Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
Testtid — Eksamenslæsningen kan være hård og virke både ubønhørlig og inhuman - især hvis man ikke ved, hvordan man skal gribe det an. Vi har spurgt en erfaren rådgiver og en konsulent og læst alle listerne med gode råd igennem, så vi kunne samle nogle af de bedste tip til din læsning.
Bag døren venter de skæbnesvangre minutter. Du sidder på en gang, omsluttet af andre studerende med enorme rande under øjnene, dirrende hænder og koffeinramte kroppe. Du skæver nervøst hen mod den lukkede dør, venter på den åbner, mens du piller nervøst ved dit armbåndsur.
Det kan både være døren ind til den 6 timer lange skriftlige eksamen eller til den onde pensum-eksamen, hvor du skal kunne 3500 sider udenad, du sidder og stirrer dig blind på. Uanset hvilken eksamensform der er mest skræmmende, kommer her nogle gode råd til at gøre forberedelsen lidt mere overskuelig.
I følge Lars Ulrik, som er teamleder og trænings- og eventmanager i CA-akasse, knækker filmen for mange studerende, fordi de går ind til eksamenslæsningen uden en håndfast plan.
Uanset om det er til eksamenslæsningen eller en afhandling, er det centralt at du sætter dig ned og lægger et skema for, hvad du skal nå hvornår. Vær ambitiøs, men realistisk, og gør op med dig selv, hvor mange sider du kan nå at læse hver dag.
Julie Isager, pædagogisk konsulent ved Pædagogisk Center Samfundsvidenskab, er enig i, at det er vigtig at have en plan. Men planen skal ikke bare været baseret på antallet af sider i pensum – du skal også tænke over, hvor svært du synes pensum er. Tænk over, hvor du har behov for at lægge din energi.
Om hovedpointerne fra Foucault-teksen sidder der første gang, eller om der skal timers terpning til, afhænger i høj grad af hvem du er. Nogle kan huske pointerne første gang, mens det for andre virker bedst at skrive dem ordret af. Lars Ulrik opfordrer til, at man med fordel kan opsøge et kursus i hvordan man læser tekster hurtigt, men samtidig husker pensum. Det er vigtigt, at man igen lige tager et skridt tilbage og afklarer med sig selv, hvad der virker for éen selv. Alternativt kan du også prøve forskellige hukommelsesteknikker af derhjemme. Her gennemgås nogle enkle teknikker.
Julie Isager tilføjer, at du bliver bedre til dit fag, når du også bruger din viden. Tænk ikke kun over at du skal kunne huske alt pensum, men prøv at sætte det i relation til virkelige problemer i samfundet eller litteraturen
Sæt dig ikke kun ind i stoffet, men øv dig også i formen du bliver testet i
Hvis din eksamen er skriftlig, behøver du ikke at sidde og læse det hele højt for dig selv, men hvis eksamen har et mundtligt element, så skal et forberedes for sig selv, pointerer Lars Ulrik. Sæt dig ikke kun ind i stoffet, men øv dig også i formen du bliver testet i. Skal du til mundtlig eksamen, så træn forskellige oplæg. Skal du til skriftlig eksamen, så øv dig i at producere tekst under forhold, der ligner eksamenssituationens.
Julie Isager mener, du også skal overveje også tiden til opgaven, og hvad der er realistisk at nå. Det lyder banalt, men det er bedre at gøre få ting godt end hundrede ting halvdårligt. Hvis du gerne vil vise, at du har styr på pensum, så kig på en forskningsartikel – de har et helt afsnit med litteraturinspiration, som kridter banen op.
Du skal igennem uoverskueligt meget pensum , men hvis du bare har fulgt lidt med i løbet af året, så ved du faktisk allerede det meste. Du kan bruge “læse – forstå – forklare” teknikken. Først er det smart at aktivere din forforståelse. Hvad ved du om emnet i forvejen? Du kan eventuelt skrive det ned, eller bare tænke over det. Når du læser, så inddel teksten i afsnit eller emner og skriv nøgleord løbende. På den måde koder du små ord sammen med større tekststykker. I forklaringen kan du eventuelt forberede dig med en læsegruppe. Man forstår langt bedre pensum, når man får lov til at gengive det med sine egne ord. Skal du til mundtlig eksamen, får du også træning i eksamensformen foræret.
Det anbefales, at du letter dig fra sengen, stolen eller sofaen og rykker din eksamenslæsning ud af huset. Det kan sagtens fungere for nogle at sidde hjemme i sofaen og læse, mens andre har brug for nye omgivelser og let fristes af overspringshandlinger i hjemmet. Du kunne jo liiige tage opvasken, lave mad eller sætte lidt vasketøj over. Selv hverdagens kedelige gøremål bliver lige pludselig spændende.
Giv dig selv fri en aften, drik en øl med dine venner, og hvis du har aftalt med dig selv, at du ikke læser efter kl. 17 - så læs ikke efter kl. 17
Selvom det er fristende at bruge eksamenstiden som undskyldning for at svømme i osterejer, så kan din mad have stor betydning for hvor godt du kommer igennem den. Studier viser, at din mad kan påvirke din koncentrationsevne, modstandskraft mod stress og mentale præstationsevne. Så ned med kålsmoothien, fuldkornsprodukterne og det magre kød, og vent til Roskilde Festival med at lade din krop forfalde.
Vi påstår ikke, at eksamenslæsning er sjovt, men giv dig selv lov til også at have sjovt under læsningen. Giv dig selv fri en aften, drik en øl med dine venner, og hvis du har aftalt med dig selv, at du ikke læser efter kl. 17 – så læs ikke efter kl. 17! Med en tidsfrist (som du overholder), tvinger du også dig selv til at være mere struktureret.
Julie Isager har et særligt ekstraråd, der kan være nyttigt når man slaver sig igennem side nr. 1572 og ikke har set sine venner i, hvad der virker som, en livstid. Se, om du ikke kan huske, hvorfor du skal lære det her. Grav dybt (rigtig dybt hvis nødvendigt) og fremdrag din passion for faget. Overvej, hvad du skal med den her eksamen, og hvordan den hjælper dig i fremtiden. Der er nogen, der synes, at det her virkelig vigtigt for dig at lære, se om du ikke kan regne ud hvorfor.
Du behøver ikke at følge alle rådene, men vælg et par stykker som du tror vil fungere for dig.