Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Sådan vil universiteterne bruge deres pengetanke

NYHEDSOVERBLIK ONSDAG- Sådan vil universiteterne bruge deres pengetanke - Rigsrevisionen kaster kritisk blik på universiteternes enorme pengetanke - Forfatter: Morten Østergaard løj i samråd - Bachelorer er som en hammer uden et hoved - Østereuropæiske sprog risikerer lukning - Universitetsledelse er ikke en popularitetskonkurrence - Langt flere studenter vælger de rigtige fag - Professor kritiserer KL-undersøgelse i Rebild-sag - Forskningspenge: Private fonde har fået mere magt.

Sådan vil universiteterne bruge deres pengetanke

De danske universiteter, ikke bare KU, satser på at nedbringe egenkapitalen i 2013, viser en rundspørge foretaget af Altinget.dk. Vicedirektør for kommunikation på KU Jasper Steen Winkel er ifølge Altinget.dk tilbageholden med at fortælle konkret, hvad finansloven kommer til at betyde for KU’s budget i 2013, men han bekræfter, at bestyrelsen påtænker at nedbringe egenkapitalen.

Rigsrevisionen kaster kritisk blik på universiteternes enorme pengetanke

Er det rimeligt, at universiteterne har lagt så mange penge til side? spørger Rigsrevisionen. Den har derfor fremlagt et notat, der lægger op til, at en undersøgelse af universiteternes egenkapital, hvis ellers statsrevisorerne ønsker det, skriver Ingeniøren.

Forfatter: Morten Østergaard løj i samråd

Claes Lautrup, forfatter til bogen ‘Inden for murene – uden for rammerne’, der ser nærmere på de senere års skandalesager i universitetsverdenen, anklager uddannelsesminister Morten Østergaard for at lyve under et samråd i Folketinget. Morten Østergaard ville ikke lade sig interviewe af Claes Lautrup, men den begrundelse af afslaget, som ministeren gav Folketinget, er ikke sand, mener Claes Lautrup. Det skriver Berlingske.

Bachelorer er som en hammer uden et hoved

Det er en dårlig idé, hvis studerende i fremtiden nøjes med at tage en bachelorgrad, mener Mattias Friis Jørgensen, studentervalgt medlem af KU’s bestyrelse. Kandidater er derimod guld værd for både samfundsøkonomien og virksomhederne, skriver han i et indlæg i Information.

Østereuropæiske sprog risikerer lukning

Aarhus Universitet lukker de yderligere to småfag, ungarsk og tjekkisk, ud over de 20, der mistede livet sidste år. På KU vil man fortsat give ni småfag, der har mistet særbevillingen, en særlig støtte direkte finansieret af en central pulje i rektoratet, skriver Information.

Universitetsledelse er ikke en popularitetskonkurrence

For at finde en ny rektor har Aarhus Universitet hyret et headhunterfirma, og de rektorvalg, man tidligere havde, hvor rektor blev valgt på universitetet, er der ingen grund til at romantisere. Det mener Lia Leffland, bestyrelsesformand for ATV, Akademiet for de Tekniske Videnskaber, i Ingeniøren. ATV udsendte i øvrigt i sidste uge et notat om god universitetsledelse med fem anbefalinger, og Mia Leffland skriver, at der behøver ikke at være nogen modsætning mellem moderne ledelsesformer og indflydelse til medarbejdere og studerende.

Langt flere studenter vælger de rigtige fag

Gymnasiereformen er lykkedes med at opfylde målene om at styrke naturvidenskab og forberede eleverne bedre til videre uddannelse, skriver Berlingske. Studenterne bruger i stigende grad deres tid på at fordybe sig i de fag, som er universiteternes adgangskrav. Det viser tal, som Børne- og Undervisningsministeriet har offentliggjort.

Professor kritiserer KL-undersøgelse i Rebild-sag

Selv om en rapport frikender politikere for ansvar i den såkaldte Rebildsag, kritiserer Michael Gøtze, juraprofessor ved KU, Kommunernes Landsforening (KL) for inhabilitet, skriver Information. Michael Gøtze mener, at KL ikke er en del af det uvildige kontrol- og tilsynsapparat med kommuner, og deres undersøgelser kan derfor kritiseres for ikke at være tilstrækkeligt neutrale, fordi KL undersøger egne medlemmer.

Forskningspenge: Private fonde har fået mere magt

Siden 1981 er danske private fondes og nonprofitorganisationers andel af den samlede finansiering af universitetsforskningen vokset fra 1,6 procent til 8,4 procent i 2009. De har vundet øget øknomisk og prioriteringsmæssig indflydelse på den offentilge forskning, så der er god grund til at at interessere sig for, hvordan deres bidrag påvirker den samlede danske forsningsindasts. Det skriver Stina Vrang Elias og Maria Lindorf, der er henholdsvis administrerende direktør og seniorkonsulent, i den uddannelsespolitiske tænketank DEA i en analyse i Politiken.
Politiken, Kultur, side 8, mandag 19. november 2012.

Seneste