Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Samf-biblioteket - hjemlig hygge i særklasse

ANMELDELSE - Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek indbyder både til hygge og disciplin. En anarkistcafé er det ikke blevet til endnu, men til gengæld har biblioteket sin egen automatiske cykelpumpe.

At bevæge sig rundt på Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek minder mig om mit gamle fritidshjem, Kernehuset. Det var også sådan et stort firkantet hus med en masse små rum i forskellige størrelser og et linoleumsgulv, der tog støjen, når folk gik rundt.

Her er kort sagt virkelig rart og trygt at være. Institutionelt på den gode måde.

Det er også lidt som at være hjemme hos nogen. Det er noget med fornemmelsen og stemningen på stedet. Her er ikke som på andre biblioteker. Her er hyggeligere, mindre sterilt og mindre tandlægeagtigt end på bibliotekerne på eksempelvis KUA.

Et hus med sjæl

Biblioteket holder til på hjørnet af Øster Farimagsgade og Gothersgade, og åbnede i 2009 for første gang dørene for læsehungrende studerende, som havde svært ved koncentrere sig derhjemme.

Bygningen, hvor biblioteket har til huse, er opført mellem 1888-90 som botanisk laboratorium, og det giver stedet sjæl. Biblioteket er et stemningsfuldt clash af nyt og gammelt.

Jeg har ikke været her før, så i dagens anledning har jeg en aftale med fakultetsbibliotekar Tina Pipa, så hun kan fortælle mig lidt mere indgående om stedet og vise mig rundt i huset.

Kedsomhed fremmer disciplin

»Vi har to mål her på biblioteket«, siger hun. »Studiedisciplinering og studiestimulering«.

Det betyder, forklarer hun, at de fra bibliotekets side forsøger at undgå de værste overspringshandlinger. Her må godt være lidt kedeligt, og det er ikke her de studerende skal komme, hvis de vil slappe af og drikke øl. Det kan de gøre i deres respektive fredagsbarer.

Bibliotekets mål er, at de studerende rent faktisk studerer, når de er her.

Tilfredse brugere

På biblioteket gør man endvidere en dyd ud af at spørge de studerende til råds, fortæller Tina Pipa.

Blandt andet havde man planer om at stille et fjernsyn op, men det var de studerende ikke helt trygge ved, og nu er det droppet.

Der ligger desuden små gæstebøger rundt omkring, hvor man kan komme med ris eller ros, og at dømme ud fra de mange kommentarer i gæstebogen er der stor tilfredshed med biblioteket, der beskrives som et »dejligt« og »super« sted. Gerne efterfulgt af en smiley eller et hjerte.

Cykelpumpe og smækkende døre

Især er der ros til massagestolen og de ergodynamiske massagebolde på første sal, og så sættes der stor pris på, at semesterlitteraturen er lettilgængelig og overskueligt sat op, og at biblioteket har fået sin egen udendørs cykelpumpe.

Men der er også nogle, der er utilfredse. Blandt andet med rengøringen på toiletterne, der angiveligt godt kunne være bedre (de var fine, da jeg var der), og så er stedet blevet lige lovligt populært.

Det kan være svært at finde en plads, nævner en anden (hvilket jeg er enig i). Og så smækker dørene utrolig højt, synes en, der hedder Lars.

Drømmen om fairtrade-kaffe og ørepropper

Tina Pipa er lydhør over for alle forslag, der kommer. Der er hele tiden plads til forbedringer. Selv kunne hun godt tænke sig, at biblioteket fik en anarkistisk café, som hun udtrykker det, der solgte fairtrade-kaffe, nødder i stedet for det slik, man kan købe i automaterne – og ørepropper.

Men i så fald ville biblioteket blive en rival til kantinen på CSS, og det er i strid med reglerne.

Så indtil videre står den på automatkaffe eller de studerendes medbragte pulverkaffe. I kælderen er der nemlig indrettet et spartansk selvbetjeningskøkken, hvor man kan koge vand og spise sin madpakke.

Rundvisningen er slut og jeg er ovenud imponeret. 275 læseplader er ganske vist ikke særlig meget, og en lille selvdrevet café ville ganske rigtigt gøre underværker. Men det er småting. Overordnet set ligger Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek helt i toppen.

Karakter: 10

Jonas Kleinschmidt anmelder over de kommende uger hovedstadens læsesale. Karaktererne gives efter 12-skalaen. Læs og bedøm bedømmelserne her på uniavisen.dk

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste