Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Sådan undgår ministeren at svinge SU-pisken

STUDENTERKOMMENTAR - Statsminister Helle Thornings bebrejdende tale og tiggende øjne under hendes nytårstale skulle få de studerende til at rubbe neglene og komme hurtigere igennem studierne. Problemet er bare, at de studerende ofte bliver forsinket imod deres vilje, skriver formand og næstformand for Studenterrådet

FOR OS UNIVERSITETSSTUDERENDE blev det en brat start på år 2013. Juleferien sluttede, da statsministeren brugte sin nytårstale på med delvist bebrejdende, delvist tiggende øjne at bede os rubbe neglene og komme hurtigere igennem vores studier. Derfra tog debatten fart. Regeringens linje er klar: Vi studerende bruger 6,3 år på vores uddannelser, fordi vi fjoller rundt på ikke-samfundsrelevante uddannelser, mens vi venter på, at næste måneds SU tikker ind. Go’daw mand økseskaft for en start på 2013!

DET ER FULDSTÆNDIG sandt, at rigtig mange af os bliver forsinket i løbet af vores uddannelse. På Københavns Universitet (KU) har vi faktisk Danmarks langsomste studerende. Det er ikke særlig fedt. Og grundene hertil er heller ikke særligt fede: De studerende bliver nemlig ofte forsinket imod deres vilje.

Vi bliver simpelthen forsinket, fordi vi i løbet af vores studietid møder en masse faldgruber, som vi ikke altid kommer over i ét hop. For at komme igennem på normeret tid skal en masse brikker passe sammen: Vi skal på udlands- og praktikophold, som så skal meriteres, vi skal ikke dumpe eksamen, vi skal undgå at blive syge særligt længe af gangen, vi skal have behandlet klager i en ruf, vi skal sidst men ikke mindst vælge rigtigt første gang, vi vælger uddannelse og fag. Det er desværre ikke altid at alle disse brikker helt falder i hak.

DANMARK LIGGER PÅ en hamrende blæret fjerde plads når det kommer til gennemførsel.

Når først vi er startet på en uddannelse, er der 85 procents sikkerhed for, at vi gennemfører. Ikke nødvendigvis den første uddannelse vi startede på, men en uddannelse skal nok blive gennemført. Og det kan mærkes på bundlinjen. Både den personlige, økonomiske og sociale bundlinje, men også Bjarne Corydons bundlinje i Finansministeriet nyder godt af al den uddannelse. Undersøgelser viser nemlig, at enhver form for uddannelse tjener sig selv hjem. Flere gange.

Så kære uddannelsesminister Morten Østergaard: Før du begynder at fjerne det indtægtsgrundlag, der rent faktisk gør, at vi kan gennemføre, selv hvis vi ryger i en af de mange forsinkende faldgruber, så se dog på hvordan de snublehuller kan fyldes.

VI HAR TRE FORSLAG: Fjern bachelorhegnet. I dag må studerende ikke begynde på kandidaten før hele BA’en er overstået. På de fleste fag er det bare fjollet og betyder, at mange er nødt til kun at tage de sidste ti points på et semester, selvom de både kan og vil noget mere. Lad os dog i stedet læse fuld tid. Hele tiden.

Styrk studiemiljøet. På Aalborg Universitet er de et år hurtigere færdige, end vi er her på KU. Hvorfor? Hvad er det, de kan nord for Limfjorden, som vi ikke kan? Deres eget svar er, at de fra starten har haft undervisning og studiemiljø som kerneværdier. Det er, hvad de vil og har prioriteret. Og siden alt peger på, at det virker, og oven i købet virker godt, skulle vi så ikke gøre det samme her på KU?

Øg mulighederne for at indhente forsinkelse i ferier. En ting, som næsten alle studerende har til fælles, er det faktum, at vi kommer til at dumpe en eksamen. Nogle gange sker det, at man har misforstået eller ikke-forstået en del af det, man skulle have forstået. Lige nu risikerer man at skulle vente et helt år på at kunne tage et fag om. Hvis man bare kunne tage nogle kurser i fx sommerferien, ville vi kunne undgå at have studerende, som bliver sat i en venteposition, bare fordi de skal tage et fag om.

SÅ, HEY, VI HAR ET FORSLAG. Hvis nu Rektor Ralf, Minister Morten og Studenterrådet satte sig rundt om samme bord, ville vi sagtens kunne finde en række faldgruber og snublehuller, der kunne fyldes – helt uden at nogen behøver at svinge SU-pisken.

Kvaliteten er at vi bliver færdige med vore studier. Det er ingen skam at blive færdig på normeret tid, men det bliver heller aldrig en kvalitet i sig selv.

Uni-avis@adm.ku.dk

Seneste