Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
FREMDRIFTSREFORMEN – De studerende kan ikke længere lægge 15-25 timer per uge i deres studiejob, da fremdriftsreformen kræver, at de læser på fuld tid, skriver SAMF-dekan Troels Østergaard i et brev til 50 ministerier, styrelser, partier og private arbejdsgivere.
Sofie Carsten Nielsens eget ministerium, Uddannelses- og Forskningsministeriet kommer nu til at mærke konsekvensen af fremdriftsreformen. Det samme gør en række andre statslige ministerier og styrelser,
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet (KU), der traditionelt har været storleverandør af studentermedhjælpere til statsadministrationen, skal fra efteråret 2015 som følge af reformen sikre, at alle studerende læser på fuld tid.
Det betyder, at studerende får mindre tid til at arbejde som studentermedhjælpere.
Dekan Troels Østergaard vil derfor mandag den 18. maj sende et brev til 50 arbejdsgivere, hvori han skriver, at de ikke længere kan forvente, at de studerende lægger 15-25 timer per uge på deres studiejob.
I stedet henstiller han til, at arbejdspladserne ansætter de studerende i 8-12 timer – og har de bruge for en større arbejdsindsats end det, bør de ansætte flere studentermedhjælpere i færre timer eller en færdiguddannet kandidat.
»Vores studerende er dygtige og flittige, og kan være en god og fleksibel arbejdskraft, og ved at ansætte en studentermedhjælp kan man få en god mulighed for at lære en fremtidig kandidat at kende. Men hvis man beskæftiger studerende mere end 15 timer pr. uge, indebærer det en stor risiko for, at de slet ikke bliver kandidater,« skriver Troels Østergaard.
Baggrunden er, at de studerende på kandidatdelen bruger væsentligt længere tid på at blive færdige end uddannelsen er normeret til, fordi de har haft studiejob, der har givet dem værdifuld erfaringserfaring og kontakter til arbejdsmarkedet.
Men på grund af fremdriftsreformen har de studerende ikke længere mulighed for at være deltidsstuderende.
»Studerende, der ikke bruger tid nok på uddannelsen, og derfor ikke får færdiggjort opgaver eller dumper til eksamen, løber en stor og reel risiko for at opbruge de tre tilladte eksamensforsøg, og så kan de ikke færdiggøre deres uddannelse,« skriver dekanen.
Ifølge Troels Østergaard er det de studerende, som har opfordret ham til at skrive til arbejdsgiverne.
De studerende fortæller, at det som studentermedhjælp i eksempelvis et ministerium kan være vanskeligt at sige nej til at arbejde flere timer, når det brænder på.
»Vi håber, at det vil medvirke til en omlægning af studenterarbejdsmarkedet, så det bliver normalt at arbejde 12 timer om ugen i stedet for 24 timer. Vi kan nok ikke overbevise alle arbejdsgivere, men de må forstå, at der ikke bliver nogen færdige kandidater at ansætte, hvis de studerende ikke lever op til kravene i fremdriftsreformen,« siger han.
Troels Østergaards initiativ får opbakning fra formand for Studenterrådet, Alexander Thorvaldsen:
»Grundlæggende tror jeg flere vil have mulighed for at have et studiejob – og hermed supplere en i forvejen presset studenterøkonomi – hvis stillingerne som udgangspunkt er forenelige med fuldtidsstudier.«
clba@adm.ku.dk