Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
REFORM – Dagbladet Politiken skriver at regeringen vil gennemføre besparelser på SU’en – blandt andet ved at fjerne det sjette ’fjumreår’. Socialdemokraternes uddannelsesordfører afviser historien som blotte rygter: Der er ikke truffet nogle beslutninger endnu.
Fra Christiansborg har rygterne længe lydt, at 2013 ville byde på markante nedskæringer i SU’en. I dag, fredag den 4. januar 2013, skriver Politiken på forsideplads, at regeringen – som del af en omfattende reform af uddannelsesområdet, der skal sikre besparelser på to milliarder kroner – vil fjerne det sjette SU-år.
Nyheden har vakt stort opsigt. Hos Venstre hilser man det formodede tiltag velkommen: I Berlingske Tidende mener partiets uddannelsesordfører Mads Rørvig, at der er tale om ’Venstre-politik’ og fortæller at Venstre selv tidligere har fremført forslag om afskaffelse af ‘fjumreåret’.
Omvendt har nyheden fået den nye formand for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, op i det røde felt. Til Ritzau udtaler han, at et sådant tiltag ville være »pinligt for regeringen« og et decideret »løftebrud,« og han forlanger derfor at regeringen afviser rygterne.
Det er Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Mette Reissmann, villig til, da Uniavisen taler med hende.
»Politiken har gjort regning uden vært,« siger Mette Reissmann.
»Artiklen er baseret på rygter og forlydender, og udmeldingen om at det sjette SU-år skal skæres væk, må stå for deres egen regning. Alle ordførere har afvist rygterne, og alligevel vælger de at bringe artiklen.«
Mette Reissmann fortæller dog, at der er en uddannelsesreform på vej, og at der skal findes besparelser for to milliarder kroner.
»Men SU’en er kun et aspekt, der skal diskuteres. Andre tiltag kunne være at sørge for at de studerende kommer hurtigere igennem uddannelserne – det er jo også kroner og ører. Det kunne man gøre ved at lave sommerskole-programmer og sikre større fleksibilitet i forhold til at aflægge eksamener,« siger Mette Reissmann
»Vi skal finde to milliarder, men spørgsmålet er, hvad man vil, og hvor man skal finde pengene. Og det er regeringens ordførere ikke enige om endnu. Ganske enkelt fordi vi ikke har indledt dialogen endnu – det begynder vi på i februar-marts.«
Regeringen vil givetvis ikke vinde mange popularitetspoint, hvis de vælger at skære i SU’en. For som en undersøgelse foretaget af avisen MetroXpress netop har vist, er et markant flertal af danskerne imod SU-nedskæringer: 84 procent af respondenterne – et repræsentativt udvalg af personer i alderen 17-84 år – ønsker således at bibeholde eller forhøje den nuværende SU. Blot syv procent ønsker, at den skal formindskes.
Dette ligger da også helt i tråd med det regeringsgrundslag, der blev formuleret da Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre dannede regering i oktober 2011. Heri finder man blandt andet følgende formulering:
»Regeringen [vil] bevare SU-systemet i dets nuværende form, men undersøge mulige positive incitamenter indenfor SU-systemet, der kan få unge til både at begynde tidligere på deres uddannelse og gøre uddannelsen hurtigere færdig end i dag.«
Den samme logik udtrykker Mette Reissmann, der fortæller, at undersøgelsens resultat har gjort et stort indtryk på hende.
»Det er dejligt med en så markant støtte til SU’en og at den forstås som en universel velfærdsydelse. Men det er også et fantastisk system.«
Men betyder det, at du kan afvise, at den kommende uddannelsesreform vil betyde en besparelse af SU’en?
»Det kan jeg hverken af- eller bekræfte. Men igen; det er kun et parameter, der kan skrues på. Det er de vi skal finde ud af, når vi begynder forhandlingerne i SU-forligskredsen. Indtil videre er alt i spil. «
Nicklas.Lund@adm.ku.dk