Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende forbereder eget kvalitetsudspil

KVALITETSDEBAT - De kommende anbefalinger fra regeringens udvalg for kvalitet og relevans vil være skåret over samme læst som fremdriftsreformen, frygter man i Studenterrådet. Derfor vil man overhale udvalget inden om ved i marts at præsentere de studerendes eget kvalitetsudspil.

Kvalitet, kvalitet, kvalitet.

Ordet er det samme, men definitionerne af kvalitet i den aktuelle uddannelsesdebat er mange, forud for at regeringens Udvalg for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser præsenterer sine første anbefalinger forventeligt i slutningen af marts eller begyndelsen af april.

En kvalitetskamp, kalder Studenterrådet ved KU den aktuelle omgang positionering i debatten. Og for at forberede de studerendes plads i den debat afholdte man i denne uge kampagnemøde for at være klar med de studerendes eget kvalitetsudspil:

»Den handler om kvaliteten af vores uddannelser. Sidste års hurtigere-ud-reform (fremdriftsreformen, red.) satte gang i debatten, og den kvalitetskamp er kun lige begyndt. Den 12. marts holder vi i Studenterrådet kvalitetsstormøde for alle – der lægger vi sammen retningen for vores universitet og lancerer de studerendes helt eget kvalitetsudspil,« siger formand i Studenterrådet Mie Sofie Andersen.

Hvad er I bekymret for sker, når udvalget præsenterer første del af sine anbefalinger?

»Vi frygter, at de vil sætte hensyn til hurtig gennemførsel og erhvervsretning over hensynet til indhold. Vi frygter, at de vil være meget tæt på Produktivitetskommissionens anbefalinger, som handler om brugerbetaling, lukning af små uddannelser samt uddannelsesfinansiering og SU baseret på beskæftigelse og lønniveau efter uddannelsen. Vi kan godt være ret sikre på, at det vil være mere af samme skuffe. «

Debatten skal bredes ud

I kommissoriet for udvalget står det meget klart, at de studerende skal inddrages – sker det ikke?

»Der sidder ingen studerende med i udvalget, og vi (Studenterrådet, red.) er i hvert fald aldrig blevet inviteret eller spurgt om noget. Så nej, vi mærker ikke meget til inddragelsen af de studerende,« siger Mie Sofie Andersen.

Du kalder det en kvalitetskamp – hvorfor er det vigtigt for jer at komme på banen i den kamp netop nu?

»Aviserne flyder over med politikere og økonomer, der har stirret sig blinde på gennemførselstider og dag til dag-efterspørgsel på arbejdsmarkedet. Men uddannelseskvalitet er mange ting: Det handler om et højt fagligt niveau, forskningsbaseret undervisning, fordybelsen og så videre. Det er den debat, vi har brug for, og det er jeg alvorligt bange for, at kvalitet- og relevansudvalget overser.«

Når I forud for offentliggørelsen af udvalgets første anbefalinger forsøger at mobilisere studerende og komme med et bud på, hvordan kvalitetsdebatten skal formes, er det så belært af erfaringerne fra fremdriftsreformen, hvor den store studentermobilisering først kom, da der allerede var indgået et forlig på Christiansborg?

»Den gang sneg man en helt grundlæggende omvæltning af vores universiteter ind under en endnu større SU-reform. De sidste måneder har vi opbygget det største og stærkeste studenterfællesskab, man har set i mange år, og vi er stadig helt klar til at sikre vores uddannelser,« siger Mie Sofie Andersen.

bjarke.windahl.pedersen@adm.ku.dk

Seneste