Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Den store fede guide til dine medstuderendes podcasts

Podcast — KU-studerende laver podcasts om alt fra dating, teater og madlavning til retspolitik og Manchester United. Læs med og find ud af hvilke medstuderende, du kan lytte til.

Podcast er det nye sort. Særligt blandt unge, veluddannede københavnere er andelen af lyttere eksploderet over de seneste år, og hver dag vokser mængden. Samtidig bliver de mere specialiserede – det er diversiteten i de podcasts, der produceres af KU’s egne studerende, et levende bevis på.

I løbet af de sidste par år er flere små, nicheprægede podcastredaktioner dukket op på Københavns Universitet. Vi har ladet de studerende selv fortælle om deres podcasts og her samlet en guide, så du nemt kan komme i gang med at lytte. Vi opdaterer den løbende, så hvis du pludselig springer ud som podcaster eller kender nogen, der gør, så skriv til os.

På med hørebøfferne og god lytter!

HUM

På humaniora skorter det ikke på studenterdrevne podcasts, og de byder blandt andet på real life undersøgelser af den filmiske kærlighed, kvartlivskriser og en vej ind til scenekunstens bevægende verden.

 

MOVIELOVE

»I podcastserien ‘Movielove’ opstilles et kærlighedseksperiment for at undersøge, om den kærlighed vi ser på film er at finde for to unge kvinder i København. Hver udforsker de forskellige adfærdsmønstre inden for en given tidsramme, og de tager kontakt til andre unge og eksperter for at hente gode råd undervejs.«

Duoen bag Movielove kalder sig ‘Kragerne’, når de podcaster. Til hverdag hedder de Luna Lam og Asta Aaholm. Luna Lam læser Teater- og Performancestudier, mens Asta Aaholm ikke er KU-studerende. Du kan høre podcasten på iTunes og læse mere på deres Facebook-side.

 

TÅREKANALEN

»Tårekanalen er en podcast skabt af Rikke Collin om alt det, der rører os til tårer. Det kan være film, serier, musik, bøger, podcasts og alle de andre kulturelle tilbud og oplevelser, vi fylder os med og lader os rive med af. I hver episode inviterer Rikke en gæst til at fortælle om det værk eller den oplevelse, der har rørt vedkommende mest.« (Fra Podland.dk)

Tårekanalen er produceret af Rikke Collin, som også er vært på podcasten. Rikke Collin læser Film- og Medievidenskab og udgiver podcasten i samarbejde med Podland. Du kan høre mere på Podlands hjemmeside eller på iTunes. Du kan også finde Tårekanalen på Facebook.

 

DEN 4. VÆG

»Den 4. Væg er en podcast om dansk scenekunst. Hver anden uge udgiver vi en podcast, der både indeholder anmeldelser, reportager fra det danske scenekunstliv og interviews med relevante personligheder. Vores mål er at kunne åbne scenekunstens magiske verden op for endnu flere – særligt unge! Gennem vores anmeldelser håber vi at kunne fungere som guider for, hvor det er allerfedest at smide sine måske sparsomme kroner henne

Du kan høre Den 4. væg på iTunes eller Soundcloud.

Den 4. væg består af værterne Clara Lindstrøm Gleerup og Line Kirsten Nikolajsen, der begge læser Film- og Medievidenskab. Derudover har podcasten redaktionsmedlemmer og scenekunst-entusiaster spredt ud over hele landet på både KU, RUC, SDU og AU.

 

PODKASSEN

»I Podkassen tager vi i hvert program dilemmaer op, som er skrevet af anonyme lyttere. Til at diskutere dilemmaerne er der et panel bestående af studerende, som er klar til at dele deres meninger, erfaringer og gode råd omkring alt fra studieproblemer til kærestesorger og datingtips.«

Emilie Duval Stolle, der læser pædagogik er vært på Podkassen, som er en del af Tietgen Podcast – et podcastkollektiv af studerende på Tietgenkollegiet.

Du kan høre Podkassen på iTunes, eller hvor du ellers finder dine podcasts. Bare søg efter ‘Tietgen Podcast’.

 

OLD TRAFFORD

»Danmarks største podcast om Manchester United udkommer hver tirsdag med en times gennemgang af de seneste kampe i England og Europa samt et blik mod de kommende udfordringer. Derudover udkommer vi med jævne mellemrum med specials, der kan handle om alt fra vores ligakonkurrenter til stemningen på stadion.«

Vært og producent på denne herlige podcast er Svante Wettergren, der til dagligt studerer lingvistik. OldTrafford.dk kan findes på Facebook, og du kan give den et lyt på både podcastens hjemmeside og på iTunes.

