Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
FORHANDLINGER - Selvom man er studerende og deltidsansat skal man stadig have ordentlige arbejdsbetingelser og fair løn. Fagforeningen for de studerende på universiteterne afsluttede fredag deres overenskomstforhandlinger.
Fagforeningen for de studerende på universiteterne (SUL), der repræsenterer omkring 4.000 ansatte på landsplan, afsluttede fredag forhandlingerne med finansministeriet om en ny overenskomst, der dækker alle universiteter.
Det var svært at trænge igennem finansministeriets mur, men formand for SUL, Tenna Malene von Cappeln, er alligevel tilfreds med resultatet.
»Trods et meget aggressivt udspil fra Finansministeriets side har vi sikret, at de studenteransatte får samme lønstigninger som alle andre statsansatte. Desuden har vi fået en talsperson-ordning, som giver de studenteransatte mulighed for at forbedre deres ansættelsesforhold lokalt,« siger hun.
Fra SUL’s side var man fra starten af fuldt bevidst om, at forhandlingerne ville blive hårde, ikke mindst set i lyset af finanskrisen.
»De studerende bliver tit ansat i løse eller tidsbegrænsede ansættelser, så vi har brugt langt tid på at formulere nogle krav, som kan forbedre deres vilkår, men som heller ikke ville være for dyre for universiteterne,« siger Tenna Malene von Cappeln.
»Finansministeriet stejlede på næsten alle vores krav, og de sagde direkte, at det var af principielle årsager. Men når vores krav var i overensstemmelse med principperne, så afviste de dem alligevel uden rigtig at kunne argumentere for det.«
Ifølge Tenna Malene von Cappeln arbejder ministeriet ud fra det princip, at alle overenskomster inden for det offentlige område skal ligne hinanden, og derfor blev ‘særkrav’ altså ikke imødekommet.
De fleste af SUL’s krav handlede selvsagt om penge. Blandt andet ville de gerne have en højere pension til deres medlemmer, mere efteruddannelse og længere forberedelsestid for studenterundervisere.
Men det eneste de fik med sig fra forhandlingerne var altså en lønstigning, der opretholder status quo.
Derudover var det ikke til at rykke finansministeriet på nogle af de punkter, som betyder noget for SUL’s medlemmer. Dog fik de studerende lov til at beholde deres sikring, når det gælder retningslinjerne for ansættelseskontrakter, et punkt hvor ministeriet ellers gerne ville bløde op for reglerne.
»Nu går arbejdet i gang med at fortælle de studenteransatte på universiteterne om deres rettigheder. Og at forberede næste overenskomstforhandling,« siger Tenna Malene von Cappeln.
khkr@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.