Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Skal man oven i købet sige tak?

SYNSPUNKT - Vi går på gaden og det undskylder vi ikke for, skriver tre repræsentanter for Sundrådet. De mener, at man sagtens kan forene konstruktiv dialog med ledelsen og skarp protest mod forringelser af studielivet.


Fremdriftsreformen, eller hurtigere ud-reformen, som vi ukærligt kalder den, har gjort mange studerende på Sund nervøse. Udsigten til at ryge ud af studiet efter at have dumpet et enkelt fag, at miste muligheden for at forske eller muligheden for at dygtiggøre sig i et lægevikariat er ikke så meget en strømlining af vores studier, som det er en underminering af vores faglighed.


I Sundrådet har vi to målsætninger: Vi ønsker at rulle så mange af de bebudede stramninger som muligt tilbage. Og vi arbejder for at implementere det, der går igennem, så skånsomt og fornuftigt som muligt. Vi er til stede med kvalificeret modspil og som konstruktiv samarbejdspartner.


Men vi mener også, at de studerende har krav på at være med, når der træffes beslutninger med vidtrækkende konsekvenser for universitetets uddannelser. Vi er med, både når det går op og ned ad bakke og vi siger ikke tak, når de studerendes vilkår forringes og ledelsen svinger pisken.



Vi protesterer, når vi ikke bliver spurgt


Sundrådet er en del af Studenterrådet. Sund er ikke en stat i staten, men en del af en større virkelighed. Og vi mener, at vi som studerende er stillet bedre, når vi kan samarbejde med vores venner på universitetets andre fakulteter.

I den forgangne uge har vi set et af de bedste eksempler på, at det er sandt. Over 1.000 har på tværs af universitetet tilmeldt sig stormøder, mere end 20.000 har skrevet under på, at de ikke ønsker reformens stramninger, og næsten 3.000 mennesker melder sig klar til at gå på gaden onsdag den 27., i den manifestation af modstand, som Studenterrådet har taget initiativ til, i skrivende stund.

Vi går på gaden og det undskylder vi ikke for. 
Blandt nogle har der spredt sig den opfattelse, at aktivismen udelukker forhandling og konstruktiv dialog. Virkeligheden er helt modsat.
I en situation, hvor stramninger og forringelser truer med at udhulde vores uddannelser, er vi nødt til at vise at vi er mange, som er utilfredse. Det er en forudsætning for at blive inviteret til at sidde med ved bordet.

Når vi fohandler, gør vi det med vores bagland i ryggen. Ellers bliver vi simpelthen ikke spurgt.



Sundrådet er samarbejde

I Sundrådet har vi, siden vores fødsel for kun lidt over et år siden, lagt os i selen for at være en samarbejdspartner for fakultetet, ikke en modstander. Vi ser heller ikke de studerende og universitetet som hinandens modstandere.


En vigtig forudsætning for at kunne føre en meningsfuld dialog er, at vi som studerende taler med samlet stemme. Derfor har vi også været stolte af, at repræsentere alle Sunds studieretninger. Desværre har en gruppe af veterinærmedicinere valgt at bryde med samarbejdet i Akademisk Råd og stille op på Konservative Studerendes liste.

Vi havde ellers gerne stillet dem op hos os, for vi skeler ikke til kandidaternes partifarve.


Sundrådet samler stadig de faglige organisationer på Sund. Og vi er stadig på de studerendes hold, også hvis man er stud.med.vet. Det er det samarbejde, vi beder Sunds studerende om at stemme på.



Seneste