Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende er utilfredse med dekanforlængelse

GENANSAT – »En lukket og ekskluderende proces« kalder humaniorastuderende rektors genansættelse af dekan Kirsten Refsing. De studerende og ansatte burde have været involveret, mener kritikerne

»Rektor Ralf Hemmingsen har besluttet at forlænge dekan Kirsten Refsing ansættelse med tre år, således at Kirsten Refsing vil være dekan for Det Humanistiske Fakultet frem til 31.august 2014.«

Sådan lød den korte notits, der skulle gøre studerende og ansatte på Humaniora opmærksomme på dekanens nye kontrakt. Beskeden har den seneste uge fået studerende op af stolene, og forlængelsesprocessen er blevet kaldt lukket og ekskluderende.

»Man får tre linjer om det, og der står ikke noget grundlæggende om, hvorfor man har valgt at forlænge, og hvorfor man ikke har taget en dialog om det,« siger historiestuderende Anders Molls Axelsen, der undrer sig over, at der ikke er blevet gjort mere opmærksom på, at dekanens kontrakt skulle forlænges, endda halvandet år inden den udløber.

Opmærksomhed på manglende dialog

I løbet af ugen har utilfredse studerende på humaniora hængt anonyme plakater op på KUA, der stiller spørgsmålstegn ved forlængelsen. Plakaterne anklager Kirsten Refsing for at have gjort det særdeles dårligt i sin tid som dekan.

Dekanen beskyldes for at have smidt ti millioner kroner beregnet til trængte småfag væk, for at have anklaget underviserne for at sidde i arbejdstiden og drikke øl i Nyhavn, for at true og manipulere studienævn til at indføre aktivitetskrav på overbygningerne og for generelt at have ignoreret de studerendes interesser.

Hvorvidt det er hensigtsmæssigt at skabe debat på universitetet ved hjælp af anonyme plakater, er dog underordnet, mener Anders Moll Axelsen.

»Formålet med plakaterne har ikke været at kickstarte dialogen. Formålet har været at gøre opmærksom på, at dialogen ikke er der. Hun ved udmærket, hvor hun skal finde os, hvis hun gerne vil have en dialog. Det har vi gjort hende opmærksom på mange gange,« forklarer Moll Axelsen om baggrunden for de anonyme plakater, der desuden for en stor del hurtigt er blevet hevet ned af ansatte på Humaniora.

»Det skriger jo til himlen, at administrationen åbenbart har så meget tid, at de kan gå rundt og hive plakater ned. Det siger, at der er en grund til, at administrationen er så stor.«

Universitetets sikreste job

Formand for Hum-rådet Sanne Aagaard ærgrer sig ligeledes over forlængelsesprocessen. Hun mener, at man burde have givet alle parter i akademisk råd en mulighed for at udtale sig og evaluere, hvordan det er gået med dekanen inden forlængelsen, sådan som det er tilfældet ved ansættelse af en prodekan.

»Vi er skeptiske over for, at hun ikke behøver stå til ansvar for noget nu. Nu er hun genansat indtil år 2014, og det lader til, at hun har så frit et spillerum, at hun faktisk kan gøre, hvad hun vil, uden at det får nogen konsekvenser. Og det er vi helt vildt bange for,« siger Sanne Aagaard.

Hun kalder dekanens job for universitetets sikreste, fordi ingen nogensinde er blevet fyret som dekan i Danmark, og fordi flere er blevet forlænget uden en dialog med studerende og ansatte.

»Vi vil helt vildt gerne have et svar fra Ralf Hemmingsen om hvilke tanker, der har ligget bag forlængelsen, og hvordan denne beslutning er blevet taget. For os virker det som, at den kommer ud af det blå,« siger Hum-rådets formand Sanne Aagaard.

Dekanvalg har stor betydning

Litteraturvidenskabsstuderende Rasmus Riis er også kritisk over for processen.

»Det virker absurd, at vi studerende, der skal blive de højest uddannede i Danmark, åbenbart ikke er intelligente nok til at blive taget med på råd. At vi skal lære alt mulig andet end den demokratiske proces i et samfund, der er demokratisk, og som vi skal ud og deltage i,« siger han og understreger, at afgørelsen har stor betydning for hverdagen på fakultetet.

»I det hele taget havde det været fedt, hvis de havde ladet være med at lade som om, at det var fuldstændig ligegyldigt for de studerende, hvem der blev ansat som dekan,« siger han.

Humaniorastuderende går forrest

Tirsdag overrakte aktivister et fællesfotografi af de studerende på humaniora til Kirsten Refsing med en påmindelse om, at hun skal huske dem i sit daglige arbejde.

Aktionen var dog primært rettet mod Ralf Hemmingsen, og den skulle derudover skabe en generel debat på universitetet. Dels om processen ved forlængelse af dekaners ansættelse og dels om, hvad en god dekan egentlig er.

»Vi går forrest i forhold til de andre fakulteter, inden de skal genansætte deres dekaner, så processen forhåbentlig blive en anden,« siger Sanne Aagaard.

peri@adm.ku.dk

Seneste