 

SUND

På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har en flok medicinere (nuværende og tidligere) kastet sig over det danske sundhedsvæsen, og du kan finde diskussioner af og løsninger på de dilemmaer og problemer, som de møder på deres vej.

 

STETOSKOPET

»Stetoskopet er en podcast om historierne, udfordringerne og problemstillingerne i det danske sundhedsvæsen. Podcasten er startet af medicinstuderende på KU, men er efterhånden vokset til at inkludere studerende fra både Statskundskab, Folkesundhedsvidenskab og journalistuddannelsen.«

Bag podcasten står en lang række studerende fra flere forskellige studier, som har interessen for det danske sundhedsvæsen til fælles. På Stetoskopets hjemmeside kan du læse mere om redaktionens medlemmer og lytte til deres podcast. Du finder også Stetoskopet på Facebook eller i din foretrukne podcast-app.

 

FIFI

»Fifi er lavet til hospitalspatienter. På billedet er patienten lokalbedøvet, og operationen varer 3 timer. Normalt ligger patienter uden nogen form for underholdning, som kan være med til at få tankerne over på noget andet og dermed være med til at nedsætte stress og angst. Det kan de med Fifi.«

Fifi er produceret af Adam Varming, som er medicinstuderende. Han har lavet app’en Fifi, som er et univers af lydfortællinger til hospitalspatienter, og podcasten handler om netop denne app. Du kan høre podcasten her, læse mere på Fifis hjemmeside eller finde app’en i App-store.

 

SAMF

På SAMF blomstrer podcastproduktionen sørme også. Her kan du både finde statskundskabere i dyb diskussion, antropologer på eventyr og en økonom på iværksætterrejse.

 

DEN ANTROPOLOGISKE PODCAST

»‘Den antropologiske podcast’ er helt ny og handler om, hvad antropologi er og kan. Der er en masse god og vigtig antropologisk viden, som vi gerne vil videreformidle, og derfor inviterer vi forskellige kloge hoveder ind i studiet. Vi vil både snakke med folk på KU og drage ud i verden og høre om, hvordan antropologien tager form uden for universitets mure.«

Podcasten er produceret af Caroline Carøe, Caroline Marquardsen og Laura Møller Nielsen fra Antropologi og kan høres på Itunes eller Soundcloud.

 

STARTUP

»StartUp er en iværksætterrejse fra idéstadiet til enten succes eller fiasko. Jeg er ved at få bygget en app, der snart lanceres, og podcasten følger udfordringer og sejre på rejsen.«

Podcasten er produceret af Rasmus Holmgaard, der er økonomistuderende. Den kan høres på hans hjemmeside.

 

EFTERTANKER

»Eftertanker er en podcastserie om forskningen fra Institut for Statskundskab. I hver episode interviewer en af instituttets forskere en kollega om et aktuelt forskningsprojekt. Eftertanker giver lytterne et indblik i forskningen i statskundskab, der forsøger at komme med løsninger på vigtige samfundsproblemer.«

Selv om værten på denne podcast er adjunkt Frederik Hjort, er podcasten både klippet og produceret af de to statskundskabsstuderende Viktor Emil Sand Madsen og Christoffer Cappelen. Du kan høre podcasten på instituttets hjemmeside eller på iTunes.

 

DRØMMESPIL

»Drømmespil lader dig gennemleve andres nattedrømme, næsten som var det dine egne. Hvert afsnit indeholder en unik drøm fortalt af drømmeren selv – bragt til live med fantasifuldt lyddesign og originale musikkompositioner.«

Podcasten er opstået i samarbejde mellem en række studerende fra bade humaniora og samfundsvidenskab. Blandt værterne er Karla Lyneborg, der er sociologistuderende og Julian Svejgaard Jørgensen som læser samfundsfag. Derudover er film- og medievidenskabsstuderende Clara Bruun, filosofistuderende Kasper Mygind og tidligere studerende Victor Hempel-Mydtskov tilknyttet som værter eller lyddesigner. Du kan høre podcasten i din foretrukne podcast-app.

