Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Skriv Erhvervs-PhD

En erhvervsforankring kan sikre et godt ph.d.-forløb. Både studerende og vejledere er godt tilfredse med parløbet, og Videnskabsministeriet lover gode chancer for støtte

En måde at matche universitet og erhvervsliv på er fællesskab i uddannelsen af ph.d.-studerende. Den studerende udfører sit treårige projekt dels i virksomheden, dels på universitetet.

Samtidig har den studerende både en vejleder i virksomheden og en på universitetet.

Jens-Peter Vittrup fra Videnskabsministeriet er entusiastisk omkring ordningen som han har administreret siden 2002. Det lyder også imponerende at 98 procent af de studerende og 94 procent af vejlederne erklærer sig tilfredse eller meget tilfredse med forløbet.

Og 91 procent af universitetsvejlederne finder at ErhvervsPhD’en har ført til et øget samarbejde med den pågældende virksomhed.

Jens Peter Vittrup fortæller at der sidste år blev uddelt 70 ErhvervsPhD’er mens 90 projekter i år ser ud til at få støtte.
»Vi har fået øget midlerne fordi regeringen mener at de penge er givet godt ud og fordi flere er blevet opmærksomme på ordningen.«

Nogle vil måske finde det tillokkende at sagsbehandlingstiden er nede på omkring seks uger så man ikke skal gå i flere måneder og vente på et svar.

Der er fire ansøgningsfrister årligt hvilket jo er mange i forhold til mange andre frister forskerne er vant til at arbejde med.

Det er dog fortsat kun de bedste studerende der har mulighed for at komme i betragtning til en ErhvervsPhD. Kravene siger blandt andet mindst ni i karaktergennemsnit og mindst ti i specialekarakter.

ErhvervsPhD’en der har fået sin engelskklingende stavemåde for at signalere en højere grad af internationalisering end den traditionelle ph.d., kan søges af alle studieretninger.

De fleste ErhvervsPhD’er udføres dog inden for de tekniske fag.
Hvis et projekt får ministeriets godkendelse, udløser det 100.000 årlige kroner til universitetet, og virksomheden får 10.000 kr. om måneden i løntilskud.

Videnskabsministeriet oplyser at gennemsnitslønnen for ErhvervsPhD’er p.t. ligger på omkring 28.000 kroner om måneden. Man forhandler nemlig selv sin løn som Erhvervs-PhD.

Nogle får overenskomstmæssig løn som ordinære ph.d.-studerende, men lønstatistikken viser at enkelte er helt oppe og hæve over 40.000 kroner om måneden.

Kristian Elkjær Kristensen er uddannet biolog og i virksomhedspraktik på Universitetsavisen.

Seneste