Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
INTERVIEW – Uniavisen har talt med Studenterrådets formand om hendes oplevelse af SU-debatten. Gwen Gruner-Widding mener, at de studerendes skarpe kritik satte dagsordenen. Derfor får den voksende folkelige opbakning til regeringens udspil hende heller ikke til at tvivle på studenterpolitikernes sag.
Gwen Gruner-Widding. I sin introduktion til SU-debatten udtrykte Københavns Universitets rektor, Ralf Hemmingsen, ønsket om en debat, hvor parterne lyttede til hinanden. Levede den op til den ambition?
»De studerende stillede meget skarpe spørgsmål. Jeg synes, det gjorde et stort indtryk, at så mange stillede sig frem med deres personlige historier. For eksempel pigen, der fortalte, hvordan hun var blevet forsinket, fordi hun havde dumpet en eksamen. Jeg synes, det var stærkt, fordi det viser, at det er noget, der kan ske for alle – at det ikke, som statsminister Helle Thorning har udtrykt det, handler om, at den enkelte studerende har ’fejlet’.«
»Men jeg var ikke imponeret over ministeren. Det var en meget rutinepræget indsats, hvor han gentog sine sædvanlige svar.«
Læs også: Skarp minister vandt første slag om SU’en.
Men har ministeren ikke også en pointe? Hvorfor er det uretfærdigt, at man kan få seks års økonomisk støtte til en femårig uddannelse; hvorfor er det uretfærdigt, at man forventer, at en fuldtidsstuderende, der modtager SU, går til eksamen hvert semester og så videre?
»Jeg vil gerne understrege, at reform-udspillet indeholder gode elementer. For eksempel er det positivt, at man vil indføre vinteroptag på universitetsuddannelserne.«
»Og ja, selvfølgelig skal man gå til eksamen, når man er studerende. Problemet er bare, at Morten Østergaard er meget langt væk fra hverdagen på universiteterne, når han vil knytte SU-systemet tættere an til universiteternes bureaukrati. For eksempel tror jeg, at tvangstilmeldingen til eksamener vil skabe nye administrative snubletråde. Grundlæggende vil regeringens udspil medføre et meget mere rigidt system.«
Berlingske kan berette, at en ny Gallup-måling viser, at et flertal af danskerne bakker op om regeringens SU-udspil. Hvilket indtryk gør det på dig og Studenterrådet? Får det jer til at genoverveje jeres position?
»Dét, det fortæller mig, er, at vores opgave ikke bare bliver at tale med de studerende, men at vi også skal ud og overbevise en masse andre mennesker om, at besparelserne på uddannelsesområdet på langt sigt er en meget, meget dårlig strategi for det danske samfund.«
Danske studenter- og elevorganisationer har annonceret en stor SU-demonstration torsdag den 28. februar. Hvad kan vi forvente os af den? Og planlægger I protester på KU?
»Som du selv nævner, er SU-demonstrationen et samarbejde mellem rigtig mange organisationer, så lige nu handler det om at blive så mange som muligt. Aktiviteter på KU arrangeres i høj grad ude på fakulteterne. Fagrådet på Teologi – som er vrede! – vil for eksempel allerede i dag, torsdag den 21. februar, besætte deres fakultet.«
Nicklas.lund@adm.ku.dk