Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Stressforsker vinder prestigepris: »Nu skal jeg prøve nogle sjove ting af«

PRISVINDER — Der er to KU-forskere blandt vinderne af årets EliteForsk-priser. En af dem er professor Naja Hulvej Rod. Hun er leder af et stort forskningsprojekt blandt to millioner danske børn, der blandt andet har vist, at risikoen for at dø tidligt er 4,5 gange større for mennesker, der har oplevet alvorlig stress som børn.

Hvem er hun?

Naja Hulvej Rod er professor og forsker i stress ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Og det gør hun godt.

Så godt, at hun modtager en af årets EliteForsk-priser og de 1.200.000 kroner, der følger med sådan en. Stress optager hende, fordi det rammer så mange af os.

»Stress er noget, der fylder for rigtig mange mennesker. Det har ikke været fuldt belyst, hvad stress har af betydning for vores mentale og fysiske helbred, og det har jeg så kastet mig over de sidste efterhånden 20 år,« siger hun.

De fleste kender nok til følelsen af stress, men Naja Hulvej Rod interesserer sig mest for stress i dets allermest grelle form.

»Når du og jeg og alle andre siger, vi er stressede, så snakker vi i virkeligheden ret tit om, at vi har lidt for travlt. Det er jeg ikke så interesseret i. Det er vigtigt, men det er ikke der, min forskning ligger. Det, jeg synes er mest spændende, er, når stress fylder rigtig meget og nærmer sig en sygdomstilstand. Jeg vil gerne gå specifikt ind i at forstå, hvem det sker for, og hvad det betyder for deres helbred.«

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Fordi hun er en af de fem forskere, Uddannelses- og forskningsministeriet har valgt at hædre med en EliteForsk-pris. Priserne uddeles den 24. februar.

Der er også en anden KU-forsker blandt vinderne, nemlig Sune Lehmann, der blandt andet forsker i hvad data fra vores mobiltelefoner siger om os og kan bruges til. Han er ansat som professor på både DTU og KU.

De 1,2 millioner kroner, som forskerne hver især modtager er delt op i et tilskud på en million kroner til deres forskning og en personlig præmie til dem på 200.000 kroner.

»Prisen er en kæmpe anerkendelse, jeg er meget glad. I forskningssammenhænge er en million sådan set ikke vanvittig mange penge, men det rigtig fede er, at de ikke er øremærkede til et specifikt projekt. Men jeg skal prøve nogle sjove ting af, som der normalt ikke er penge til. Jeg skal fx have lavet nogle animationsvideoer, har jeg bestemt mig for.«

De 200.000 vil Naja Hulvej Rod bruge på en tur til Indien med sin familie.

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Naja Hulvej Rod er måske mest kendt for et stort forskningsprojekt, hun er leder af. Og du ved det nok ikke, men hvis du er født efter 1980 er du formentlig selv en del af projektet.

Det hedder DANLIFE og følger over to millioner danskeres livsforløb, siden de blev født fra år 1980 og frem, ved at følge dem i forskellige registre.

»Vi har en hypotese om, at store stressbelastninger tidligt i livet giver konsekvenser senere i livet også. Det kan få betydning for, hvordan vi ser på social ulighed og på stressreaktioner hos mennesker, der har oplevet voldsom stress som børn,« siger hun.

Det kan fx være et liv i fattigdom, tabet af en forælder eller et dårligt miljø i hjemmet.

Det gigantiske studie har blandt andet vist, at danskere, der har oplevet gentagne stressbelastninger som børn, har 4,5 gange så stor risiko for at dø, inden de fylder 35 år.

Skal jeg gøre noget?

Hvis du er blevet nysgerrig på Naja Hulvej Rods forskningsarbejde, kan du læse om de projekter, hun har gang i sammen med sin forskningsgruppe her.

Du kan også læse en forskningsartikel om DANLIFE-studiet i det anerkendte, videnskabelige tidsskrift, Lancet, her.

 

Seneste