Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
AFTALE PÅ PLADS – Studenterrådets formand, Gwen Gruner-Widding, er skuffet over SU-reformen. Hun erkender, at studenterpolitikernes protester ikke har efterladt sig mange aftryk i den endelige aftaletekst.
Gwen Gruner-Widding. Så kom SU-aftalen langt om længe i hus. Hvad er Studenterrådets umiddelbare vurdering af reformen?
»Vi er selvfølgelig meget skuffede. Det er som om, at politikerne har leget bytte-bytte-købmand med meget vigtige ting – ikke bare for de studerendes fremtid, men også Danmarks som sådan.«
»Uanset hvad Morten Østergaard siger, så er der tale om besparelser. Man har endda valgt at spare yderligere 200 millioner (I alt sigter aftalen på at reducere uddannelsesstøtten med 2,2 milliard kroner. I regeringens oplæg var estimatet 2 milliarder, red.). Det drejer først og fremmest om de direkte besparelser, på de hjemmeboendes SU. Men alle studerende vil blive ramt, da det blandt andet bliver vanskeligere at få SU til alt andet end normeret tid.«
Er der nogle overraskelser i den endelige SU-aftale?
»Ikke grundlæggende. De centrale aspekter er jo de samme, som blev præsenteret i regeringens oprindelige udspil. Men det er da iøjnefaldende, at de har valgt at fastholde 1,08-reglen (der, betyder, at unge, der starter på videregående uddannelse senest to år, efter at studenterhuen kom på hovedet, kan gange deres gennemsnit med 1,08, red.), når regeringen oprindeligt selv ville fjerne den.«
Er der nogle positive aspekter?
»Nej, ikke umiddelbart. Helt grundlæggende vil aftalen medføre forringelser for den almindelige studerende.«
Nu har I – og resten af Danmarks studenter-og elevorganisationer – brugt mange måneder på protestere mod og debattere SU-reformen. Når I ser på den endelige aftale, har jeres indsats så båret frugt?
»Nogle af vores ’gratis’ forslag er kommet med. For eksempel øget vinteroptag på universiteterne og fjernelsen af bachelor-hegnet. Men ellers, så nej. Der er ikke mange indrømmelser til de studerende.«
Hvad er din reaktion på, at politikerne ikke har taget studenterprotesterne til efterretning?
»Det kommer bag på mig. Ikke mindst fordi regeringen reelt gør det stik modsatte af hvad de har lovet. Det er da fint, at Morten Østergaard synes, at han er blevet klogere på et års tid. Men det hjælper ikke de studerende.«
»Jeg tror mange unge er skuffede og desillusionerede. Men jeg håber og tror det vil føre til større politisk engagement, og ikke oplevelsen af ’at det ikke nytter noget’. Vi er i hvert lykkedes med at skabe stor debat om SU’en og stor opmærksomhed for de studerendes sag.«
Nicklas.Lund@adm.ku.dk