Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Seks SUND-forskere får 60 millioner kroner

Bevilling — Seks ambitiøse forskningsledere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU og deres betydningsfulde forskningsprojekter har hver modtaget 10 millioner kroner, der skal understøtte dem i deres arbejde.

Seks forskningsledere fra SUND arbejder på projekter, der anses for at være så ambitiøse og betydningsfulde, at Novo Nordisk Fonden har tildelt hver af dem cirka 10 millioner kroner. Bevillingerne er de første i Novo Nordisk Fondens nye ’Research Leader Programme’, der blev oprettet sidste år. Programmet fokuserer på grundforskning inden for det biomedicinske og biovidenskabelige forskningsfelt og består af tre forskellige typer bevillinger: Hallas-Møller Emerging Investigator, Hallas-Møller Ascending Investigator og Distinguished Investigator.

Hallas-Møller Emerging Investigator-stipendiet er en bevilling, der skal støtte op omkring og hjælpe udviklingen af unge og lovende forskningsledere, Hallas-Møller Ascending Investigator-stipendierne er rettet mod excellente lektorer og skal støtte yngre og midaldrende lektorer i deres karriere og bestræbelser på at nå deres fulde forskningspotentiale. Den sidste af bevillingerne, Distinguished Investigator-bevillingen, er målrettet professorer på højeste internationale niveau.

Mød forskerne

Og på dette, højeste internationale niveau, ligger blandt andet Anders H. Lund, der er Professor ved Biotech Research and Innovation Centre på Københavns Universitet.

Hans projekt hedder ‘In vivo investigations of the ribosome code’ og dykker ned i hvordan ribosomer reguleres – noget man ved meget lidt om i dag. Han håber, at hans forskningsresultater kan være til gavn for både grundforskningen og den anvendelsesorienterede forskning.

Niels Mailand er den anden modtager af en Distinguished Investigator-bevilling. Niels Mailand er professor og gruppeleder hos Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet, og han er i færd med at undersøge, hvordan humane cellers forsvar mod DNA-protein krydsbindinger er organiseret og reguleret på det molekylære plan, og hvordan målrettet hæmning af sådanne processer kan udnyttes til at forbedre strategier for kræftbehandling. Projektet hedder ‘Regulation of DNA-protein crosslink repair in health and disease’, og hvis alt går godt, kan den viden, projektet frembringer, have betydning for udviklingen af mere målrettet og skånsom kræftterapi.

Han håber, at hans forskningsresultater kan være til gavn for både grundforskningen og den anvendelsesorienterede forskning.

David Gloriam, lektor ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på KU er ene SUND-modtager af Hallas-Møller Ascending Investigator-stipendiet. Hans projekt hedder ‘GPCR biased signaling: Illuminating the pathways to function and disease’ og skal hjælpe os med at forstå, hvordan en enkelt celleoverfladereceptor kan fremkalde meget forskellige biologiske, terapeutiske effekter og bivirkninger, afhængigt af, om den aktiveres af naturlige, medicinske eller misbrugte stoffer. Hans kolleger på instituttet vil integrere farmakologi, krystallografi og kemi i projektet, ligesom internationale forskergrupper vil bidrage.

I denne omgang har tre af KU´s SUND-forskere fået tildelt et Hallas-Møller Emerging Investigator-stipendium, der skal støtte og styrke udviklingen af disse unge og lovende forskningsledere.

Den første er lektor Agnete Kirkeby, der har sin daglige gang på Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology på KU. Hendes projekt har fået det mundrette navn ‘Mapping human neural lineages in a novel in vitro model of the developing neural tube built with morphogenetic gradients’ og undersøger de detaljerede cellulære processer, der styrer hjernens kompleksitet under fosterudviklingen i et forsøg på at forstå, hvordan hver enkelt af vores hundredvis af forskellige specialiserede nerveceller i hjernen dannes og modnes.

... den viden projektet frembringer (kan) have betydning for udviklingen af mere målrettet og skånsom kræftterapi.
*

Morten Salling Olesen er blandt andet lektor ved Biomedicinsk Institut på KU og laboratoriechef på Rigshospitalet. Han er også den anden modtager af et Hallas-Møller Emerging Investigator-stipendium, der skal understøtte hans forskning i de biologiske mekanismer bag atrieflimren – den hyppigst forekommende form for arytmi og en vigtig risikofaktor for slagtilfælde og hjertesvigt.

Nicholas Taylor, der er lektor og gruppeleder på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på KU, er den sidste af stipendiemodtagerne fra SUND. Hans forskning undersøger, hvordan en stor familie af ‘molekylære sprøjter’ fungerer. De har en vigtig biologisk rolle, men er ikke blevet undersøgt ret meget. Hvis man bedre kan forstå, hvordan denne type systemer fungerer, kan man muligvis en dag adaptere dem til for eksempel at injicere toksiner specifikt ind i kræftceller, hvilket vil åbne for muligheder for mere målrettede behandlinger.

Bevillingerne er uddelt til i alt 12 forskningsledere på forskellige karrieretrin, heriblandt altså de seks SUND-forskere fra Københavns Universitet.

Seneste