Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
KLUMME - Vil man lave et samlebånd for middelmådige kandidater, er fremdriftsreformen helt sikkert en farbar vej, skriver debattøren.
I denne uge vil politikerne forhandle om fremdriftsreformens fremtid. Forhandlingerne er startet, fordi kritikken, og især fordi de studerendes protest, har været massiv og vedholdende de sidste uger. Først fik vi KU’s forslag lagt i skuffen, og nu har vi åbnet et lukket politisk forlig.
Og ærligt talt. Det er en magtpræstation af alle de studerende, som i de sidste uger har markeret deres modstand mod hurtigere ud-reformen. Uanset om man har opretholdt en blokade i decemberstormen, gået i lægekitler mod Frue Plads eller diskuteret reformen i sit kollegiekøkken. Og derfor kan jeg også med en hvis sikkerhed sige: Vi stopper ikke, fordi reformen skydes midlertidigt ét år. Reformen vil stadig gå ud over uddannelseskvaliteten og ramme social skævt – også i 2015.
Ministeren begrunder sit forslag med de indkomne høringssvar. Jeg foreslår, at ministeren og forligets øvrige ordførere renser ørerne eller læser høringssvarene igen. Så ville det fremgå, at universiteterne er kritiske over for andet end den forhastede indkørsel af reformen. At universiteterne også slår fast, at dumpede fag ikke går godt i spænd med 60-points-reglen og at de er bekymrede over øget frafald. Rektorformanden Jens Oddershede opfordrede endda i sidste uge til, at man brugte udsættelsesåret på tilpasse og ændre reformen til det bedre.
Man kunne få den mistanke, at det kun er de studerende på Københavns Universitet, der protesterer. Vi er jo trods alt de langsomste og derfor dem pisken rammer hårdest. Men nej. Studerende på alle universiteter i Danmark markerer i disse dage deres modstand mod reformen.
For det er et fælles anliggende på tværs af landet at sikre, at man stadig kan dygtiggøre sig udenfor læsesalene – igennem praktik, udlandsophold og erhvervsarbejde. Også i Aarhus vil man med de nye regler ikke kunne skyde et fag, hvis man ikke er sikker på sin faglige udvikling. Også i Aalborg vil et dumpet progressionsfag betyde et meget presset videre studieforløb.
Derfor må Morten Østergaard og forligspartierne overveje, om den valgte sti er den rigtige. Vil man lave et samlebånd for middelmådige kandidater, er fremdriftsreformen helt sikkert en farbar vej.
Men vil man en uddannelse i verdensklasse, kræver det rum for at dumpe eller udsætte et fag – og det kræver mulighed for at dygtiggøre sig igennem studierelevant erhvervsarbejde, udlandsophold eller forskning.
Vi fortsætter med at arbejde for det sidste. Og vi er klar til protest, hvis man fortsætter den fejlslagne kurs.