Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
UNIAVISEN TESTER – For få studerende går iværksættervejen. Det skal det nye onlinespil ’Startup Spirits’ være med til ændre ved at vække æggehovedernes slumrende entreprenante evner. Uniavisens anmelder har prøvet spillet. Han er begejstret
Har du nogensinde leget med tanken om at starte egen virksomhed og blive herre i eget hus? For mange studerende er svaret ’nej’, og derfor har Copenhagen Innovation and Entrepreneurship Lab (CIEL) udviklet spillet ’Startup Spirits’. Med Startup Spirits ønsker CIEL – som er et samarbejde mellem DTU, CBS og KU – at sætte fokus på iværksætteri hos studerende – allerede fra første semester.
I den forbindelse har CIEL arrangeret et preview af spillet, hvor jeg, sammen med en række journalister, iværksættere og andre interessenter, fik lov til at teste det inden den officielle udgivelsesdato den 18. februar.
Startup Spirits er et såkaldt ‘edutainment game’: Et browser-baseret spil, hvor din karakter er en ivrig iværksætter med en god idé. For at komme i gang er det nødvendigt at installere et lille plugin og oprette en profil. Det tager omkring to minutter, og inden du ved af, er din virtuelle startup godt på vej.
Som spillets iværksætter har du en række gadgets-ideer, som du skal arbejde ud fra. Hver gadget fremstår i starten kun som en prototype, og det er dit job at producere, opgradere og sælge produkterne. For at avancere i spillet er det nødvendigt at øge sin markedsværdi. Det kan man kun gøre ved at opgradere sine produkter, og gøre dem smartere, flottere og mere attraktive for kunderne.
I begyndelsen havde jeg svært med at komme videre, da jeg konstant manglede penge, og min eneste indtægt kom fra at slå mine forældres græs (yupp, det er faktisk en funktion i spillet). Men når man først fanger ideen og forstår grundprincipperne, begynder det pludseligt at gå stærkt. Jo bedre dine produkter er, jo mere kan de sælges for. Køber du stort ind, sparer du penge på materialer til produktionen og så videre. Det er en sammenhængende proces, og efter kort tid er man totalt opslugt af kapløbet om at kunne skabe noget større og bedre. Man har sideløbende mulighed for følge med i hvilke spillere, der har den største markedsværdi. Derfor er spillet også ideelt til at konkurrere mod eksempelvis sine studiekammerater.
Når man først er kommet i gang, og man er ovre de små startvanskeligheder, bliver spillet hurtigt vanedannende. Undervejs bliver man stillet overfor en række spørgsmål, der er med til, at danne en profil af, hvem man er som iværksætter. Når man rammer en markedsværdi på 50.000 point, får man vist sin profil, som fortæller dig om dine styrker og svagheder.
Selvom spillet i princippet kan færdiggøres på en times tid, så lever spillet i den grad op CIELs mål: Det lykkedes i hvert fald for Startup Spirits at vække min interesse for og bevidsthed om iværksætteri. Selv om det tog mig en smule længere end ’normeret tid’ at nå i mål, var formidlingen af budskabet helt i top. Og man forlader bestemt spillet med en spirende iværksætter i maven.
I øjeblikket er der ingen Facebook-integration, men CIEL fortalte, at det kommer der i en senere udgave. Desværre er spillet ikke blevet udviklet til tablets og mobile enheder, så det er kun muligt at afvikle på Mac eller PC. Det trækker ned i den samlede bedømmelse. Men det er dog minimale mangler i forhold til helheden, og samlet set er Startup Spirits et godt spil, baseret på en rigtig god ide.
Startup Spirits er en moderne, spændende og nyskabende måde at gøre studerende opmærksomme på iværksætteri. Spillet er udviklet for at motivere og inspirere studerende fra alle studieretninger, der måske ikke er født med ‘iværksætter-genet’. Jeg kan varmt anbefale alle studerende at prøve spillet.
uni-avis@adm.ku.dk