Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Støttekroner — Mangler du penge til dit næste sociale eller faglige arrangement på KU? Saltstænger og foredragsholdere betaler trods alt ikke sig selv. Studenterrådet og dit fakultetsråd er klar til at støtte gode studenterdrevne projekter, og HUMrådet har lige nu åbent for ansøgninger til deres støttepulje.
Har du lige startet fakultetets fedeste skakklub, eller pønser du på at starte Økonomis første sangaften? Der er mange studerende med gode ideer til, hvordan man kan optimere det sociale eller faglige studiemiljø, og der er lige så mange ideer, der allerede er sat i søen. Men det er sjældent gratis at afholde debataftener eller sætte et fodboldhold, for hvad er et debatarrangement uden vin, og hvad er et fodboldhold uden bolde?
Heldigvis har vi en masse studenterpolitiske foreninger på Københavns Universitet, og både Studenterrådet, fakultetsrådene og dit lokale fagråd sidder med en pose penge, der kan fordeles til diverse studenterstyrede, vedkommende initiativer.
Det vigtigste kriterium for den aktivitet du søger om at få støtte til hos Studenterrådet, er at arrangementerne skal være tilgængelige for en større kreds af studerende
Og lad os lige opsummere, så alle er med: Studenterrådet er en interesseorganisation på Københavns Universitet, og det er faktisk din interesseorganisation. Alle der studerer på Københavns Universitet er automatisk med i Studenterrådet. De frivillige studerende, der sidder i Studenterrådet, kæmper for at skabe et bedre universitet, og det indebærer både det faglige og sociale indhold og miljø.
Fakultetsrådene er dem, du kender som HUMrådet, SCIENCErådet, SUNDrådet og SAMFrådet – det er fakultetets fælles fagråd. Og så tænker du nok: Jamen, der er jo seks fakulteter? Det er ganske rigtigt, men både Det Teologiske Fakultet og Det Juridiske Fakultet er det, man kalder for monofakulteter, dvs., at der kun er et fagråd på hvert fakultet. Det Teologiske Fagråd og Forenede Jurister fungerer dermed både som fagråd og som fakultetsråd på hver deres fakultet. Fagrådene er dem, som du (forhåbentlig) allerede har styr på. Det er de mest lokale råd, der varetager interesserne på de specifikke fag.
Studenterrådet uddeler to slags økonomisk støtte: aktivitetsstøtte og basistilskud, der tilsammen udgør et beløb på 230.000 kr. Aktivitetsstøtten er den, vi lige nu er mest interesserede i. Det er nemlig de skejser, der uddeles til specifikke studenterstyrede aktiviteter.
Det vigtigste kriterium for den aktivitet du søger om at få støtte til hos Studenterrådet er, at arrangementerne skal være tilgængelige for en større kreds af studerende. Studenterrådet giver fx gerne penge til arrangementer arrangeret af KU-studerende til KU-studerende. Det skal dog ikke få dig til at tro, at de vil støtte din unifest – Studenterrådet støtter nemlig ikke din fest, studierejse eller KU’s mange revyer.
I 2018 blev Filosofirevyen støttet med 17.000 kr., og i samme boldgade blev IKK’s musical bevilget hele 30.000 kr.
I 2019 har Teologis fodboldhold, FC Climacussen, til gengæld modtaget støttekroner, og det har Foreningen af Mellemøststuderende også i forbindelse med en foredragsaften. Studenterrådet har desuden støttet både et memoteknikkursus for studerende på Veterinærmedicin, folkekøkkener på Antropologi og klimastrejkerne i marts. Du kan søge om aktivitetsstøtte hos Studenterrådet her.
Basistilskuddet er relevant for dig, der sidder i et fagråd eller en anden faglig forening. Fagrådene kan nemlig søge om et mindre støttebeløb til deres sædvanlige fagrådsaktiviteter, fx penge til lækre snacks eller kvalikaffe til møderne. Det kunne måske være fedt at tillokke dine medstuderende med andet end budget-chokoladekiks og tørre clementiner. Tilskuddet kan søges én gang årligt, og du kan gøre det her. Mange fagråd har desuden en konto hos Studenterrådet, og forpersonen Mike Gudbergsen har berettet, at der faktisk er flere fagråd, der allerede har en stor pose penge hos Studenterrådet, som de bare kan bruge løs af med det samme!
Når du så har søgt støtte fra Studenterådet, så kan du jo passende sende ansøgningen til dit fakultetsråd også.
Lige nu kan du søge om midler fra HUMrådspuljen. I samarbejde med Det Humanistiske Fakultet skal 178.000 kr. uddeles til initiativer, der kan forbedre studiemiljøet på fakultetet. Det indebærer fx ideer til forbedringer af de fysiske omgivelser i studentercaféen eller initiativer, der styrker relationen mellem enten undervisere og studerende eller studerende på tværs af årgangene.
Hos HUMrådet kan revyarrangørerne skabe sig større forhåbninger om at modtage støtte. I 2018 blev Filosofi-revyen støttet med 17.000 kr., og i samme boldgade blev IKK’s Musical, der nu hedder IKK Musikteater, bevilget hele 30.000 kr. (tværfagligt samarbejde giver tydeligvis pote).
HUMrådet støttede desuden både konferencen The Egyptological Conference in Copenhagen 2019, der tager den gule førertrøje med et støttebeløb på hele 40.000 kr., og udgivelsen af de historiestuderendes tidskrift Passé. Og Foreningen af Mellemøststuderende ved tilsyneladende, hvordan man skriver en god fondansøgning, for de har udover støtten fra Studenterrådet også fået sin del af HUMrådspulje-kagen.
Studerer du på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet kan du søge SCIENCErådets pulje. Der er to årlige frister, og den første nærmere sig med hastige skridt. Ca. 100.000 kr. uddeles nemlig til ansøgere der har søgt senest 1. maj. Hvis ikke du kan nå at bikse en fondansøgning til dit geniale projekt sammen, så kan du trygt vente til efteråret. Her uddeles 75.000 kr., deadline er 1. oktober, og du kan endda søge med tilbagevirkende kraft.
Nogle gange når man som studerende, der er med til at arrangere alle de sjove, sociale og festlige arrangementer, så kan man godt glemme, hvor pengene kommer fra. Dit lokale fagråd, som altså er under fakultetsrådet og Studenterrådet kan typisk støtte med en sum penge, hvis du arrangerer en begidenhed, der retter sig mod studerende på dit eget fag. Musikvidenskabs årlige melodi grandprix har fx en konto hos Musikvidenskabeligt Fagråd.
Hos både juristerne og teologerne er fakultetsrådene også fagråd. Hos Det Teologiske Fagråd kan de studerende ansøge om støttekroner fra Studiemiljøpuljen. Herigennem støttes bl.a. teologernes revy og FC Climacussen er blevet støttet med penge til en espressomaskine, der står fremme i studentercaféen, Tabernaklet, til kaffetørstige teologer.
Forenede Jurister har mere karakter af at være et fagråd, end et fakultetsråd. Det betyder, at de ikke har en kæmpe støttepulje, som nogle af de andre fakultetsråd har. Dog har Paragraffen, Juras studentercafé tidligere fået lidt økonomisk medvind fra rådet.