Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Sådan skaffer du pensum uden at straffe pengepungen

STUDIESTART – Det er blevet tid til friske pensumlister til de nyslåede studerende. Men, hvad forventes der egentlig af en russer, når der står på pensumlisterne, at de svimlende mængder af bogtitler ’bør anskaffes’? Uniavisen guider til en økonomisk forsvarlig tilgang til at skaffe pensum.

Du har modtaget dit velkomstkit med studiehåndbog, flyers og immatrikulationsindbydelse. Du har markeret den kommende rustur med store krydser i kalenderen. Nu mangler du blot at anskaffe bøgerne på pensumlisten.

Havde du regnet med at bruge en hyggelig eftermiddag i en diagonal allé på at plukke bøger ned fra hylderne og få taget mål til din første studiekappe, bliver du skuffet. På KU handles faglitteraturen i Academic Books, og den eneste magiske oplevelse, der følger med, er lyden af dit dankort, der pludselig skriger om nåde.

Men der findes alternative strategier til at skaffe pensum.

Gå online

Du kan selvfølgelig vælge at ignorere din undervisers anbefalinger, og undlade at læse. Dette er ikke løsningen på problemet. Det kan nærmest ikke undgås, at pengepungen på et tidspunkt må frem. Men der er penge at spare, hvis man bruger lidt tid online og undersøger markedet, inden man lægger ruten forbi boghandleren.

Der findes hjemmesider med søgefunktion, der hjælper dig med at finde de bøger, der er online til salg, og som tilmed sammenligner priserne for dig. bogpriser.dk og pensum.dk har sådanne funktioner. Det er stort set altid muligt at finde sin bogtitel brugt – og så har du også været god ved miljøet.

Her skal der dog lige advares mod den faldgrube, at udgivelsen kan være mere eller mindre forældet, fordi nyere versioner har fundet hylderne siden. I nogle tilfælde, kan der blot være tale om få tilføjelser eller kapitler. Tilføjelser og kapitler, det ikke engang er sikkert, du skal bruge til noget. Det kan betale sig at undersøge dette på forhånd.

Det kan også betale sig at tage et kig på udenlandske hjemmesider, som amazon.co.uk. (Bemærk at den engelske amazon normalt har billigere forsendelsesomkostninger end den amerikanske, amazon.com). Amazon sælger både nye og brugte titler.

Vil du for alt i verden have fingrene i en knitrende ny bog, kan du besøge saxo.dk.

Støt biblioteket eller din lokale genbrugskrejler

Inden du kaster dig ud i bogindkøbet, kan det være en god idé at tjekke op på, hvor meget der overhovedet skal læses i den angivne bog. Er der ikke tale om mere en 10-50 sider, kan man med fordel lægge vejen forbi sit lokale bibliotek – eller institutbibliotek, hvor bogen formentligt står og samler støv, og så kan man kopiere sig til de behøvede sider. Så gør det heller ikke lige så ondt at lave notater i margenen og bruge overstregningstuschen.

Ifølge kulturministeriets hjemmeside, er det tilladt at foretage analoge kopier af litterære værker til privat brug. Man må oven i købet gerne låne kopien ud, hvilket gør muligt at teame op med sine medstuderende – så sparer I både på papiret og på ventetiden i printerkøen.

Studerer man et fag, hvor man ikke kun må læse om den nyeste forskning, men hvor man også skuer lidt tilbage i tiden, kan man med fordel gå i antikvariater og genbrugsbutikker for at finde guldet – specielt hvis dit pensum indeholder skønlitteratur og opslagsværker. Der vil, som regel, være tale om udgivelser på klassikerlisten, og det er oftest dem, der har de største oplag, og som derfor gemmer sig på genbrugsbutikkernes hylder.

Det sidste, men dårligste, råd må være: vælg dit studie med omhu. Det dyreste studie er medicin, hvor du som studerende må regne med at lægge over 40.000 kroner i bogladen gennem din studietid.

God læselyst!

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste