Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
FILM - DU: bor i Københavns eller Frederiksberg Kommune. FILMSTRIBEN.DK: tilbyder gratis adgang til filmbase med 700 film. DRESSCODE: Windows.
April er godt i gang. For mange bliver måneden filmslaraffenland, når CPH:PIX i år løber af stablen for anden gang. Er du mere til at side hjemme i din stue med benene smækket op på bordet, eller vil du bare gerne varme op til filmfestivalen, kan du besøge sitet filmstriben.dk og vælge blandt de næsten 700 kort-, dokumentar- og spillefilm.
Siden er et samarbejde mellem DBC (tidligere Dansk BiblioteksCenter) og Det Danske Filminstitut (DFI), og den proklamerer at give »adgang til en række film, hvoraf mange er vanskelige at finde på et kommercielt marked, der har mere fokus på mainstream end kvalitetsformidling.«
Er du bosat i Frederiksberg eller Københavns Kommune, og er du registreret som låner på et af bibliotekerne, kan du gratis se henholdsvis tre og fem film om måneden.
Kan du se bort fra den noget antikverede stemning og en sideopbygning (og logik), der leder tankerne tilbage til dengang, du tog dine første skridt i cyberspace – og hvis du ikke mindst ikke er den glade ejer af en MAC, har du adgang til en lang række nye titler og film fra DFIs bagkatalog.
Se for eksempel Anders Østergaards oscarnominerede dokumentarfilm »Burma VJ – Reporter i et lukket land«, der fra kampens hede viser den store folke- og munkeopstand i september 2007. Eller Christoffer Guldbrandsens »Dagbog fra midten« om partiet Ny Alliances undfangelse, storhed og fald. Eller hans omdiskuterede »Den hemmelige krig«, der sætter fokus på, hvordan den danske regering og det danske forsvar har håndteret rollen som krigsførende nation.
Er du ikke til politiske dokumentarer, finder du også film som Amelie, Sin City, Boy A, Bagdad Cafe, Evita, Hotel Rwanda, Time bandits, I Kina spiser de hunde og Vicky Christina Barcelona.
Desværre deler filmstriben.dk skæbne med Digital Signatur og en del netbank-løsninger: Siden er krypteret sådan, at den kun vil lege med styresystemet Windows. Afspilning af filmene på Mac vil kunne lade sig gøre via programmet Silverlight, men DBC har endnu ikke implementeret Silverlight på sin side.
Blandt mange nettjenester til den brede befolkning er der desværre en tendens til, at firmaerne bag søger at gøre deres produkt brugbart for så mange kunder som muligt uden at lave for mange tidskrævende tilpasninger, som kun vil gavne mindre kundesegmenter. Og Windows er nu engang det mest udbredte styresystem.
Ofte er det muligt at strikke systemer sammen, som er platformuafhængige og derfor vil kunne virke på Windows så vel som Mac OS X, Linux- og BSD-distributioner osv., men det gøres sjældent.
Hvorfor det er tilfældet, ved kun få med sikkerhed, men ord som dovenskab, dilettanteri og/eller korruption kunne være at finde i en forklaring derpå.
Vender vi tilbage til filmstriben, regner DBC dog med, at MAC-ejere har adgang til filmbasen, inden for de næste ni måneder.
»Silverlight er noget, vi er ved at teste af, således at MAC- brugerne i løbet af 2010 også kan se filmenene på filmstriben«, siger DBC til Universitetsavisen.