Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

SF og SU-reformen: Måske, måske ikke, stiller vi krav

NYHEDSOVERBLIK MANDAG - SF og SU-reformen: Måske, måske ikke, stiller vi krav - Udgifter til SUen fordoblet på 10 år - Ex-vismand: Giv mindre i SU til brødsvage studier - Venstre: Nej til at skære i SU til jobsvage studier - Forskere advarer: Kandidatstuderende arbejder for meget - Svigt: Ministre der smølede igennem egne uddannelser - Lektor emeritus hiver Weekendavisen i retten for tosse-injurie - Professor: Brug bogstaver i karaktergivningen - Nyt luftrensesystem fjerner stanken over Aarhus.

SF og SU-reformen: Måske, måske ikke, stiller vi krav

Først slog Socialistisk Folkeparti (SF) fast, at de har – som partiets uddannelsesordfører Lisbeth Bech Poulsen formulerede det – ultimative krav til en SU-reform, skriver Jyllands-Posten. SF vil nemlig ikke være med til at forringe nogens muligheder for at gøre deres uddannelse færdig.

Dansk Folkeparti (DF) jublede over SF’s ultimative SU-krav, ifølge Jyllands-Posten. For studerende skal fortsat kunne få SU, selv om de er forsinket i deres studier, mener DF.

Men senere melder SF også ud i medierne, at partiet alligevel ikke har nogen ultimative krav til en SU-reform. SF’s uddannelsesordfører, Lisbeth Bech Poulsen, har kun ‘principper’. Det er nemlig ikke sundt at starte ud til en forhandling med ultimative krav, forklarer hun i en mail til Ritzau. Det skriver Jyllands-Posten.

Formand for Danske Studerende Fællesråd (DSF), Jakob Ruggaard, mener, at det det er tyndt, at SF alligevel ikke stiller krav til en SU-reform.

Udgifter til SUen fordoblet på 10 år

Fra 8,4 til knap 17 milliarder kroner. Så meget er udgifterne til SUen steget siden 2001. Forsknings- og uddannelsespolitisk chef hos Dansk Erhverv, Jannik Schack Linnemann, mener ikke, at Danmark har råd til de stigende udgifter. Til gengæld mener politisk chef Niels Lykke Jensen fra Akademikernes Centralorganisation, at når vi nu har trejdepladsen i OECD, når det gælder om at få studerende godt igennem en uddannelse via succesfulde omvalg, blandt andet på grund af det ekstra års SU, det såkaldte ‘fjumreår’, så bør man ikke skære i SUen. Eksperterne kan ikke blive enige, om de øgede udgifter er godt eller skidt, skriver Politiken.

Ex-vismand: Giv mindre i SU til brødsvage studier

Hvis man tager en brødløs uddannelse, altså en uddannelse der traditionelt ikke fører til job bagefter, så skal man straffes på SUen. Det mener professor Jan Rose Skaksen, der også er tidligere økonomisk vismand. Han er desuden direktør i Kora, Det Nationale Institut for Kommuneres og Regioners Analyse og Forskning.

Venstre: Nej til at skære i SU til jobsvage studier

Venstre vil ikke være med til at skære i SUen til jobsvage studier, skriver Jyllands-Posten. Det er en bedre ide at forsøge at styre universiteternes udbud af uddannelser, så de udbyder flere af de uddannelser, der efterspørges af arbejdsgiverne, når man er færdig med at uddanne sig, mener partiet.

Forskere advarer: Kandidatstuderende arbejder for meget

Det er bekymrende, at hver fjerde kandidatstuderende tjener så meget ved at arbejde ved siden af deres studier, at de er nødt til at fravælge SU i mindst et år. Det mener Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder ved Kora (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning). Hans bekymring skyldes, at han mener, at ved så meget arbejde begynder man at kunne se, at de studerende klarer sig dårligere og droppere oftere ud.

Se, hvad du kan få i SU i dag

Avisen.dk har lavet en oversigt med de nuværende regler for SUen. Se, hvad man kan få som studerende – inden reglerne bliver lavet om, angiveligt i løbet af foråret 2013.

Ministersvigt: De smølede igennem deres uddannelser

Ekstra Bladet har lavet en oversigt, der viser, hvor lang tid den nuværende regerings ministre har været om at komme igennem egne uddannelser. Anledningen til at lave oversigten har været statsminister Helle Thorning-Schmidts opfordring i sin nytårstale til de unge om at blive hurtigere førdige med deres uddannelser og helst på normeret tid. Selv var Helle Thorning to år længere end normeret tid om at gøre sit studie i statskundskab på KU færdigt. Selve listen med alle ministrene står at læse i papirversionen af Ekstra Bladet fra den 5. januar 2013.

Lektor emeritus hiver Weekendavisen i retten for tosse-injurie

Tidligere lektor og mangeårig kemiforsker Niels Harrit på KU vil ikke finde sig i at blive relateret til som nogle af ‘de andre tosser’ i et kommentar i Weekendavisens kultursektion den 7. december 2012. Derfor har han stævnet Weekendavisen og forfatteren bag kommentaren, Søren K. Villemoes, for injurier, skriver Jyllands-Posten. Baggrunden er, at Niels Harrit er kendt for en række videnskabelige artikler om sit skeptiske syn på omstændighederne ved bygninsgkollapserne efter terrorangrebet på WTC, den 11. september 2011.

Professor: Brug bogstaver i karaktergivningen

Den relativt ny 7-trins-skala til karaktergivning opfordrer til karakter-inflation, skriver professor Niels Agerbirk fra KU i Altinget.dk. For eksempel er springene imellem de enkelte karakterer for store. En løsning kunne være at begynde at bruge bogstaver i stedet for, mener professoren.

Nyt luftrensesystem fjerner stanken over Aarhus

På Aarhus Havn har virksomheden Jysk Miljørens fået installeret et luftrensesystem, der fjerner stanken fra produktionen. Bag udviklingen af systemet står en atmosfærekemiker, Matthew Johnson, fra Kemisk Institut på KU og en medopfinder, skriver Ingeniøren.

anfj@adm.ku.dk

Seneste