Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Det er ren bullshit, når regeringen forsøger at sælge reformen Danmark kan mere 3 som uddannelsespolitik. Det handler om at please en vælgergruppe, som ikke er studerende. Derfor bør du stemme på partier og politikere, som reelt vil prioritere din uddannelse, lyder opfordringen fra dagens debattør.
Når jeg skal sætte mit kryds lige om lidt til det kommende folketingsvalg, er det ikke kun klima, inflation og velfærd, der afgører mit valg. For mig er der ét emne, der er mindst lige så vigtigt som de tre andre: Vores uddannelsessystem, og der er desværre dårlig nyt.
I denne uge fik vi nys om regeringens sidste store uddannelsesudspil, og det er svært ikke at få en rigtig øv-følelse i kroppen. Udspillet hedder Danmark Kan Mere 3. Uden new speak-bullshit ville det imidlertid hedde Din Uddannelse Kan Mindre 3.
Regeringen vil, hvis rygterne taler sandt, forringe nogle af vores kandidatuddannelser ved at forkorte dem med et helt år. Argumentet er, at vi jo skal sikre flere penge til vores professionsbacheloruddannelser, de såkaldte velfærdsuddannelser for at bruge en træls, men velkendt terminologi.
Det er her, du som studerende skal være ekstra vågen. Man kan hurtigt lade sig narre og tro, at der kun er lige præcis dén mængde penge til uddannelse, som vi bruger i dag. At det er et nulsumsspil. At man kun kan bruge flere penge på én uddannelse, hvis man med den anden hånd tager fra en anden.
Intet kunne være mere forkert. Det er så dårligt politisk håndværk, at selv den ringeste pokerspiller ville kunne kalde regeringens bluff.
Ingen kan påstå, at det er nødvendigt at skære i en uddannelse for at kunne investere i en anden. Tværtimod. Det eneste reel uddannelsesinvestering kræver, er, at vores regering rent faktisk har vores uddannelser som topprioritet, og det er jo her, at skoen virkelig klemmer. Det er det, der gemmer sig bag bluffet.
Vores regering kunne vælge at sige, at de vil investere i alle unge. I alle vores uddannelser. Lige gyldigt om du læser til lærer eller læge. Om du læser til SOSU eller informationsvidenskabsteoretiker. Og jeg kunne blive ved. Men det er ikke regeringens intention.
Regeringen tænker kortsigtet og visionsløst for at trække et par procenter af vælgerne til. Regeringen ser ikke uddannelsespolitik som uddannelsespolitik, men som et middel til at opfylde andre politikområder, og det er ikke godt nok!
Vi så det med aftalen om udflytning af uddannelser, som handlede mere om at tilgodese vælgere i udkantsdanmark end om at sikre bedre uddannelser. Vi ser det nu, hvor regeringen vil bruge de videregående uddannelser som pengetank for velfærdsområdet fremfor at sikre bedre uddannelser for alle.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Men helt ærlig. Det er nu, du som studerende skal kalde deres bluff. Lad være med at lade dig spise af med mere nødvendighedens politik, mere Robin Hood-politik.
Med det kommende folketingsvalg lige om hjørnet er det nemlig nu, du har magten. Når valgkampen starter, og alle de politiske partier fyrer den af med milliarddyre løfter om motorveje hér og inflationskompensation dér, så kan du vælge at lade være at sætte dit kryds ved dem, der vil spare på dig.
Jeg har en klar opfordring til dig, og den handler ikke om ét specifikt parti: Tænk stort på Danmarks vegne, og stem på partier og kandidater, der prioriteter uddannelse. For hver gang vi sparer på alle former for uddannelse, bliver Danmark fattigere.
Godt nok ikke her og nu og det er derfor, så mange politikere tør stille så tåbelige forslag, som Danmark kan mere 3. Men om ganske få år kan den manglende undervisning, den manglende praktik, den manglende feedback, den forringede eksamensform på netop din uddannelse – mærkes i hele samfundets samlede regnskab.
Og dét er dyrt. For dig, der mærker det til daglig, men også for det samfund alle os unge skal leve i om 10, 20 eller 30 år.
Derfor: Sæt dit kryds med omhu. Og sæt kryds ved bedre og ikke ringere uddannelser.