Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
PRIVATISERING - Videnskabsministeren markerer sit otteårs-jubilæum på posten med et forslag om at etablere Danmarks første private universitet
I en kronik bragt i Jyllands-Posten, gør Helge Sander (V) status over otte år i ministerstolen. Nyheden falder til slut i en slags bibemærkning: Danmark kunne oplagt få sig et privat universitet, skriver ministeren.
Det private universitet bliver foreslået i et afsnit om offentligt-private partnerskaber om forskning efter hollandsk eller amerikansk forbillede. Det synes at være et universitet med fokus på klima, ministeren har i tankerne.
I så fald vil der være samarbejdsmuligheder til Helge Sanders nyeste kollega, klima- og energiminister Lykke Friis. Måske en indkøring? Medierne, inklusive Universitetsavisen, spekulerer i disse dage over, om en ventet ministerrokade måske vil sende netop Friis over i Sanders stol.
Ifølge FORSKERforum er formanden for Danske Universiteter, Jens Oddershede, ikke afvisende over for idéen om et privat universitet.
»Som udgangspunkt kan de eksisterende universiteter da kun byde et nyt universitet velkommen, hvis det supplerer de tilbud, der allerede er – vel at mærke på betingelse af, at det skal etableres på de samme betingelser som os andre,« siger Jens Oddershede til FORSKERforum.
Oddershede, der selv er rektor på Syddansk Universitet, understreger, at et eventuelt privat universitet ikke må opkræve brugerbetaling fra sine studerende, ligesom det skal leve op til alle regler om faglig akkreditering.
Den øvrige del af kronikken er en opremsning af regeringens satsninger på universitetsområdet, hvor det ifølge ministeren går ret godt. Således bruger Danmark i dag 1,04 procent af bruttonationalproduktet på forskning.
»Vi overopfylder derved den ambitiøse Barcelona-målsætning om, at det offentlige forskningsbudget skal udgøre én procent af BNP,« skriver Sander.
Han tilføjer: »De, der måtte klandre regeringen for at udsulte universiteterne og forskningen, er derfor helt afmarcheret!«
Hvorvidt det overopfyldte mål, betyder, at regeringen så påtænker at sænke bevillingerne i takt med, at krisen for tiden får Danmarks BNP til at rasle nedad, melder kronikken ikke noget om.
chz@adm.ku.dk