Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
PUBLIC SERVICE - Uniavisens journalist gik på jagt efter argumenter for og imod licensbetaling og fandt samtidig ud af, hvor mange der unddrager sig den halvårlige licensregning.
Et ellers kedeligt hverdagsritual medførte den anden dag en række uoverskuelige moralske skrupler for undertegnede studenterjournalist på Uniavisen.
Et tjek af postkassen, der normalt ikke indeholder andet end ubrugelige reklamer og tilbudsaviser, satte gang i en ubehagelig hjertebanken, da der til min overraskelse lå en licensregning fra Danmarks Radio.
1.241 kroner til betaling nu, pronto, med det samme.
Satans, lød den første tanke, efterfulgt af en stærk trang til ved første google-søgning at udforske mulighederne for at ditche den uretfærdige regning, der kompromitterede mit solskinshumør.
Knap havde raseriet dog lagt sig, før en følelse af skam rejste sig over mine overvejelser om civil ulydighed. Hvordan kan jeg, som SU-nydende studerende på en skattefinansieret uddannelse, overhovedet tænke på at snyde? Fortvivlet og i syv sind besluttede jeg mig for at tage pulsen på debatten: Bør studerende virkelig betale licens?
Første skridt i en retning af god journalistisk praksis er at undersøge, om der overhovedet er noget at komme efter. Derfor ringer jeg til DR’s presseafdeling. Her, i licensindkrævningens højborg, får jeg fat i Rikke Sloth, chef for DR Licens- og Programservice.
»Jeg tror ikke der er onde intentioner fra de studerende. Måske er man lige flyttet hjemmefra eller til en anden del af landet på grund af studierne.« Rikke Sloth, chef for DR Licens
Hun bekræfter min formodning om, at unge i lidt højere grad end andre borgere ikke betaler licens.
»Godt 2,4 millioner husstande er tilmeldt medielicens. Dermed er der cirka 270.000 husstande, som ikke er tilmeldt licens,« siger Rikke Sloth.
»Det handler ikke nødvendigvis om modvilje, at de unge ikke er tilmeldt, men om at nye licensbetalere også kommer til fra den unge del af befolkningen – mange unge er ’nye’ licensbetalere, som måske lige er flyttet hjemmefra, og derfor ikke lige har været opmærksom på at tilmelde licens endnu,« siger Rikke Sloth fra DR uden at insinuere, at de unge ikke gider betale.
»Jeg tror ikke der er onde intentioner fra de studerende. Der kan som sagt være flere grunde til, at man ikke har fået tilmeldt sig licens. Måske er man lige flyttet hjemmefra eller til en anden del af landet på grund af studierne. Og så er det ikke alle der ved, hvordan licensen fungerer,« siger hun.
DR har i løbet af det seneste år har lanceret kampagner for at fortælle om glæderne ved at have velfungerende public service-medier.
»Det er vigtigt at fortælle hvorfor vi skal betale licens. Den skal sikre, at vi i Danmark har medier, der er fri af særinteresser – det, vi kender som ’public service’. Det betyder fx., at public service-medierne kan være uafhængige og samfundskritiske uden at være underlagt politiske eller økonomiske interesser fra kommercielle aktører,« siger hun og tilføjer, at licensmidlerne også går til produktionen af dansk musik, film og tv.
Og så er DR i øvrigt ikke ene om at gafle licensmidlerne.
»Udover at der går licensmidler til DR, som er Danmarks største public service-udbyder, går der også licensmidler til andre – fx TV 2 Regioner og Radio24syv,« siger Rikke Sloth fra Danmarks Radio.
»Det er moralsk forkasteligt at tvinge folk til at betale for statsproduceret underholdning.« Stefan Roy, formand for Liberal Alliances Ungdom
Det ser altså ud til, at vi unge generelt har en smule sværere ved at få tilmeldt og betalt vores licens – jeg er altså ikke den eneste. Men er det nu så skidt endda?
I bestræbelserne på at afklare størrelsen på mine eventuelle licenssynder ringer jeg til Liberal Alliances Ungdom, hvor formand Stefan Roy Frederiksen uden tænketid fremsætter en masse argumenter imod påtvungen licensbetaling.
»Jeg mener, at det er moralsk forkasteligt at tvinge folk til at betale for statsproduceret underholdning. At drive mediehus er unødvendigt for statens virke, og derfor bør vi droppe monopolet og sætte DR fri på markedet. Folk skal selv bestemme hvad de vil betale til, og jeg vil glædeligt tilskrive mig et abonnement på eksempelvis DR2, da de laver glimrende tv. Men det er ikke i orden at tvinge folk til at betale 2.400 kroner om året for ydelser, de ikke frivilligt har skrevet sig op til,« siger han.
Af samme grund mener formanden for Liberal Alliances Ungdom ikke, at det er forkert at smide licensregningen i skraldespanden.
»Nej nej, det er der ikke noget galt i,« siger Stefan Roy.
