Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Statens Naturhistoriske Museum på vej mod millionbesparelser

Besparelser — Prognose viser, at museet frem til og med åbningsåret for det nye museumsbyggeri, i alt mangler næsten 120 millioner kroner, hvis ikke der bliver grebet ind.

Finansieringen af et af danmarkshistoriens største museumsbyggerier, der er planlagt til (udskudt) åbning i 2022, faldt efter års tovtrækkeri endelig på plads i december 2016.

Statens Naturhistoriske Museum, SNM, er organiseret som et institut under Københavns Universitet. SNM blev dannet i 2001 ved en sammenlægning af Zoologisk Museum, Geologisk Museum, Botanisk Museum og Centralbibliotek og Botanisk Have.

I 2004 begyndte Københavns Universitet at drømme om at samle de museer, der i dag er spredt over byen i ét stort, nyt naturhistorisk museum i international topklasse.

Det nye museum

Det nye Statens Naturhistoriske Museum bliver på ca. 30.000 kvm. i alt, heraf er omkring 15.000 kvm. i eksisterende bygninger. Størstedelen af de nye kvadratmeter bliver bygget under jorden, hvor udstillingerne placeres.

Museet er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

Per Aarsleff A/S er hovedentreprenør.

Museets primære finansiering sker via fonde.

Projektet er den 1. januar 2018 overdraget til Vejdirektoratet.

Det nye museum skulle oprindeligt være klar til publikum allerede i 2014, men det dyre byggeri er blevet udskudt gang på gang på grund af usikkerhed om finansieringen på en lille milliard kroner. I dag forlyder det, at byggeriet går i gang i løbet af 2018 og vil stå færdigt i 2022.

Dekan: Vi har været for optimistiske

Men den 27. februar kunne dagbladet Politiken fortælle, at fremskrevne budgetter nu viser, at Statens Naturhistoriske Museum mangler næsten 120 millioner kroner frem til åbningen af det samlende museum i 2022.

Til Politiken havde dekan for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet John Renner Hansen følgende udlægning af de negative tal:

»Museet har været for optimistisk med, hvad det ville få ind af eksterne midler til forskning. Og derfor har museet brugt for mange penge. Vi havde en tro på, at museets rigtig dygtige forskere kunne skaffe bevillingerne, men det har de ikke kunnet.«

I samme artikel vil hverken John Renner Hansen eller museumsinspektør Peter C. Kjærgaard be- eller afkræfte at de nødvendige millionbesparelser kan resultere i en fyringsrunde.

Det her kommer ikke til at påvirke det nye museum på nogen måde. Det er fakultetet og universitetet, der garanterer, at pengene til museet er der, og dem skal vi nok finde
Dekan John Renner Hansen, SCIENCE

Over for Politiken lover dekan og museumsinspektør, at underskuddet ikke får nogen konsekvenser for nybyggeriet, der fortsætter efter planen.

»Det her kommer ikke til at påvirke det nye museum på nogen måde. Det er fakultetet og universitetet, der garanterer, at pengene til museet er der, og dem skal vi nok finde«, siger John Renner Hansen.

Ifølge prognosen skyldes en del af budgetunderskuddene i 2021 og i 2022 ekstraudgifter til det nye museum. Selve byggeriet ventes færdigt i 2021, og så skal museet indrettes med udstillinger, så det nye Statens Naturhistoriske Museum kan slå dørene op i 2022.

Økonomisk plan kommer efter påske

Af budgettet fremgår, at det nye museum bidrager med et minus på 9,6 millioner kroner i 2021 og et minus på 15,6 millioner i 2022.

Men ifølge både museet og fakultetet er det planlagte udgifter, som universitet sørger for at finde penge til.

»Vi har garanteret, at de penge er der«, siger dekan John Renner Hansen til Politiken.

Museet og Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet arbejder nu på en plan, der skal bringe museets økonomi i balance i de kommende år. Den bliver præsenteret efter påske.

Seneste