Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
BOLIGMANGEL – Egentlig vil Casper-Emil Tingskov Pedersen bare kunne koncentrere sig 100 procent om sit speciale. Men efter flere måneders forgæves værelsesjagt på dyre udlejningssider stjæler hjemløsheden fokus fra studiet.
Casper-Emil Tingskov Pedersen vil faktisk hellere tale om aber. Den 26-årige biologistuderende er nemlig ved at løbe sit speciale i gang, og dets emne er chimpanse-artens historiske udbredelse. Et projekt der gerne skulle kaste et par akademiske artikler af sig og på denne måde bane vejen for den forskningskarriere, som er Casper-Emil Tingskov Pedersens ambition.
Når Casper-Emile Tingskov Pedersen har inviteret Uniavisen inden for på sit specialekontor på Biocenteret på Nørrebro, er det dog – desværre – ikke for at lade sig interviewe om studentergrundforskning eller rødrøvede klatredyr. Anledningen er derimod, at han siden 1. april har været boligløs, og derfor har måttet indlede specialeprocessen uden fast base i København. Altså har han erfaret det, som Uniavisen de seneste uger har beskrevet, nemlig, at der i den grad er rift om hovedstadens studieboliger.
LÆS MERE: Hjemløse studerende kæmper om kvadratmeterne
»Faktisk, var det først da jeg læste jeres historier, at jeg blev opmærksom på, at min situation ikke var speciel, men at den er udtryk for et udbredt problem,« siger Casper-Emil Tingskov Pedersen.
Den kommende biolog har boet i København siden 2006. Men når oplevelsen af kampen på københavnske boligmarked først indtræder nu, skyldes det, at Casper-Emil Tingskov Pedersen – so far – har hørt til de heldigere boligjagere.
Ganske vist lagde han ud med at bo med en roomie i en etværelses på Amager. Men efterfølgende fik han, takket være en fyr, han mødte på et suppleringskursus i matematik, som kunne trække i nogle tråde, muligheden for at springe over ventelisten til et kollegium i Herlev.
Her boede Casper-Emil Tingskov Pedersen i små tre år, indtil han flyttede i lejlighed sammen med en kæreste. Men da de tidligere på året gik fra hinanden, overtog hun lejemålet, og han rykkede ind på nogle kammeraters sofa.
Efter et par uger indledte (»det er jo ikke lige ens boligsituation, der er det første, man tænker på i den situation«) Casper-Emil Tingskov Pedersen så boligjagten. Forespørgsler blev – uden held – sendt rundt i hans private netværk, og han oprettede profiler på bolighjemmesiderne Boligportalen og Findroommate, der koster henholdsvis 199 og 275 kroner om måneden. Dog uden at få det store for pengene.
»Jeg skrev til en hel del udlejere, men der var kun en, der overhovedet svarede: at værelset allerede var blevet udlejet.«
Som situationen er i dag, kan udlejerne af værelser i den eftertragtede billige prisklasse vælge og vrage, mener Casper-Emil Tingskov Pedersen.
»Jeg tror, det at søge en privatlejebolig i dag nærmest svarer til at skrive en jobansøgning. Der er mange om buddet, om man skal virkelig sælge sig selv og sørge for at fremstå godt på Facebook og Linkedin.«
Umiddelbart er det dog svært, at se at det skulle være et problem for Casper-Emil Tingskov Pedersen. Selv hvis man lider af naturnørds-fordomme, er der intet socialt utilpasset og zoologisk-have-lugtende monkey boy at komme efter her.
Casper-Emil er cardiganklædt KU’er, der med syngende vestjysk accent svarer opmærksomt, velovervejet og humoristisk på spørgsmålene, og som endda – to tomme Cola Zero-dåser som undtagelsen – holder rimelig orden på specialeskrivebordet. Umiddelbart ikke en person man ville tøve mange sekunder med at leje et værelse ud til.
De sidste 10 dage har han da også fået lov til at fremleje en venindes Nordvest-værelse. Men når hun vender hjem fra feltarbejde i Canada den 1. juli, er Casper-Emil Tingskov tilbage ved det boligløse udgangspunkt.
»Men problemet bliver mere og mere presserende,« siger han.
»Jo længere jeg kommer ind i specialeprocessen, jo mere skal jeg kunne koncentrere mig om projektet. Og så er det jo også begrænset, hvor længe jeg kan tillade mig at lægge beslag på mine kammeraters sofa.«
Desuden er den specialestuderende også opmærksom på, at konkurrencen om studieboliger om kort tid eksploderer, når tusindvis af nye studerende sætter kursen mod København.
»Det paradoksale er lidt, at det lige nu skulle være et ok tidspunkt at søge bolig på,« siger han.
»Og der er da også rigtigt mange, der fremlejer over sommeren. Men det kan jeg ikke rigtig bruge til noget i min situation. Jeg skal bruge noget permanent, så jeg kan få mere overskud til specialet. Lige nu går det, men jeg bliver lidt desperat, når jeg tænker på, hvordan slutfasen kan blive, hvis jeg stadig ikke har et sted at bo.«
Derfor er Casper-Emil Tingskov Pedersen, efter snart tre måneders hjemløshed, også parat til at gå på kompromis med sine umiddelbare krav.
»Jeg har måske været lidt kræsen og har primært søgt på værelser, der koster omkring 3.000 kroner,« smiler han.
»Men nu er jeg så små ved at indstille mig på, at jeg måske kommer til at betale en 4-5000 kroner.«
Er det ikke også bare vilkårene – udbud og efterspørgsel og alt det dér? Er det ikke naivt og en smule forkælet at regne med, at man kan bo i København for mindre end det?
»En husleje på 4.000 kroner er rigtig mange penge for en studerende, når man tænker på, at det svarer til godt 80 procent af ens SU,« svarer Casper-Emil Tingskov Pedersen.
»Når specialet spidser til, har jeg ikke længere have tid til at arbejde ved siden af, og hvis min husleje bliver så høj, betyder det, at jeg må tage SU-lån for at få det til at løbe rundt, hvilket jeg egentlig ikke har lyst til.«
»Jeg mener, at der burde være flere boliger, som er til at betale for studerende. Det kan man så mene er naivt at forvente, som situationen er nu. Men jeg synes ikke, at det er forkælet at synes, at de studerendes bør have nogle rammer, der gør det muligt for dem at få det optimale ud af deres studier.«
Nicklas.Lund@adm.ku.dk