Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Slut med at plagiere specialet

Kontrol — Studerende får sværere ved at slippe godt fra at snyde med deres speciale. Københavns Universitet har fået et nyt it-system, der kan sammenligne tekster bedre, og fremover kontrolleres alle specialer.

I al stilfærdighed har Københavns Universitet (KU) oprustet i kampen for at afsløre plagiatsnyd i specialer.

I efteråret 2016 fik universitetet et nyt it-system, Urkund, som er bedre til at afsløre studerende, som har kopieret dele af teksten i deres speciale.

Samtidig vil alle specialer på KU blive kontrolleret automatisk efter aflevering i det nye it-system Urkund fra eksamensterminen i vinteren 2017-18.

»De seneste to år er vi gået over til en større grad af digital eksamen, hvor prøverne bliver afleveret digitalt i stedet for på gennemslagspapir. I den proces har det hele tiden været meningen, at det skulle ende med obligatorisk plagiatkontrol for alle,« siger Asbjørn Jessen, leder af Data & Systemer og sektionsleder i Uddannelsesservice, KU.

Urkund er et meget brugervenligt it-system, og de oversigtsrapporter, der kommer ud af Urkund, er mere anvendelige end de fra andre it-systemer, som vi har set på.

Asbjørn Jessen

Mere brugervenligt

Når det gælder specialeopgaver, har det hidtil – og i modsætning til andre opgavetyper – ikke været obligatorisk at lave en formaliseret plagiatkontrol, fordi universitetets digitale eksamens-systemer ikke har været gearet til at kunne modtage og kontrollere dem, fortæller Asbjørn Jessen.

Det bliver det så nu.

Ifølge Asbjørn Jessen er valget faldet på it-systemet ’Urkund’, blandt andet fordi størstedelen af censorkorpset og det videnskabelige personale på de andre universiteter, som KU samarbejder med på landsplan, bruger systemet.

»Vi synes ligesom dem, at Urkund er et meget brugervenligt it-system, og at de oversigtsrapporter, der kommer fra Urkund, er mere anvendelige end de fra andre it-systemer, som vi har set på,« siger Asbjørn Jessen.

Fanger mere, men ikke i dybden

Det nye system skulle – i forhold til det gamle – kunne fange lidt mere plagiatsnyd, og det kan lave sammenligninger mellem tekster på en lidt mere målrettet måde, men det går ikke mere i dybden end det gamle, mener Asbjørn Jessen.

»Det sidste havde krævet et system, der var mere avanceret og dermed mere kompliceret for brugerne at anvende, og det har vi ønsket at skåne dem for,« siger han. Et eksempel på sådan et system er plagiatkontrollen af ph.d.-opgaverne med det eksisterende it-system, der virkelig går i dybden og finder al tekst med kildeangivelser fra hele verden, der kan have nogen sammenhæng med en ph.d. – men som er mere krævende at anvende.

Asbjørn Jessen fortæller, at den direkte anledning var, at leverandøren af det gamle it-system, ’Ephourus’, blev opkøbt af et andet firma, og derefter kunne KU ikke få en tilstrækkelig god serviceaftale for både eksamensområdet med Urkund og for den nye version af et andet af KU’s it-systemer, Absalon.

Sådan ser det ud

Nedenstående screendumps illustrerer,  hvordan censorer og eksaminatorer modtager oversigtsrapporter fra Urkund.

Seneste