Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studenterfortællinger mod SU-reformen

REFORM – Det Samfundsvidenskabelige Fakultet diskuterede den fremlagte SU-reform. De studerende gjorde sig klar til besøget af uddannelsesminister Morten Østergaard ved at indsamle historier om reformens konsekvenser.

Betuttede studerende aser ud og ind af opholdsrummet Kommunen med dampende kaffe. Her er de frivillige baristaer og en sitrende bordsummen til forandring overmandet af over 100 studerende. De ser forventningsfuldt på at en repræsentant fra de forskelligt samlede fag skal indlede stormødet på Samf.

Tidligere på dagen, tirsdag den 19. februar, har regeringen præsenteret SU-reformen og dagen efter, onsdag den 20. februar, gæster uddannelsesminister, Morten Østergaard, Københavns Universitet.

Mange fremmødte har en personlig grund at berette om, hvorfor SU’en ikke skal beskæres. Holdningen er, at det vil ramme de tilstedeværende på pengepungen. Men det understreges også, at det er en uheldig udvikling for velfærdsstaten Danmark som endvidere vil forlænge studietiden på grund af et øget behov for studiejobs.

Mange historier imod reform

Alvorstunge og indignerede holdninger løber langs bygningens hvælvinger, og det tværfaglige miljø og gruppearbejde oplader Kommunen som et batteri. Ingen professorer, kværulanter eller andre kuriositeter optræder, og de studerende fremstår retningsbestemte og uimodsagt af bedre vidende.

De studerende taler pænt om sabbatårene og går kun forurettet med til at tale om ’fjumreåret’. Her er man samfundsvidenskabelig, og der er højt til loftet i debatterne. Men selvfølgelig er der modsatrettede og politiske meninger for og imod reformer og nedskæringer.

De fleste indlæg passer ind i en fortælling om, at SU’en er den grundsten, som Danmarks velfærd og universitetssystem er bygget på. Og som mange bække små gør en stor å, er det den enkelte studerendes øgede chance for at tage den rigtige uddannelse, som de fremmødte vil overbevise politikerne med.

Studenterrådet indkalder til demonstration

Hvis ord og argumenter ikke er nok, har universitetsstuderende sammen med studerende på de mellemlange videregående uddannelser og ungdomsuddannelserne besluttet at demonstrere den 28. februar på Rådhuspladsen, fortæller Gwen Gruner-Widding, formand for KU’s Studenterråd

»Vi får sindssygt meget brug for jer, hinanden og alle vores medstuderende. Vi skal bevise, at det ikke er i orden, og at regeringen ikke kan holde til at skære den velfærdsydelse, der skal få os gennem vores uddannelse og ud på den anden side af den finansielle krise,« siger hun.

At dømme efter stemningen på Samf kan ministeren forvente en masse engagerede studerende til SU-debatten på KUA.

Uni-avis@adm.ku.dk

Seneste