Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Shop et samarbejde

Der skal skabes flere erhvervsforskere. Det forudsætter arrangementer hvor universitetet og de private virksomheder kan lære hinanden at kende og få ideer sammen

Marmorhallen på KVL summede af fagsnak da Københavns Universitet, DTU, DFU og KVL i begyndelsen af november havde indbudt en række mindre bioteknologiske og farmaceutiske virksomheder til Biomedical Matchmaking.

Med ord som matchmaking, science dating og ph.d.-shopping vil universiteterne gøre en aktiv indsats for at udvide deres forskeres netværk. Og i sidste ende er målet at oprette flere ErhvervsPhD-stillinger.

Science dating
»Vi vil med dette initiativ åbne forskernes blik for nogle mindre firmaer de ikke kendte i forvejen. Ofte er der oplagte muligheder for samarbejde, men det kræver jo at parterne kender til hinanden,« fortæller KU’s medarrangør, Rikke Bøyesen.

Det er første konference af sin art, men cirka 115 deltagere fra både universiteter og erhvervsliv har tilmeldt sig hvilket KU ser som en succes.

Efter en kort introduktion
til universiteternes interesser starter science dating som er konferencens egentlige mål.

»Vi har lavet et balkort som forskerne udfylder, og så går de ellers på date med de fremmødte firmaer som er attraktive for dem.

Forskere og virksomheder når naturligvis ikke at aftale konkrete samarbejder, men det kan vise sig at der er fælles interesser på nogle felter,« fortæller Rikke Bøyesen. Hun regner med at dialogen er etableret her, og at chancen for oprettelsen af fælles ErhvervsPhD’er er skabt.

Heldigt match
Et fremtidigt samarbejde kunne være mellem KU-professor Søren J. Sørensen, Mikrobiologisk Institut og Bo Skaaning Jensen fra virksomheden Arpida.

De kendte ikke hinandens forskning, men satte hinanden stævne og har fundet fælles interesser inden for anti-infektive præparater.

Sammen fortæller de at de gerne vil tale mere sammen da de vil kunne gavne hinanden i forskellige projekter. Søren er positivt overrasket over sammenfaldet af interesser.

»Jeg savnede lidt information om virksomhederne da vi kom i dag. Jeg havde kun nogle navne at gå efter, men skulle alligevel tage stilling til hvem jeg ville tale med. Så det er lidt heldigt at jeg finder Arpida som min forskning overlapper med.«

Bo Skaaning Jensen ser en ErhvervsPhD som en belejlig måde at udvikle firmaets interne knowhow på.

»Det giver jo en teknologitransfer samtidig med at det tvinger virksomheden til at kigge lidt udenfor sit eget felt.«

Han påpeger samtidig at det kan være en fin måde at rekruttere medarbejdere på fordi man undervejs i ph.d.-forløbet ser hinanden an og i sidste ende kan få en motiveret medarbejder der let falder til i firmaet.

Lektor Lene Oddershede arbejder med optiske pincetter på Niels Bohr Institutet.
Samarbejde med erhvervslivet er ikke fremmed for hende, men alligevel har hendes gruppe-afdeling ingen ErhversPhD-studerende.

»Der er ikke rigtig tradition for det. Men vi samarbejder med både små og store firmaer på andre måder, så måske skulle vi overveje at oprette nogle kontakter under denne ordning.«

Forvirrende
Forskerne tog godt imod initiativet, men formen affødte nogen forvirring, og deltagerne savnede mere information på forhånd.

»Jeg synes da at firmaerne burde skrive sig på vores balkort. Vi kender ikke dem, men jeg har lige holdt foredrag om mit arbejde. Som det er nu, famler man jo lidt i blinde,« påpegede Søren J. Sørensen.

Den enligt fremmødte forsker fra Novozymes var heller ikke forberedt på dating-delen, men måtte besvare bejlernes spørgsmål efter bedste
evne.

Rikke Bøyesen undskylder den manglede information med tidspres op til konferencen og at arrangørerne frygtede at for meget hjemmearbejde ville skræmme virksomhederne væk.

»Vi udsendte jo en mail med links til hjemmesiderne for de deltagende virksomheder en uge før konferencen. Men vi er opmærksomme på at der næste gang skal være abstracts fra de forskellige virksomheder,« garanterer Rikke Bøyesen.

Universiteterne vil gerne sætte skub i samarbejdet mellem universiteter og private virksomheder fordi de tror på at det vil føre til nye værdiskabende produkter.

For mange af de små virksomheder var arrangementet en god lejlighed til at møde flere universiteter og afdelinger på en gang.

»Det er jo svært at sige hvor mange samarbejder der fødes med afsæt i dette arrangement, for mange har jo mødtes før og vil mødes igen ved andre lejligheder.

Men jeg er overbevist om at det har en effekt, for nogle af virksomhederne er også netop blevet udvalgt ved at vi har spurgt forskerne hvem de gerne ville møde,« fortæller Rikke Bøyesen.

Nogle enkelte håbefulde kandidater var også mødt op i håb om at finde deres fremtidige ph.d.-projekt her.

Kristian Elkjær Kristensen er uddannet biolog og i virksomhedspraktik på Universitetsavisen.

Seneste