Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
DEBATINDLÆG - Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen er leveringsdygtig i fine ord om dannelse og duelighed. Men de sprøde gloser dækker over en svagt præsterende leder, der nægter at forholde sig til fakta, mener lektor fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.
Forskningsminister Esben Lunde Larsen har sat gang i en vedkommende debat om uddannelse. Han baserer sit uddannelsessyn på Grundtvig og vægter derfor frihed højt. Det kan man kun bifalde. Han taler også varmt om dannelse og duelighed. Det er sprøde gloser med store perspektiver. Alt sammen kan det læses i et stort interview i Kristeligt Dagblad (8/10).
Der er imidlertid bekymrende langt mellem Esben Lunde Larsens ord og hans handlinger. For vil han fx give Københavns Universitet frihed til at købe sine egne bygninger? I dag betaler vi en husleje til staten, som ligger mere end tyve procent over markedsprisen. Det ville flugte godt med Esben Lunde Larsens grundtvigske tanker om frihed, hvis Københavns Universitet fik fod under eget tag og dermed reelt selveje på linje med DTU og CBS. Her tøver ministeren desværre. Foreløbig har offentligheden i hvert fald intet hørt fra ham om den sag.
»Når han taler under ministeransvar, er tonen dog en anden. Så skjuler han sig bag eufemistisk magtsprog.«
Man kunne håbe, at vi med Esben Lunde Larsen havde fået en åndfuld forskningsminister. Det signalerer han jo i det stort opsatte avisinterview. Når han taler under ministeransvar, er tonen dog en anden. Så skjuler han sig bag eufemistisk magtsprog. Når han på det seneste samråd i Folketinget siger, at ”effektiviseringerne kan ske inden for den givne økonomi og ramme”, camouflerer han sprogligt sine besparelser som effektiviseringer. Samtidig benægter han enhver tale om kvalitetsforringelser, men de beløb vi skal spare med dimensionering, fremdriftsreform og ’effektiviseringer’, er samlet set så store, at det nødvendigvis vil gå ud over kvaliteten.
I stedet for at gå efter kerneydelsen ville det klæde Esben Lunde Larsen at udvise mod til at skære ned i det unødvendige forskningsbureaukrati. Man kunne fx fremhæve Den bibliometriske forskningsindikator, som hvert år koster skatteyderne millioner af kroner, men næppe skaber value for money.
»Er det virkelig sådan, ministeren ser universiteterne, som er befolket af hårdtarbejdende ansatte? Er vi blot nogle svin eller gæs, der skal slagtes til jul?«
Dialog er vigtigt for Esben Lunde Larsen, også når det gælder besparelser. Det har han ofte understreget, men en dialog bliver kun autentisk, hvis man respekterer sin modpart. Og man signalerer ikke respekt ved at kalde uddannelsesinstitutionerne for kornfede. Esben Lunde Larsen ville jo nok heller ikke kalde sine nærmeste for kornfede. Heller ikke med et glimt i øjet. For udtrykket, som er hentet fra landbruget, er møntet på dyr.
I Ordbog over det danske Sprog finder man eksemplerne ”kornfedet Sviin” og ”kornfedede gæs”. Er det virkelig sådan, ministeren ser universiteterne, som er befolket af hårdtarbejdende ansatte? Er vi blot nogle svin eller gæs, der skal slagtes til jul? Det vil han sandsynligvis benægte, men det er ikke desto mindre det billede, han skaber i sin tilhørers bevidsthed med sin groteske metafor.
»[Esben Lunde Larsen] skylder sig selv og os andre at mande sig op og demonstrere dannelse og duelighed. Præcis de glimrende egenskaber han ønsker sig af vores studerende«
Når vi i fremtiden ikke kan levere kandidater af samme høje kvalitet som i dag, vil det naturligvis få betydning for Danmarks konkurrenceevne i den internationale vidensøkonomi. At Esben Lunde Larsen ikke forholder sig til det regnestykke, er en skam. For kun en svagt præsterende leder nægter at forholde sig til fakta. Her skylder han sig selv og os andre at mande sig op og demonstrere dannelse og duelighed. Præcis de glimrende egenskaber han ønsker sig af vores studerende.
uni-avis@adm.ku.dk