 

SCIENCE

MONDAY MADNESS

»Podcasten søger at sætte fokus på fællesskabet på Nanoscience og nedbryde fordomme mellem studierne. Den opstod for at gøre folk mere aktive i fagrådet ved at informere om begivenheder og skabe noget at være fælles om som nanostuderende. Nu er det blevet et mere løst projekt, hvor vi blandt andet bringer interviews, der kunne være spændende for nanoer og studerende på SCIENCE.«

Podcasten produceres af de studerende Henrik Pinholt, Sultan Jusupov, Nikolaj Korre Brinkenfeldt, Villads Roskjær og Mads Alexander Pedersen. De studerer alle Nanoscience, og du kan høre podcasten på deres Facebook-side.

 

MADLIBITUM

»MadLibitum er en podcast om – mad. Hvor kommer den fra, og hvad vi gør ved den. Vi undersøger hvad røg, ristning, frost og gær gør ved råvarer, og hvad de betyder for vores smagsløg. I hvert afsnit tager vi ud i det danske land for at tale med gastronomiske ildsjæle. I studiet får vi besøg af forskere for at få en dybere forståelse af, hvad sker i feltet mellem fødevarekemi, kulturhistorie og spisefornøjelse.«

Det er to studerende fra landskabsarkitektur, der står bag Madlibitum. Mette Juhl Jessen og Jeppe Kalnæs producerer podcasten i samarbejde med Netudgaven, og man kan lytte i iTunes, på Netudgavens hjemmeside eller hvor du nu hører dine podcasts.

 

JURA

OutLawz (ja, med ‘z’) og Justice League er juridiske podcasts der, udover at have fremragende navne, både kan introducere dig til fremtidens arbejdsmarked for jurister og nogle af tidens helt store retspolitiske problemstillinger.

 

OUTLAWZ & JUSTICE LEAGUE

»OutLawz handler om, hvordan den juridiske branche er under stor forandring, og hvilke tendenser man som studerende skal indstille sig på kommer til at være dominerende i fremtiden. Justice League tager fat i relevante retspolitiske problemstillinger (fx menneskerettighedsdomstolen), og spørger de forskere der ved mest om emnet, hvad der er op og ned i debatten. Det er med andre ord en samfundspolitisk podcast med fokus på det juridiske perspektiv.«

Begge podcasts er lavet af Markus Klokhøj, Anna Hauerslev Munch, William Tornøe, Jens Guldager og Andjalis Dalhoff, der alle er en del af Foreningen Argument. Du kan høre begge podcasts på iTunes (Outlaws og Justice League) og læse meget mere på Arguments Facebook-side.

 

Uniradioens podcasts

I den mere organiserede ende, er der masser af KU-kræfter involveret i Uniradioens podcast, fx:

 

FILMMAGASINET NOSFERATU

»Filmmagasinet Nosferatu er et kombineret radioprogram og online anmeldelsesmagasin af filmnørder, for filmnørder, der hver uge giver dig et indblik i, hvad der rører sig i filmens verden. Vi anmelder alle ugens premierefilm, dækker filmfestivaler i både ind- og udland og så forsøger vi at kaste et både kærligt og kritisk blik på filmmediet, som vi mener stadig spiller en stor rolle i vores samfund. Vi er et af de længst kørende radioprogrammer på Uniradioen, og redaktionen består primært af studerende fra Københavns Universitet og er under ledelse af redaktørerne Niels Harpøth og Mikkel Klattrup Larsen.« Sådan præsenterer Nosferatu sig på deres website. Find deres omfattende podcastarkiv på iTunes her og følg dem på Facebook her.

 

ManFred

»ManFred er Uniradioens formiddagsprogram, der sender live alle hverdage 9-11. På denne kanal kan du genhøre interviews med gæster, der har været inde i studiet hos os, lige når det passer dig.« Hør ManFred på iTunes her og følg dem på Facebook her.

 

Dokuteket

»Dokuteket er en podcast med dokumentarer, fortællinger og montager. Så let kan det siges.« Hør Dokuteket på Itunes her og følg dem på Facebook her.

 

Filosofikum

»Filosofikum er en podcast om filosofiens små og store spørgsmål. Produceres af: Emma Inge Hansen, Katrine Høghøj, Rebekka Casco Skadhede og Rosa Skytt Burr. Musik: Andreas Murga og Joachim Kollerup Billedsiden: Natasha Post Penaguião og Sophie Karrasch.« Hør Filosofikum på iTunes her og følg dem på Facebook her.

God fornøjelse! 

Seneste