der ifølge naboerne har kakerlakker, og han har i nogle år isoleret sig helt fra omverdenen. Han har også sagt sit job op på Stekelov Instituttet og er helt ophørt med at arbejde med matematik. Det, som skulle have været enhver matematikers drøm, er angiveligt endt med, at Grigory Pegelman skyer enhver form for offentlighed.
LÆS ARTIKEL: Sky russisk geni er første modtager af matematikpris på en million dollar