Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Spareplaner chokerer ansatte

Poul Erik Krogshave, næstformand for Hovedsamarbejdsudvalget, kritiserer ledelsen for at have oplyst om den reelle økonomiske situation for sent

»Situationens alvor går først op for vores kolleger i løbet af de kommende dage. De får et chok,« siger Poul Erik Krogshave, næstformand for Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) på Københavns Universitet (KU).

Han hentyder til, at der skal spares lønudgifter svarende til cirka 130 stillinger for at spare 60 – 70 millioner kroner.

Indtil HSU-mødet onsdag, så den økonomiske situation ellers acceptabel ud. Ledelsen havde godt nok budgetteret med et mindre underskud på 21 millioner kroner, men der var ikke umiddelbart optræk til uvejr.

Set i relation til et KU budget på mere end syv milliarder kroner skulle det ikke være vanskeligt at få budgettet til at balancere, mener Poul Erik Krogshave.

Rygter i omløb

Medarbejderrepræsentanterne i HSU havde dog hørt rygter fra kolleger rundt omkring på universitetet om, at det stod slemt til.

»Vi havde inden mødet fået udleveret et meget omfattende talmateriale, men det fortalte ikke tilstrækkeligt klart om den reelle økonomiske situation på KU. Det kan vi fra medarbejderside med rette kritisere ledelsen for,« siger Poul Erik Krogshave.

Han tilføjer, at han har forståelse for, at det ikke er let at skulle styre universitetet med de vilkår man bliver budt af det politiske system. Globaliseringsmidlerne og finansloven er først faldet på plads for nyligt, så der har ikke været et samlet billede af KU´s indtægter før meget sent i budgetlægningen.

Klar besked før

Poul Erik Krogshave mener alligevel, at man godt kunne have meldt klarere ud noget før.

»Vores ledelse har holdt kortene for tæt ind til livet i for lang tid, så hele processen nu bliver forceret op til jul,« siger han.

Ifølge Poul Erik Krogshave går arbejdet med at finde afværgeforanstaltninger nu i gang, så man forhåbentligt undgår egentlige afskedigelser.

Vil undgå afskedigelser

Da der sidste år også skulle spares på Det Naturvidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige fakultet, blev de uheldige tilbudt en frivillig fratrædelsesordning. Andre blev omplaceret i andre stillinger på KU eller fik deres løn finansieret af eksterne midler i stedet.

»Det er ikke en proces, vi har lyst til at deltage i, og de fleste så det gerne overstået så hurtigt som muligt, men vi må se i øjnene, at der ikke er nogen udvej, og at den slags tager tid. Målet er at komme så tæt på nul afskedigelser som muligt,« siger Poul Erik Krogshave.

Han vurderer, at der først bliver sat navn på de uheldige efter nytår.
clba@adm.ku.dk

Seneste