»2400 kroner om året er mange penge, særligt for studerende. Derfor er vi bedre tjent med, at folk selv bestemmer hvad de vil bruge deres egne penge på,« siger han.
Betaler du selv licens?
»Nej, det gør jeg ikke. Jeg mener, at man er i sin gode ret til ikke at betale,« siger Stefan Roy og påpeger, at samtalen fra hans side gennemføres på en Nokia 3310i. Underforstået taler han fra noget nær en oldtidstelefon, der ikke kan gå på nettet, og derfor ikke gør ham berettiget til at betale licens.
Hvad så med folk, der har smartphones og laptops?
»Det moralske aspekt af at betale eller ikke betale ligger hos den enkelte. Og jeg mener, at det er okay at lade være, også selv om man har en iPhone og alt det der.«
Men det står jo i loven, at man skal betale licens hvis man har en smartphone, computer eller lignende.
»Civil ulydighed kan også være sundt,« siger Stefan Roy og giver til min overraskelse ligefrem en række tips og tricks til studerende, der gerne vil undgå at betale licens:
»Det bedste trick er at lade være med at lukke licensfolk ind i dit hjem. Samtidig skal du fjerne licenspligtige apparater fra dine vinduer. Og ellers så bare søg på Google, her er masser af gode guides til at undgå licensbetaling,« siger han.
»Masser af mennesker bruger heller ikke biblioteker, museer eller svømmehaller, men derfor skal de stadig betale skat.« Mads Havskov Hansen, redaktør på den socialdemokratiske netavis Pio
Efter at have rådført mig med djævlen på min venstre skulder og hørt argumenter om civil ulydighed og glæden ved det frie marked, orienterer jeg mig i modsatte grøft hos Mads Havskov Hansen.
Mads er mange ting, blandt andet kulturredaktør på den socialdemokratise netavis Pio og jurastuderende på Københavns Universitet. Han har i en dugfrisk debat på et juraforum på Facebook stejlet mod licensunddragelse og får derfor lov til at prøve at overbevise mig om, at licensregningen på mit køkkenbord skal betales hurtigst muligt.
»God kultur- og nyhedsformidling er en del af et velfungerende samfund, og derfor spiller DR, og herunder licensen, en vigtig rolle,« siger Mads Havskov Hansen.
Ifølge ham er det hyklerisk, ja ligefrem »barnligt og forkælet,« når studerende bevidst snyder med licensen. Og derfor reagerede han med vrede, da en medstuderende på et Facebook-forum bad om råd til at undgå at betale licens.
»Folk går hver dag på arbejde og betaler deres skat, for at vi kan studere på en skattefinansieret uddannelse og oven i hatten få SU. Derfor er det simpelthen for tyndt, at man ikke kan betale 200 kroner om måneden i licens.«
Men er det ikke uretfærdigt at betale licens, hvis ikke man bruger DR eller lytter til Radio24Syv?
»Masser af mennesker bruger heller ikke biblioteker, museer eller svømmehaller, men derfor skal de stadig betale skat. Hvis man ifølge loven er licensberettiget, er det en form for skattesvindel at lade være, og jeg synes heller ikke det etisk kan forsvares,« siger Mads Havskov Hansen, der hævder at have både den moralske og juridiske overhånd i debatten.
Ok, så langt så godt. Efter snakken med både Mads Havskov fra Pio og Stefan Roy fra Liberal Alliances Ungdom hælder jeg til at betale den irriterende regning, så jeg hurtigst muligt kan komme videre i livet. Om ikke andet, så for at undgå at blive stemplet som skattesvindler.
En sidste hurdle skal dog passeres: Hvis jeg skal, så skal de andre også. Inden regningen tilmeldes PBS vil jeg sikre mig, at mine kammerater på studiet ikke alle er lykkelige freeriders, der lader mig om at betale deres forbrug af DR og Radio24Syv.
Derfor opretter jeg en simpel og uvidenskabelig afstemning på mit stamholds facebookside med blot to svarmuligheder: ”Ja, jeg betaler licens” og ”Nej da, betaler selvfølgelig ikke licens”.
Da jeg næste morgen tjekker mit feed, har en ukendt klassekammerat tilføjet en ekstra svarmulighed, der egner sig godt til at afslutte en artikel om det allestedsnærværende licensdilemma for studerende.
Topscoreren i afstemningen var med 7 stemmer (mod seks, der stemte ’ja’ og tre, der stemte ’nej’) …. Trommehvirvel ….: ”Betaler ikke licens nu – men vil gerne tænke, at jeg ville, hvis det var billigere for studerende” .
Og med den svarmulighed ryger afstemningen nu videre op på Uniavisens hjemmeside. Du har læst argumenter både for og i mod licens – så afgiv din stemme og bliv lidt klogere på, hvor mange af os studerende, der i sidste ende betaler deres licensregning.
arn@adm.ku.dk