Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Navne
NAVNE — Professor Peter Lodahl har stået i spidsen for banebrydende forskning i fremtidens optiske kvantecomputere. Det er en præstation i verdensklasse, som han vil modtage Dronningens Videnskabspris for hos Videnskabernes Selskab, mandag 11. maj.
En ny type af kvantehardware til kvantecomputere er under udvikling på Niels Bohr Institutet.
Det sker i en forskningsgruppe med 25 medarbejdere, ledet af professor Peter Lodahl. Ifølge ham er gruppen blevet førende i verden til at fremstille byggeklodserne – kvantehardwaren – til en såkaldt optisk kvantecomputer, som er en kvantecomputer baseret på lys.
Men det har været hårdt arbejde.
»Efter mange års grundforskning i kvantehardware er de fundamentale byggeklodser på plads, så vi kan bruge dem til at bygge mere komplekse systemer. Vi kan begynde at opskalere kvantecomputere, så vi kan gøre dem større og kraftigere,« siger Peter Lodahl.
Det ville være fantastisk, hvis kvanteteknologien bliver interdisciplinær, så det ikke kun er nogle kvantenørder, der sidder nede i deres kældre og roder med den
Peter Lodahl
Kvantecomputere er en type af computere, der skal kunne løse opgaver, som eksisterende computere ikke kan løse. Almindelige computere har hardware, der regner med enten tallene 0 eller 1. Kvantecomputeren har i stedet kvantehardware, der kan regne med både 0 og 1 samtidig, og det giver helt nye beregningsmuligheder.
Som professor i kvantefysik og kvanteteknologi er Peter Lodahl også centerleder for Hy-Q, Center for Hybrid Quantum Networks, og gruppeleder for The Quantum Photonics Group, hvor han leder de 25 medarbejdere til at løse kvanteoptikkens gåder.
Desuden har Peter Lodahl udtaget seks patenter i forbindelse med sin forskning.
Peter Lodahl modtager Dronning Margrethe II’s Videnskabspris for at have udført skelsættende forskning inden for kvanteoptikkens område. Han har været med til at introducere et nyt forskningsområde i Danmark, og i løbet af 17 år har Peter Lodahls forskningsgruppe udviklet sig til at blive førende i verden.
Jeg opfordrer derfor alle til at begynde at orientere sig bredt inden for kvanteområdet. Det gælder især, fordi Danmark har en position, som er førende inden for området.
Peter Lodahl
»Prisen er en fantastisk anerkendelse af min og min forskningsgruppes arbejde, hvor vi igennem mange år har studeret fundamental kvantefysik,« siger Peter Lodahl.
Dronning Margrethe II’s Videnskabspris er på 100.000 kroner og kommer uden krav.
»Jeg skal nok bruge dem på en lang rejse sammen med min familie, for de har været meget tålmodige med mig,« siger han.
Som topforsker har han lagt både liv og sjæl i sit arbejde. Heldigvis har det været prisen værd.
»For snart 20 år siden så jeg nogle muligheder for at komme til at forske i kvanteoptik i nanofotoniske chip, som var et område, der var ukendt fysik dengang. Jeg var meget heldig med at vælge et forskningsområde med et enormt potentiale. Det har vist sig, at det var en rigtig god beslutning,« siger Peter Lodahl.
Måske lagde du mærke til Peter Lodahl, da han modtog en EliteForsk-pris i 2006.
Uden for KU kan du have set ham suse forbi på sin racercykel på landevejene. Triatlon har han også dyrket, selv om han siger, han ikke har haft tid til det i de senere år.
I DR2 Deadline har Peter Lodahl talt om sit arbejde, og i fremtiden kan det være, du kommer til at se og høre mere til ham, da hans forskning er med til at skabe helt nye forretningsmuligheder for virksomheder – og har fået politikernes interesse.
»Hele det område, man kalder kvanteagendaen, er i løbet af det seneste halve år begyndt at få enormt meget opmærksomhed. Der er rigtig mange politikere, der besøger vores center, Hy-Q, for tiden, fordi de har behov for at få mere at vide om kvanteteknologi,« siger Peter Lodahl.
Det korte svar er ja.
»Det ville være fantastisk, hvis kvanteteknologien bliver interdisciplinær, så det ikke kun er nogle kvantenørder, der sidder nede i deres kældre og roder med den. I min forskningsgruppe og på Hy-Q drømmer vi om at kunne mobilisere en bredere interesse for kvanteområdet, for kvanteteknologien skal ud på alle fakulteter,« siger Peter Lodahl.
Han nævner som eksempel, at der på det Sundhedsvidenskabelige fakultet kan sidde forskere, der har kvantekemiske problemer, som de skal have løst, før de kan udvikle ny medicin eller forstå sygdomme bedre.
»Kvantesensorer kan måle med ultimativ præcision, og kvantesimulatorer kan løse problemer, som dagens computerteknologi aldrig vil kunne løse. Men for at skabe værdi med kvanteteknologien er det helt afgørende, at vi udvikler interdisciplinært samarbejde, så vi sammen kan realisere teknologien. Det kræver mere end blot kvantehardware og en flok fysikere, hvis man vil kunne løse problemerne i den virkelige verden,« siger Peter Lodahl.
»Jeg opfordrer derfor alle til at begynde at orientere sig bredt inden for kvanteområdet. Det gælder især, fordi Danmark har en position, som er førende inden for området,« siger Peter Lodahl.
H.M. Dronningen vil overrække prisen til Peter Lodahl ved en ceremoni i Videnskabernes Selskab den 11. maj.