Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
DE-BATTLE - Danmarks bedste debattør skal findes til folkemødet på Bornholm. En af semifinalisterne er Emil Sloth Andersen, der til dagligt læser statskundskab på KU. Han benytter sin taletid på en opsang til de studerende.
Til Folkemødet på Bornholm skal semifinalisterne i DM i debat dyste på veltalenhed og originalitet i kampen om den fornemme titel som Danmarks bedste debattør. Konkurrencen har eksisteret siden 2011 og begrænsede sig oprindeligt til folk fra ungdomspartierne, men i 2012 fik helt almindelig civile – de såkaldte frie debattører – muligheden for at være med.
En af de frie debattører i årets konkurrence er Emil Sloth Andersen, der til daglig læser statskundskab på Københavns Universitet. Han benytter blandt andet lejligheden til at sætte fokus på sine egne politiske mærkesager.
»Dels er jeg med, fordi det er god træning, men det er især en god chance for at komme frem med de politiske budskaber, jeg har, som jeg synes fortjener opmærksomhed.«
Og det er ikke nogen helt dårlig strategi, for ifølge Gry Inger Reiter, der er retoriker fra KU, formand for Dansk Magisterforening Studerende og er med til at arrangere DM i debat for Politiken, er der gode muligheder for at blive en etableret debattør i fremtiden, når først man kan kalde sig vinder af Danmarks største debatkonkurrence.
En af Emil Sloth Andersens kæpheste i den retoriske boksering er kampen mod de studerendes klynkeri.
»Lad det være sagt med det samme: Den fremdriftsreform var noget juks. Men vi skal lade være med at have så ondt i måsen over den, for den er nu engang kommet for at blive.«
Han foreslår i stedet, at de studerende skal skrive debatindlæg, deltage i møder og gå i fælles demonstration.
»Til daglig får man ikke noget ud af ene og alene at tænke surt om fremdriftsreformen. Fordi ene og alene har man ikke en chance for at ændre på den. Det kan vi prøve at gøre i fællesskab til for eksempel en demonstration. Men når man ikke står midt i den demonstration, så skal man lægge det væk,« siger Emil, »klynkeriet gør kun livet mere surt for os selv, fordi det gør de udfordringer, vi møder, tungere.«
»Lad det være sagt med det samme: Den fremdriftsreform var noget juks. Men vi skal lade være med at have så ondt i måsen over den, for den er nu engang kommet for at blive« – Emil Sloth Andersen
Som man måske kunne forudse, blev Emils budskab mødt af både sure miner og klapsalver fra ligesindede ved de indledende runder i konkurrencen. Men sådan er det at være deltager til DM i debat, og så længe tilskuerne ikke tyer til rådne tomater, så er publikums reaktioner, tilråb og klapsalver er også noget af det, der giver Emil Sloth Andersen blod på tanden, når han står på podiet.
»Jeg gør en dyd ud af provokationen. Der er ikke noget skidt ved, at folk bliver provokerede, hvis det kan sparke gang i debatten og udfordre nogle verdensbilleder. En debat uden provokation er nærmest ikke en debat,« understreger han.
Dommerpanelet består i år af Zetlands stifter og chefredaktør Lea Korsgaard, politisk kommentator hos BT Søs Marie Serup og Politikens opinionsredaktør Per Michael Jespersen, og de er på jagt efter originale tanker og nye indspark til debatsektionen.
I modsætning til den amerikanske debatkonkurrencestil er vinderen nemlig ikke den, der kan fyre flest mulige argumenter af på kortest tid. Tværtimod lægger panelet vægt på originalitet, autenticitet, performance og gerne en god personlig indignation. Og det giver debatten god underholdningsværdi.
»Der er ikke noget skidt ved, at folk bliver provokerede, hvis det kan sparke gang i debatten og udfordre nogle verdensbilleder. En debat uden provokation er nærmest ikke en debat« – Emil Sloth Andersen
»DM i debat er ikke kun alvorlig politisk diskussion,« siger Gry Inger Reiter, »det er også underholdning og en festlig begivenhed.«
Det er Emil Sloth Andersen helt enig i.
»Der er lidt rap slam battle over det. Det er noget helt andet end folketingsmedlemmer og embedsmænd, der snakker om de sidste nye nøgletal. Her kan alle være med – men det er også kvalitet,« understregner han, »det er lidt råt og lidt sjovt – men der bliver også skudt med nogle saglige argumenter.«
Ifølge Gry Inger Reiter er public speaking-genren, som vi kender fra USA, så småt ved at spire i herhjemme også. Her er det især gymnasierne, der dyster i både debat- og talekonkurrencer nationalt og internationalt.
Emil Sloth Andersen synes da også, det er noget man i højere grad kunne bruge til at give studerende noget kvalificeret taletid.
»Idealet om at vi stiller os op på en ølkasse og råber til vores medpøbel, det kunne jeg godt tænke mig mere af, og Politiken skal have cadeau for at have fået public speaking frem. Det kan træne ungdommen i at komme med argumenter, der er saglige – for hvis ikke de er saglige, så bliver de skudt ned,«siger han.
DM i debat arrangeres af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og Politiken og kan opleves på Politikens scene på Gæstgiveren til Folkemødet med Lars Trier Mogensen som moderator. Der er semifinale den 17. og finale den 18. juni.
uni-avis@adm.ku.dk