Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Alle studenterorganisationer på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet bliver samlet under et tag med nyt studenterhus
Her dufter af friskt træ og forårsskov. Og ikke af glemte kaffeslatter og makreldåser som det plejer i sådan nogle lokaler til frivillige studenteraktivister hvor ingen rigtigt har ansvaret for at tage skraldet med ud.
I dag – tirsdag den 5. maj om eftermiddagen – er grene med søde lyserøde blomster sat i krukker og på alle borde står små fade med receptions-snacks. Her er pyntet op til fest i det nye studenterhus på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Lige over for Panumkomplekset mod Nørre Alle ligger en lang murstensbygning med en stor postkasserød dør.
Indenfor labber studenter og personale kølig hvidvin i sig og sluger mundrette lakseroulader. Dekan Ulla Wewer er rigtigt glad:
»Det har været en lang proces, men endelig lykkedes det.«
Hun slår ud med armene og byder stolt velkommen til husets nye beboere – Pippi, PMS, SAKS og alle de andre skøre organisationsnavne. De får et træ som skal plantes ude foran den store røde dør.
»Her skal det vokse sig stort og stærkt. Ligesom studiemiljøet på Nørre Campus,« siger Ulla Wewer.
Laaang proces
Gæsterne myldrer ud og ind ad de små kommende kontorlokaler og knaser snacks, mens snakken går om de sjove graffiti-inspirerede illustrationer af studerende der sover, arbejder og drikker kaffe, og om hvor skrivebordene skal stå, og om der nu er plads nok.
Studenterhuset har været længe undervejs. For efterhånden en håndfuld år siden brændte de studerende varm på en anden større bygning. De fik daværende dekan Ralf Hemmingsen – ja ham som nu er rektor for hele universitetet – med på ideen. Men da fondsansøgninger og plantegninger endeligt lå parat, kom Det Juridiske Fakultet dem i forkøbet. Sund kom op på hesten igen, og nu, mange liter kaffe og møder senere, står huset altså klar til indflytning.
Studenterformand og medicinstuderende Anette Studsgaard er også glad, men også altid klar til at klemme en kritisk kommentar ind mellem olivensnegle og kyllingespyd:
»Vi ville gerne have haft en dør fra køkkenet til mødelokalet, men det kunne vi ikke få.«
Ellers er det svært at sætte en finger på noget. De studerendes organisationer får to etager selvom det på et tidspunkt så ud til at det kun kunne blive til en enkelt. Og her er rigtigt rart og pænt, og snart kommer der møbler.
Klima og karma
Huset er endda bygget bæredygtigt, ifølge arkitekten. Ingen bærende gulve eller vægge er blevet revet ned så man skulle bruge materialer på at bygge nyt. Det er både billigt og klimavenligt. Men huset er også bæredygtigt på andre måder.
Sociale studenteraktiviteter er vigtige for et godt studiemiljø og for at skabe ‘hele mennesker’. Det siger både arkitekten Anders Holst Jensen, prodekan Lykke Friis og studenterformand Anette Studsgaard. Det handler om at jage ensomhedens spøgelse ud af læsesalene.
Prorektor Lykke Friis er også glad. Studiemiljøet er en mærkesag for rektoratet, siger hun:
»Drømmen er studiemiljøer som de har i USA: caféer, boglader, læsesale og mødelokaler. Her skal være plads til både faglighed og romantik. Og det sidste kan jo udvikle sig, så vi tænker også på vuggestuer og børnehaver.«
Panum er godt på vej. For et par måneder siden åbnede en nyistandsat kantine med flotte farver og sunde frokoster, og i fredagsbaren er slidte stole skiftet ud med nye sofaer. Det er ikke så dårligt, det der studenterliv.