Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
STOR VIDEN - Samfundsvidenskaberne på KU vil have hænderne ned i gryden med big data.
»På hvilken dag er der flest søgninger på ordet ‘hangover’?«
Hal Varian, professor på UC Berkeley og cheføkonom hos Google, venter et øjeblik med svaret. Den fyldte sal tænker. Efter fem sekunder viser han en graf, genereret af programmet Google Trends. Ikke helt overraskende viser det sig, at svaret er søndag.
Vi er til konference i Nationalmuseets festsal onsdag d. 9. september. Initiativtagerne er Københavns Universitet, Danmarks Statistik og Dansk Industri og konferencens tilsvarende vidtfavnende program rummer forskere såvel som erhvervsfolk og politikere.
»Man bruger i big data i stor stil på SCIENCE. Det vi ønsker er, at big data også bruges inden for samfundsvidenskaben.«
Eksperter som Hal Varian er her for at demonstrere, hvilke muligheder der ligger i de store mængder af information, som lagres igennem alt, hvad vi foretager os digitalt: big data.
Ifølge Hal Varian rummer big data unikke muligheder for at forstå menneskers handlinger og motiverne bag. Formålet med konferencen er at diskutere, hvordan det kan bruges af samfundsvidenskaberne.
»Man bruger i big data i stor stil på SCIENCE. Det vi ønsker er, at big data også bruges inden for samfundsvidenskaben,« siger Troels Østergaard, dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, KU, hvor big data så småt er kommet på pensum.
»Der bliver nu udbudt ét fag, hvor der undervises i de nye statistiske metoder, der kræves for at analysere big data, men i fremtiden vil der komme mere big data på pensum i de samfundsvidenskabelige fag,« siger Troels Østergaard Sørensen.
Men SAMF har ifølge dekanen brug for flere penge for at realisere big data-ambitionerne og søger blandt andet midler hos Innovationsfonden Danmark.
Hal Varians statistik om tømmermands-googling er et catchy eksempel, som understreger, hvor meget viden, der i virkeligheden ligger derude. Og faktisk er Danmark et af de samfund, der har opsamlet mest big data.
Et eksempel på brugen af big data i samfundsforskningen i øjeblikket er projektet Social Fabric, der er et forskningssamarbejde mellem KU og DTU om studerendes sociale netværk.
Forskerne kortlægger, hvordan de studerende på DTU’s campus er forbundet med hinanden gennem facebook, SMS og opkald i et system, som i grafisk form ligner et molekyle i bevægelse.
Social Fabric har tiltrukket stor interesse blandt de studerende, og det glæder dekan Troels Østergaard:
»Det begyndte som et forskningsprojekt, men det har givet nye muligheder og skabt stor interesse for undervisning. Det mener jeg, er en idealmodel for, hvordan et universitet kan fungere.«
uni-avis@adm.ku.dk