Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Sprogballaden på humaniora fortsætter

SPROGFAG - De små fag på humaniora er i fare, har det lydt de sidste par uger efter offentliggørelsen af en intern rangordning af fagene på det Humanistiske Fakultet. Nu raser kritikken igen, fordi en ny budgetmodel er lækket. Kritikken går på, at sprogfagene ikke overlever

I onsdags fremlagde ledelsen på det Humanistiske Fakultet et forslag til en ny budgetmodel, der betyder, at fag kun får de midler, de selv tjener. Det betyder, at den interne omfordeling, der indtil nu har været på fakultetet, ophører. Og at de små fag, der har problemer med at tjene nok penge til at kunne overleve, er i fare.

Sådan lyder i hvert fald kritikken fra en gruppe ansatte på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (Engerom) med professor Peter Harder og lektor Jens Rahbek Rasmussen i spidsen.

LÆS: Protest fra Peter Harder m.fl.

Til Information forklarer Peter Harder, professor på Engerom: »Den besparelse, der er lagt op til, vil svare til at nedlægge fagene fransk, spansk og tysk. Det er jo ikke, fordi vi har haft masser af penge indtil nu, men det her er en helt umulig besparelse«

Sprogfag er dyrere at drive

Hans kollega Jens Rahbek Rasmussen, lektor på Engerom taler i Berlingske med endnu større bogstaver » Bliver der skåret en tredjedel i undervisningen, risikerer den at blive så ringe, at den ikke giver mening« og henviser til, at den nye budgetmodel vil betyde store besparelser på de institutter, der har sprogfag.

Han forklarer endvidere, at det handler om, at sprogfag er dyrere at drive end andre humanistiske fag: »Det betyder, at sprogfagene skal løbe rundt på det rene taxameter, men det kan ikke lade sig gøre. Sprogfag koster simpelthen mere, fordi vi også skal give praktisk sprogindlæring.«

Og det er en problematik, der ikke er ny. Fagene på det laveste taxameter har ofte klaget over for dårlig finansiering og det gør sig også ifølge Jens Rahbek Rasmussen også gældende på Engerom: »Vi er allerede nede på et niveau, hvor overbygningen er næsten ikke-eksisterende, som politikere og DI også har kritiseret sidste år, så det her ser meget skidt ud.«

LÆS OGSÅ: Dekan Kirsten Refsings reaktion på kritikken.

Rekordoptag uden betydning

Tidligere på sensommeren kunne man ellers læse om rekordoptag på universiteterne, der betød fulde huse på det meste af Københavns Universitet. Det er også en tendens, der gør sig gældende på humaniora, men det er altså uden betydning skriver de ansatte på Engerom i et indlæg til Universitetsavisen:

»I år er det under almindeligt bifald lykkedes os på KU at tiltrække et stærkt øget antal af nye studerende i sprog som fransk og tysk. Men nu er det sproguddannelserne på KU, der trues af ødelæggende nedskæringer uden nogen påviselig begrundelse. I runde tal, så vidt man kan regne på det skitsemæssige oplæg vi har fået, mister sprogfagene en tredjedel af de nuværende (utilstrækkelige) bevillinger«.

LÆS: Den anden aktuelle debat på Humaniora om prioriteringen af småfag

pmd@stud.ku.dk

Seneste