Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Seks millioner til forskning i planteknopper

Navne — »Jeg er meget stolt af den bevilling, for jeg kom til Danmark for 15 år siden med et mindreværdskompleks,« siger molekylærplantebiolog Laura Arribas-Hernandez, ny Sapere Aude-forskningsleder.

Hvem er hun?

Laura Arribas-Hernandez var den første til at opdage, at planter udnytter forskellige proteiner af typen ECT til at sætte gang i deres vækst. Hun begyndte som ph.d.-studerende i 2014, og i 2017 kunne Laura Arribas-Hernandez føre endeligt bevis for sin opdagelse.

Laura Arribas-Hernandez kom fra Spanien til Københavns Universitet første gang i august 2010. Dengang var hun udvekslingsstuderende og afsluttede et etårigt specialeprojekt i januar 2011.

Allerede i april samme år blev hun ansat på Biologisk Institut (Bioinformatik og RNA Biologi) som ph.d.-studerende hos professor Peter Brodersen, som havde spottet, at Laura Arribas-Hernandez var en dygtig studerende og derfor tilbød hende ansættelse. De to arbejder stadigvæk sammen.

Det lå ellers ikke i kortene, at Laura Arribas-Hernandez skulle blive forsker.

Jeg er meget fascineret af, hvor kloge planter er, det er helt utroligt

Adjunkt Laura Arribas-Hernandez

Hun er født i Madrid. Familien var ikke velhavende, og derfor ønskede hendes forældre, at hun blev ingeniør, så hun kunne sikre sig selv økonomisk. De anså nemlig ikke forskervejen for at være særlig attraktiv, og ledigheden var tidligere meget høj i Spanien.

Derfor tog Laura Arribas-Hernandez en uddannelse som kommunikationsingeniør i 1996, og med tiden fik hun et godt arbejde med videoredigering på det spanske medie TVE – der minder om DR.

Da hendes arbejde for det meste foregik om aftenen, greb hun muligheden for at studere biologi i 2003 på Spaniens største universitet, Universidad Complutense i Madrid, hvorfra hun fik sin kandidatgrad i biologi i 2011 – 19 år efter sin studentereksamen.

»Oprindelig ville jeg bare til København for at blive bedre til engelsk, men jeg var ældre end de andre og havde et mindreværdskompleks, for jeg troede i begyndelsen, at alle var bedre end mig. Men jeg opdagede efterhånden, at jeg er lige så god som dem, og så fik jeg selvtilliden tilbage,« siger Laura Arribas-Hernandez.

Derefter gik det slag i slag, og i dag er hun ansat som adjunkt og skal altså til at starte sin egen forskningsgruppe.

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Laura Arribas-Hernandez er blevet udvalgt til Sapere Aude-forskningsleder med en bevilling på seks millioner kroner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til sit forskningsprojekt, SPROUT, som skal vække stamceller til live i sovende planteknopper ved hjælp af rna-kode.

»Jeg er meget stolt af den bevilling, for jeg kom til Danmark for 15 år siden med et mindreværdskompleks, og nu har jeg fået den her vigtige pris,« siger hun.

Projektet skal vare i fire år, og hun arbejder nu med at sætte laboratoriet op og hyre folk til sin forskningsgruppe, der ikke har fået et navn endnu. Hun håber, projektet vil vise, hvordan et ud af 11 proteiner, ECT8, regulerer planters vækst.

»ECT8 er meget vigtig for alle planter. Proteinet gør planterne meget kloge, så de kan vågne og begynde at sætte grene, når der sker et skift i temperaturen, hvis toppen af et træ bliver skåret over, eller hvis lyset ændrer sig,« siger Laura Arribas-Hernandez.

Opdagelsen har ikke kun grundvidenskabelig interesse, men kan også få stor økonomisk effekt, hvis det bliver muligt at styre, hvornår planter vågner. Afgrøders udbytte på verdens marker afhænger nemlig af deres forgreningsmønster – som igen afhænger af knoppernes dvale og vækst.

Laura Arribas-Hernandez har altid været fascineret af planters vækst, og hun føler ind imellem, at de får for lidt opmærksomhed i forhold til dyrene.

»Jeg er meget fascineret af, hvor kloge planter er, det er helt utroligt,« siger hun.

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Når Laura Arribas-Hernandez ikke er i laboratoriet, er hun ofte at finde i væksthuset ved Københavns Universitets Biocenter.

I sin fritid kan hun lide at vandre i naturen, og på den måde har hun været mange steder i Skandinavien inklusive Island. Rejserne er hendes største hobby, og hun bruger alle sine ferier på den måde.

»Hjemme holder jeg af at lave mad, for her hygger jeg mig, og jeg kan lide at invitere gæster til at komme og spise med,« siger Laura Arribas-Hernandez.

Skal jeg gøre noget?

Du kan læse en artikel fra Danmarks Frie Forskningsfond om bevillingen til Laura Arribas-Hernandez, hvis du er blevet nysgerrig på hendes forskningsområde.

Seneste